Karrier és szakmai tapasztalat: Tanácsok a gyors és jól meghozott döntésekhez

DöntésGyakran vagy döntésképtelen? Mindig a legutolsó pillanatra hagyod a döntést? A döntéshozás soha nem ment könnyedén? A hibázástól való félelem és a bizalom hiánya megnehezíti a döntést meghozni. Jó reflexekkel könnyedén elérhetjük amit szeretnénk. Az alábbiakban pár kulcsfontosságú tanácsot olvashatsz arról, hogy hogyan is dönts gyorsan és helyesen.

 

Nagyon nehéz a döntés, ha több lehetőséggel állunk szemben. Ez lehet attól, hogy úgy érzed nincs meg az elegendő információ a döntés meghozásához. A döntéshez fontos, hogy meg legyen az információ, konkrét adatok és tanácsok. A helyzet racionális megértésén túl a bonyolult helyzetekben és vészhelyzetekben hallgassunk a megérzéseinkre. Az ilyenfajta intuitív intelligenciához figyelmesnek és nyitottnak kell lennünk, mely által meg tudjuk hozni a helyes döntést.

Versenykörnyezetben a gyors döntés meglehetősen fontos, egy hosszú döntésfolyamat csak időpocsékolás. Egy dolog fontos, a végső célt sose tévesszük szem elől. Sok esetben a főnök vagy az alkalmazottak sürgetnek az azonnali döntéshozatalra, de vegyük figyelembe az összes dolgot, ami ehhez a döntéshez kapcsolódik.

Ezen felül, gyakran a döntés rizikóval jár, főleg ha gyors döntést hoztunk. Amikor döntést hozunk, mérlegelnünk kell a döntés által létrejövő pozitív és negatív dolgokat.

Ahhoz, hogy megértsük a szituációt és jó döntéseket hozzunk, javasolt kutatást és elemzést végezni, ezáltal jobban megismerve a részleteket. A jó döntéshez elengedhetetlen a folytonos megfigyelés.

Végül, ahhoz, hogy egy döntés negatív következményein túllendüljünk, keressünk módot arra, hogy ezekből a hibákból is sikert kovácsoljunk.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet