Hogyan rendezze be az irodát: Óvja az alkalmazottak egészségét

Hogyan rendezze be az irodát: Óvja az alkalmazottak egészségét
Hogyan rendezze be az irodát: Óvja az alkalmazottak egészségét

Minden irodának tartalmaznia kell bizonyos elemeket és tárgyakat, amelyek nemcsak megkönnyítik a munkát, hanem élvezetesebbé is teszik azt.

De hogyan lehet elérni, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat a környezetükben, és hatékonyan dolgozzanak? Biztosítani kell számukra a kényelmet! Mit tehet azért, hogy alkalmazottai egészségesek és produktívak maradjanak? Igazából nem is kell hozzá olyan sok. Mindenekelőtt a minőségi bútorokra és a megfelelő szellőzésre kell összpontosítani.

Megfelelő bútorok

Tudja, milyen szögben kell ülni az íróasztalnál? Milyen magasnak kell lennie az íróasztalnak, és milyen pozícióban kell ülni, hogy ne fájjon az ember háta? A megfelelő bútorokkal és a megfelelő ülőalkalmatosságokkal nemcsak a hátfájás, hanem a nyakfájás is elkerülhető. A helytelen ülés megviseli az ízületeket, és nem tesz jót az általános közérzetnek sem.

Hogyan kell helyesen ülni az asztalnál

  • a széknek olyan magasságban kell lennie, hogy a lábak érjék a padlót
  • a lábaknak és a karoknak 90°-os szögben kell állniuk
  • a szék elülső élének a térd hátsó részétől körülbelül ökölnyi távolságra kell lennie
  • az asztalnak körülbelül 2-3 cm-rel magasabban kell lennie, mint a könyöknek
  • rendszeresen változtatni kell a testhelyzetet, nyújtózkodni kell egy kicsit, vagy sétálni

 

De mi a helyzet a különböző bútortípusokkal? Mi a létfontosságú egy teljes mértékben kényelmes, a dolgozók egészségére hangsúlyt fektető iroda berendezésénél?

Minőségi ülőalkalmatosságok

A minőségi ülőalkalmatosság biztosítja a helyes testtartást és a gerincfájdalmak megelőzését. A megfelelő szék az, amelyik alkalmazkodik a test anatómiájához, ezért mindig érdemes előzetesen kipróbálni. Ha több alkalmazott számára vásárol székeket, természetesen elég, ha olyan ergonomikus székeket vásárol, amelyeknél a háttámla anatómiailag formázott, és körülbelül vállmagasságú.

Optimális íróasztal

Az optimális asztalmagasság 70-80 cm, míg a munkalapnak legalább 70 x 140 cm-esnek kell lennie. A megfizethető asztalok közé tartoznak a laminált anyagból készültek, de ha tartósabb változatokat keres, akkor a fából vagy fémből készült asztalok között érdemes válogatni. Az íróasztal ugyanolyan fontos, mint az irodai szék. Tehát ne siesse el a választást, és ne válassza automatikusan a legolcsóbb változatot.

Elegendő fény

A minőségi bútorok mellett minden irodában elegendő fénynek kell lennie. Természetesen a legjobb, ha sok természetes fény jut a helyiségbe, de ha az irodában nincsenek ablakok, akkor a lehető legtermészetesebb mesterséges megvilágítást válassza. Vigyázzon, nemcsak a főfény, hanem a kiegészítő fény formájában is. Az asztali lámpák nagyszerű példák erre.

Hőkomfort

Tudja, hogy a túl nagy meleg vagy hideg nem tesz jót az alkalmazottainak? Valójában ez kellemetlenül csökkentheti a teljesítményüket. Ezért ajánlatos nyáron légkondicionálót, télen pedig megbízható fűtést beszerezni. Ez jelentős befektetés, de többszörösen megtérül az alkalmazottai hatékony munkája révén.

Szellőztetés

A helyiség megfelelő szellőztetéséről sem szabad megfeledkezni. Ez nemcsak a helyiség hőmérsékletének és levegőjének javítása miatt fontos, hanem az alkalmazottak egészsége szempontjából is. Különösen az influenzaszezonban fontos a gyakori szellőztetés. Ezáltal megelőzhető a magasabb és a nem kívánt munkahelyi megbetegedés.

Apróságok, amelyek örömet szereznek és segítenek

Ne feledje, hogy mindenki jól akarja érezni magát az irodában. Hogy ezt összekösse a hasznossal, tegyen némi zöldet az irodába. A növények nemcsak hangulatosabbá teszik a helyiséget, hanem hozzájárulnak a jobb, tisztább és összességében egészségesebb levegő eléréséhez is.

Például a fekete-fehér festmények is érdekes ötletként szolgálhatnak ahhoz, hogy irodájába hangulatot és eleganciát csempésszen. Tökéletesen illeszkednek ahhoz a minimalista stílushoz, amelyben a legtöbb irodát jelenleg tervezik. Mi több, hozzájárulhatnak az alkalmazottak természetes kreativitásához és hatékonyságához is. Az olyan minimalista alkotásoknál, mint a fent említett fekete-fehér festmények, nem kell attól tartania, hogy elvonják a figyelmet a munkától.

Az iroda berendezésével kapcsolatos apróságok és finomítások mellett ne feledkezzen meg az elegendő tárolóhelyről sem. Ha úgy gondolja, hogy nincs elég hely plusz fiókokra vagy szekrényekre, próbálja ki a fali polcokat, lehetőleg a fal színével megegyező színben. Másrészt a természetes fa is szépen mutathat a falakon.

Végezetül még néhány szó

Egy megfelelően berendezett iroda segít az embernek jobban koncentrálni a munkájára, és pozitív hatással van a mentális és fizikai egészségére. Az alkalmazott egészsége és elégedettsége mindig megmutatkozik a hatékonyságán és a munkateljesítményén.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet