Egészségbiztosítás mint cafeteriaelem? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Egészségbiztosítás mint cafeteriaelem?
Egészségbiztosítás mint cafeteriaelem?

A modern üzleti világban a produktivitás és az alkalmazottak elégedettsége szoros összefüggésben áll.

Ezért egy prosperáló cég akkor tud hosszú távon is sikeres maradni, hogyha a munkavállalóinak jólétére több szempontból is hangsúlyt fektet. Ilyen módon a  versenyképes bérezés és az ideális munkakörnyezet megteremtésén túl, például extra juttatásokkal is igyekszik biztos alapot teremteni a beosztottjai számára.

Ennek köszönhető, hogy napjainkban számos vállalat vezetője dönt egy csoportos egészségbiztosítás megkötése mellett, amelynek szolgáltatásait a cafeteria részeként kínálja a dolgozói számára. Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Miért számít az egyik legjobb motivátornak ez a típusú gondoskodás? Már mutatjuk is a legfontosabb tudnivalókat!

Így épülnek fel az egészségbiztosítási csomagok

Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, ezért is jelenthet hatalmas megnyugvást, hogyha egy betegség alkalmával nem kell a kezelési költségek miatt aggódni. Az egészségbiztosítások kiemelkedő szerepe épp ebben mutatkozik meg, hogy elsőszámú céljaként megtéríti a biztosított(ak) által igénybe vett orvosi szolgáltatásokat, valamint egyéb kényelmi funkciókat kínál a mihamarabbi gyógyulás és rehabilitáció reményében.

Mára már a piac tele van jobbnál jobb ajánlatokkal, amelyek bár felépítésük szerint megegyeznek, de fedezeti elemeik szerint biztosítónként és szerződésenként eltérhetnek. Általánosságban a legtöbb alapcsomag mind tartalmaz:

  • járóbeteg-ellátást,
  • alapvető laborvizsgálatokat,
  • gyakori diagnosztikai vizsgálatokat.

Ezeknek természetesen a bővített verziói is elérhetőek, és számos esetben még további extrákkal megtoldhatóak, legyen szó orvosi másodvélemény kéréséről vagy fekvőbeteg-ellátásról kezeléséről.

A szolgáltatások egy bizonyos értékhatárig vehetőek igénybe

Amit mindenképp fontos megjegyezni, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatások mindig egy évre vonatkozó keretösszeget határoznak meg és a szolgáltatások az adott évben eddig a keretösszegig vehetők igénybe. Magyarán, a szerződésbe foglalt ellátási formáknak, vizsgálatoknak, stb. egytől egyig van egy éves szinten meghatározott felső határuk,  (éves keretösszegük), amelyeknek értéke az igénybe vett kezelések díjával egyre csökken.

Például, ha bejelentkezünk egy szemvizsgálatra, akkor a szolgáltatás ára a diagnosztikai vizsgálatok keretösszegéből kerül levonásra, míg egy vérvizsgálat esetén a laborvizsgálatokéból, és így tovább.

A csoportos biztosítási formák jellegéről röviden

A biztosítási konstrukciók kategorizálásában kulcsfontosságú szempont a megállapodásban szereplők száma, ezért ilyen módon megkülönböztetünk egyéni és csoportos kockázatviselési formákat. A csoportos jelleg pontosan azt jelenti, amire egyébként is gondolnánk, azaz, hogy a szerződő nem kizárólag magára, hanem több személy ellátására köt biztosítást. Ennek értelmében a fent sorolt egészségügyi szolgáltatásokra nem csak egy ember, de a megállapodásban biztosítottként feltüntetett szereplők mind jogosulttá válnak (és szolgáltatási keretösszegek is biztosítottanként értendők).

Egészségbiztosítás mint cafeteriaelem – 3 ok, amiért a cég és a munkavállalók számára is megéri

Egy szervezet fejeként az egyik legjobb döntés egészségbiztosítással kibővíteni a béren kívüli juttatások sorát. Lássuk is, hogy miért!

#1 Toborzási eszköz és megtartó erő

A jó munkaerő megszerzésekor és megtartásakor a versenyképes fizetés csak egy szempont a sok közül. Egy alkalmazott számára a megbízható jövedelem mellett ugyanolyan fontos, hogy egy stabil, biztonságos közegbe érkezzen, ahol nem csak a jólétével de a jóllétével egyaránt törődnek. Így a csoportos egészségbiztosítás mint cafeteriaelem, egyértelműen húzó- és megtartó erő is.

#2 Produktivitásnövelés

Ahogyan azt többször is említettük, az odaadó figyelmesség és gondoskodás már önmagában is növeli a munkavállalók elégedettségét, ezáltal pedig a produktivitást. Azonban az egészségbiztosítások más szempontból is képesek pozitív hatást gyakorolni a teljesítményre, mégpedig a hiányzások csökkentésével. Azzal ugyanis, hogy az olykor igencsak borsos orvosi kezelések és vizsgálatok azonnal elérhetővé válnak, feltehetőleg a gyógyulási időszak is rövidebb, amiből egyenesen következik a hatékony működés állandósága.

#3 Kedvezményes lehetőség

Egy többszereplős szerződés egyik legnagyobb előnye, hogy a szokásosnál általában kedvezőbb áron lehet megkötni. Ennek oka, hogy egy csoportos konstrukció esetén a biztosító kockázatvállalási szerepe megoszlik – hiszen nagy valószínűséggel nem egyszerre lesz beteg mindenki -, valamint az ügymenet ideje is csökken. Tekintve, hogy 10, 20 vagy akár 100 különböző megállapodás helyett csupán egyet kell kiállítani, majd aláírni, nem véletlen, hogy a legtöbb társaság meghálálja a kollektív biztosítási forma kiválasztását.

Az inflációs időkben még többet jelent az egészségügyi szolgáltatások biztosítása

Az elmúlt évek gazdasági helyzetének tükrében, az egészségbiztosítások szerepe még inkább felértékelődik. A magánklinikák szolgáltatási árai korábban is magasra rúgtak, azonban az egyre növekvő infláció hatására még borsosabb díjszabásokkal találkozni. Ezek után nem kérdés, hogy a csoportos egészségbiztosítások napjaink egyik legjobb lehetőségét kínálják a kisebb és nagyobb vállalkozások, valamint vállalatok számára is.

 

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet