Nyugdíj utáni munkavállalás

Nyugdíj utáni munkavállalás

Nyugdíj utáni munkavállalásA napjainkban fennálló gazdasági helyzetnek köszönhetően egyre több nyugdíjas vállal újra állást. Emellett az a tény is igaz, hogy az aktívan dolgozók körülbelül tizenöt-húsz százaléka már az ötvenes éveihez közel jár, vagy már be is töltötte azt.

Azonban az időseket nem mindenhol fogadták tárt karokkal, sokkal inkább elutasították őket, a több éves munkatapasztalat, és szakértelem ellenére is. Bizonyos munkaterületeken, mint például a gyárakban, mezőgazdaságban, vagy a kereskedelemben viszont szívesen alkalmazzák őket, azonban ezeken a területeken jelentősen kevesebb munkabért kapnak, mint a nyugdíjazás előtti munkahelyükön.

A nyugdíj után állást kereső idősek értékei teljesen mások, mint a fiatal pályakezdőké, éppen ezért szívesebben alkalmazzák őket olyan állásoknál, ahol a legfontosabb a megbízhatóság. Ilyenek például a pénztárosi, vagy valamilyen értéktárgyakkal foglalkozó munkák, állások. Ezekre az emberekre sokkal inkább jellemző a bölcsesség, a higgadtság, és a türelmesség.

A nyugdíjasok munkabérének kiszámítása alapján jóval jövedelmezőbb munkaerők lennének, azonban még ezt figyelembe véve sem foglalkoztatják őket annyian, sem a nagyobb cégek, sem pedig a kisebb vállalkozások.

Ezen kívül úgynevezett nyombérrel alkalmazzák őket, ami nem túl igazságos, és cseppet sem megtisztelő, ahhoz képest, ahogyan eredeti munkahelyükön dolgoztak, még a nyugdíj előtt.

Egy másik gyakori eset az is, hogy a nyugdíjasokat csak négy órás munkaidőben jelentik be, miközben valójában nyolc órát dolgoznak. Ennek megfelelően a kifizetés is csak félig hivatalos.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is tetszhet
HR
Tovább olvasom

Mi a dolga egy HR-esnek?

A HR-es egy olyan szakképzett dolgozó, aki a humánerőforrás osztályon dolgozik. A HR-es biztosítja a szakképzett munkaerő toborzás…
Tartásjavító labda
Tovább olvasom

Stabilitás a munkában

A dolgozó emberek nagy részének a munkája megkívánja, hogy az asztaluk előtt üljenek hosszú ideig, ugyanabban a testhelyzetben.…
Hogyan segít a fejvadász?
Tovább olvasom

Hogyan segít a fejvadász?

A fejvadászok az őket felbérlő cégeknek dolgoznak, általában olyan embereket keresik meg, akik már adott területen korábban sikert…
A mosolygás előnyei
Tovább olvasom

A mosolygás előnyei

A mosolygás remek módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal. A mosolygás azt jelenti hogy közvetlen, kedves személyiség vagyunk.…