1000 dolog, amit nem akarhatsz munkakeresés közben

1000 dolog, amit nem akarhatsz munkakeresés közben
1000 dolog, amit nem akarhatsz munkakeresés közben

Na, essünk neki…

A márkanevekre hajtunk

Csak a legnagyobb nevű állásportálokra és fórumokra nézel csak be? Ha igen, akkor a saját esélyeidet rontod a specializált álláslehetőségekkel kapcsolatban. Speciális csoportok, vagy nem vállalkozási formában működő munkáltatók ritkán navigálnak a nagynevű cégek felé. Küldd inkább az önéletrajzodat olyan fejvadászoknak, akik a specializált állásportálokon jelennek meg.

A munkakeresés kiszervezése

Ha egy kollégád, vagy egy tanácsadó jelentkezik a nevedben a vágyott munkáltatónál – nos ezt azonnal hagyd abba. Kérhetsz segítséget, hogy valaki gyűjtse össze neked a hirdetett munka elvárásait, vagy információt a hirdető cégről. De kapcsolatot teremteni neked kell, az egy nagy lehetőség, hogy jó benyomást tegyél a cég képviselőjére.

Tömeges önéletrajz küldés

Úgy használod az önéletrajzodat, mint egy szórólapot? Vakon elküldöd mindenhová vagy szerzel egy céges emailcímet és rögtön küldöd? Ha igen, ez azt jelenti, hogy (1) a kísérőleveled, vagy az önéletrajzod nem lett az adott munkához igazítva – minden állás más szakmai tudáskészletet kíván – (2) nem jársz utána; vannak munkáltatók, akik kifejezetten nézik, mennyire foglalkoztál azzal, hogy utánanézzél a cégnek és a pozíciónak. Ráadásul a munkáltató, vagy a tanácsadója tudja, hogy állást keresel, ami csökkentheti a piaci értékedet.

Másik módja az értelmetlen önéletrajz küldésnek a JELENTKEZEM gomb gondolkodás nélküli nyomogatása, amikor csak meglátod. Ahelyett, hogy elküldöd az önéletrajzod egy olyan hirdetésre, amihez a minimum képesítésed sincs meg – feltéve, ha van jó indokod rá – inkább offline próbálj kapcsolatot teremteni.

Az általános emailcímekre, mint pl. a karrier@legjobbmunkaltato.hu, küldött levelezés 75%-a a levélszemétben köt ki. Ha csak abban bízol, hogy egy ilyen email által találod meg álmaid munkáját, azt felejtsd el. Az önéletrajzod igen nagy valószínűséggel a levélszemét között van.

Adatvédelem

Ne írj önéletrajzot felesleges magánjellegű információval tele. Sok történetet hallottunk már a magánjellegű adatok megsértésével kapcsolatban. Ehhez kapcsolódóan légy óvatos, ha a munkahelyedről keresel munkát. Ébresztő…. Manapság már a sarki fűszeres is képes hálózatot és tűzfalat telepíttetni, és láthatják, kivel veszed fel a kapcsolatot.

Munkakeresés csak Interneten

Nem szabad csak az internetre hagyatkozni, ha munkát keresel. Természetesen nem tagadjuk, hogy az interneten a bőség zavarával küzdünk. Ettől függetlenül a saját szaktudásodnak megfelelő, vagy a megcélzott munkahelyed által használt más médiumokat is figyelni kell, legyen az akár egy újságban megjelenő, nyomtatott hirdetés.

Menőnek lenni

Az email napjaink új technológiája – pontosabban már vagy 15 éve az 😀 De egy olyan email cím, mint jófej@xyz.hu nem a legmegfelelőbb, legprofibb. Emellett még nagyon fontos, hogy mit találhatnak rólad a közösségi megosztó portálokon – természetesen a fejvadász, munkaközvetítő vagy az interjúztató vezető szemével. Ne feledd, a „nagy testvér mindent lát”. Mindemellett persze az önéletrajzod, vagy a munkakeresésed egy üzleti dokumentum, nem arra van, hogy a politikai nézeteidet kifejtsd.

A maradék 994 eset, amit nem akarsz, hogy a munkakeresés közben előforduljon veled, valószínűleg a “józan paraszti ész” kategória alá tartozik. Valószínűtlen, hogy érdemes lenne végigmenni mind a 994-en. (valójában azonban a „6 dolog…”, mint cím nem hangzott olyan szenzációsnak, hogy felkeltse az érdeklődésedet) 😉

Cikk: 1000 dolog, amit nem akarhatsz munkakeresés közben

Ez is tetszhet
Kísérőlevél
Tovább olvasom

Kísérőlevél

Te mit gondolsz a kísérőlevél intézményéről? Hasznos? Vagy esetleg nem is kell? Nekem eddig mindig bejött. Azt hiszem…