Nyugdíj utáni munkavállalás

Nyugdíj utáni munkavállalás

Nyugdíj utáni munkavállalásA napjainkban fennálló gazdasági helyzetnek köszönhetően egyre több nyugdíjas vállal újra állást. Emellett az a tény is igaz, hogy az aktívan dolgozók körülbelül tizenöt-húsz százaléka már az ötvenes éveihez közel jár, vagy már be is töltötte azt.

Azonban az időseket nem mindenhol fogadták tárt karokkal, sokkal inkább elutasították őket, a több éves munkatapasztalat, és szakértelem ellenére is. Bizonyos munkaterületeken, mint például a gyárakban, mezőgazdaságban, vagy a kereskedelemben viszont szívesen alkalmazzák őket, azonban ezeken a területeken jelentősen kevesebb munkabért kapnak, mint a nyugdíjazás előtti munkahelyükön.

A nyugdíj után állást kereső idősek értékei teljesen mások, mint a fiatal pályakezdőké, éppen ezért szívesebben alkalmazzák őket olyan állásoknál, ahol a legfontosabb a megbízhatóság. Ilyenek például a pénztárosi, vagy valamilyen értéktárgyakkal foglalkozó munkák, állások. Ezekre az emberekre sokkal inkább jellemző a bölcsesség, a higgadtság, és a türelmesség.

A nyugdíjasok munkabérének kiszámítása alapján jóval jövedelmezőbb munkaerők lennének, azonban még ezt figyelembe véve sem foglalkoztatják őket annyian, sem a nagyobb cégek, sem pedig a kisebb vállalkozások.

Ezen kívül úgynevezett nyombérrel alkalmazzák őket, ami nem túl igazságos, és cseppet sem megtisztelő, ahhoz képest, ahogyan eredeti munkahelyükön dolgoztak, még a nyugdíj előtt.

Egy másik gyakori eset az is, hogy a nyugdíjasokat csak négy órás munkaidőben jelentik be, miközben valójában nyolc órát dolgoznak. Ennek megfelelően a kifizetés is csak félig hivatalos.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet