A vonalkód olvasók hatása a kereskedelmi dolgozók munkájára

A vonalkód olvasók hatása a kereskedelmi dolgozók munkájára
A vonalkód olvasók hatása a kereskedelmi dolgozók munkájára

Gondolkodtál már azon, hogy mikor használtak először vonalkódot a kereskedelemben?

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan alakultak ki a vonalkódok és az azokat olvasó eszközök. Milyen hatást gyakoroltak ezek a kereskedelemre?

Ha érdekel a vonalkód technológiák és a kereskedelemre gyakorolt hatásuk, akkor ebben a cikkben sok érdekességet olvashatsz.

Az első vonalkód megszületése

A vonalkód-leolvasó és kiértékelő rendszer szabadalmi leírását egy amerikai gépészmérnök, Norman Joseph Woodland és munkatársa, Bernard Silver nyújtotta be a szabadalmi hivatalnak 1949. októberében. A hivatal 1952. október 7-én állította ki a szabadalmi okiratot, így innen jegyezzük a vonalkódok használatát.

Először egy Troy nevű városban (Ohio állam) alkalmazták egy szupermarketben egy Wrigley’s rágógumi vonalkódjának a leolvasásához 1974. június 26-án.

Magyarországon először 1984-ben használták a Skála Budapest Nagyáruházban, a ‘90-es évektől pedig már országosan elterjedt volt és azóta is használatban van a kereskedelmi hálózatokban.

Milyen hatást gyakorolt a kereskedelemre?

A vonalkód feltalálása óriási változásokat hozott a kereskedelemben dolgozók munkájában.

A vonalkódok egyik jelentős hatása az áruk értékesítése során volt megfigyelhető. A kasszánál a pénztárosok a vonalkódok és a vonalkód olvasók használata előtt minden terméknek kézzel ütötték be az árát. Ez sokkal több időbe került, ráadásul rengeteg volt a melléütés, így sokszor kellett javítani, ami megint csak időigényes volt.

A gyorsabb kiszolgálás pedig növelte a vásárlói élményt. A vásárlók szempontjából az a legfontosabb, hogy a vásárlás kényelmes legyen, illetve a gördülékenység is növeli a vásárlói élményt.

A gyorsaság pedig – ami szintén a vonalkód olvasók használatával befolyásolható – szintén kényelmesebbé teszi a vásárlók dolgát.

A vonalkód olvasás hatásai a kereskedelemben:

  • a pénztárnál felgyorsította az értékesítést
  • nagymértékben csökkent a hibák száma a kasszáknál, nőtt a vásárlói elégedettség

És a dolgozók munkáját hogyan könnyítette meg a vonalkód olvasó?

Az áru átvétele korábban kinyomtatott papírokon zajlott, és az ilyen módon végzett adminisztráció rengeteg hibalehetőséget hordozott magában.

Egy nagyobb áruházban az áruk kezelése és mozgatása rengeteg időt vesz igénybe. A vonalkód olvasók bevezetésével azonban ezek a munkafolyamatok jóval kevesebb időt igényeltek, így könnyebbé váltak.

A kasszákban dolgozók munkáját még a raktározásnál is nagyobb mértékben alakította át a vonalkód technológia bevezetése. Nem kellett többé kézzel beírni a termékek árát, így sokkal gyorsabban és kényelmesebben tudják végezni a munkájukat. (Persze vannak olyan termékek, amelyek beazonosítása nem vonalkóddal zajlik, de lényegesen csökkent ezeknek a száma.)

A vonalkód technológia lényegében megreformálta a kereskedelmet. Teljesen új dimenziókat nyitott a raktározás, az árukezelés és az értékesítés terén.

A vonalkódoknak köszönhetően a kereskedelemben a munka, gyorsabb, pontosabb és egyszerűbb lett.

De milyen vonalkód olvasót éri meg beszerezni?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vonalkód olvasót?

A megfelelő vonalkód olvasó kiválasztása

1 . Vezetékes vagy vezeték nélküli vonalkód olvasóra lesz szükség?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy csak egy helyiségben akarjuk használni a vonalkód olvasót, vagy több helyiségben is?

Ha például egy kasszánál lesz rá szükség kizárólag, akkor nem szükséges vezeték nélküli modellt választani, hiszen a felhasználás ilyenkor lokális.

Ha azonban a kábel akadályozhatja a munkát, abban az esetben hasznos lehet egy vezeték nélküli modell, hiszen így kevesebb lesz a kábel.

2 . Milyen feladatokra fogjuk használni a vonalkód olvasót?

A vonalkód olvasóknak több különböző fajtája van.

  • általános vonalkód olvasó
  • ipari vonalkód olvasó
  • POS vonalkód olvasó
  • Fixen telepíthető vonalkód olvasó rendszer

 

Az általános és az ipari megoldás általában kézi kialakítású, így a folyamatos munka során kényelmes a használata. Az ipari megoldások a legtöbb esetben vezeték nélküliek, így ezeket akár nagyobb raktárakban is használhatjuk, ahol a vezetékes kialakítású vonalkód olvasó nem hatékony.

A POS vonalkód olvasók hasznosak lehetnek pultokban vagy kasszák mellé telepítve. Ezek a rögzített leolvasókat nem szükséges ráirányítani a vonalkódra, hanem a terméket kell elé tartani és így történik a leolvasás. Kasszákban kifejezetten hasznos lehet.

Ezen kívül a telepíthető vonalkód olvasókat akár a falra is lehet rögzíteni. Ezek azok a műszerek, amik az üzletekben árleolvasóként szoktak üzemelni.

Milyen vonalkódok olvasására lesz szükség?

Azt is figyelembe kell venni, hogy ma már nem csak a hagyományos 1D-s vonalkódokkal találkozunk. Egyre több technológia megjelenik a vonalkódok terén. Ilyen például a a 2D-s vonalkód, vagy ismertebb nevén a QR-kód.

Nem minden vonalkód olvasó alkalmas minden fajta vonalkód leolvasására. Ha tudjuk, hogy 2D-s kódok olvasására is szükség lehet, akkor olyat kell választani, ami ezt a technológiát is tudja kezelni.

A vonalkód olvasó megválasztása tehát egy összetett feladat. Rengeteg mindenre gondolni kell, így nem szabad elsietni a döntéshozatalt. Minél jobban felmérjük a szükségleteinket és a lehetőségeinket, annál nagyobb valószínűséggel fogjuk megtalálni a számunkra legkedvezőbb ajánlatot és modellt.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet