Ezekben fejlődj, ha jó projektmenedzser szeretnél lenni

Ezekben fejlődj, ha jó projektmenedzser szeretnél lenni
Ezekben fejlődj, ha jó projektmenedzser szeretnél lenni

Készségek és képességek, amelyek projektmenedzser tanfolyamon is elsajátíthatók. Tanulás és fejlődés könnyedén.

A jó projektmenedzsment minden sikeres vállalkozás alapköve, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy olyan projektmenedzserré váljunk, aki képes a folyamatok menedzselésére, a csapata irányítására. A legnagyobb feladat egy csapat számára, hogy a tagok készek legyenek mindennap új kihívásokkal szembe nézni, de közben gördülékenyek maradjanak a munkafolyamatok. Egy ilyen csapat titka a megfelelő vezetés, amelyhez szilárd szakmai háttér párosul. Van néhány olyan projektmenedzser tanfolyam, ahol nem csak az elméletről hallhatunk, hanem valós esettanulmányokon keresztül mutatják be az egyes módszertanok gyakorlati megvalósítását.

A szakmai tudás mindennek az alapja

A sikeres projektmenedzsment az akadémikus tudás elsajátításával kezdődik. Ez a szakmai tudás adja azokat a hard skilleket, amelyek a folyamatok oldaláról közelítik meg a projektmenedzsmentet, a szükséges metodológiára helyezik a hangsúlyt. Gyakorlott és kezdő projektmenedzsereknek is kiváló útmutatást nyújt a PMI által kiadott Project Management Body of Knowledge könyv. Ez a kiadvány egy átfogó személéletet ad a projektmenedzsment gyakorlati elsajátításához, ezért minden projektmenedzsernek kötelező olvasmány.

Fejleszthető soft skillek

A hard skillek elsajátítása nem minden, ugyanis kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni a soft skillekre is. Ezek a szociális készségek szükségesek ahhoz, hogy a projektmenedzser megfelelően tudjon kommunikálni a projekttagokkal és motiválni tudja a csapatot. A soft skillek azonban nehezen tanulhatók, de egy bizonyos határig fejleszthetők, amelyre különböző projektmenedzsment képzéseken nyílik lehetőség.

Így vezesd jól a csapatot!

A soft skilleken belül külön hangsúlyt kell fektetni a leadership skillekre is. Ezek azok a készségek, amelyekkel jó vezetővé válhatunk. A projektmenedzsernek ugyanis nem csak az a feladata, hogy a projektet jól irányítsa, hanem az is, hogy megfelelő iránymutatást adjon a projektcsapat számára. Ahhoz, hogy a projektcsapat elfogadjon minket, mint vezetőt, tekintélyt és bizalmat kell nyernünk a csapattagok körében.

Összegzés

A jó projektmenedzser sikerre viszi a projektet, miközben motiválja és vezeti a csapatot. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a szakmai tudás és a megfelelő szociális készségek megléte. A projektmenedzser képzések lehetőséget adnak arra, hogy meglévő hard és soft skilljeinket fejlesszük annak érdekében, hogy sikeres projektmenedzserré váljunk.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet