Miért van az, hogy sok a túlképzett ember Magyarországon?

Miért van az, hogy sok a túlképzett ember Magyarországon?

Miért van az, hogy sok a túlképzett ember Magyarországon?Magyarországon a felsőoktatási intézményekben, és az egyetemen, főiskolákon tanulók száma az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Ez azért van így, mivel rengeteg fiatal nem az átlagos, középszintű, hanem a magasabb rangú, és vezetői állásokért tanul, majd később ezekre próbál pályázni. Így amikor fiatal diplomásként kikerülnek a munkaerőpiacra, már eleve nehezebb elhelyezkedniük a szakmájukban.

A felsőoktatásban tanulók egyre növekvő száma miatt átlagosan majdnem minden ezelőtt népszerű, és jól kereső szakmában is már telítettség van. Azonban ez nemcsak a pályakezdőknek jelent problémát. Így vannak ezzel a már tapasztalt diplomások, volt vezető pozícióban dolgozók is.

A munkaerő folyamatos fiatalítása miatt a tapasztaltabb, de már korosodó dolgozókat inkább helyettesítik a fiatal, tapasztalatlan munkaerővel. Így fordulhat elő az, hogy a diplomások, és a több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek egy idő elteltével állástalanok lesznek. Ezután pedig elég gyakori, hogy még egy ideig megpróbálkoznak ismét olyan pozíció betöltésével, amiben eddig voltak, de amikor ez nem sikerül, és többször is visszautasítják a jelentkezésüket, nem marad más, minthogy alacsonyabb szintű állást töltsenek be.

Az ehhez hasonló állások betöltése általában kényszerű, nem pedig szívesen elvégzett munkához vezet. Ezért fordul elő, hogy hazánkban sok diplomás embernek nincs munkája, vagy egyáltalán nem a végzettségének megfelelő helyen dolgozik, és nem kapja meg azt a szintű munkabért sem, amiért hosszú éveken keresztül tanult.

0 Shares:
Ez is tetszhet
Mobbing, a munkahelyi zaklatás
Tovább olvasom

Mobbing, a munkahelyi zaklatás

A mobbing munkahelyi stressz okozása szándékosan, sorozatos támadás, általában csoportos összefogás eredménye. A szó az angolból ered (to…
Humánerőforrás-fejlesztés
Tovább olvasom

Mi a humánerőforrás fejlesztés?

A humánerőforrás fejlesztés segít az alkalmazottaknak a személyes és szervezői készségeit, tudását és képességeit fejleszteni. Olyan lehetőségeket rejt…