3 készség, amire szükséged lesz az álláskereséshez. Íme a legfontosabb elvárások.

3 készség, amire szükséged lesz az álláskereséshez. Íme a legfontosabb elvárások.
3 készség, amire szükséged lesz az álláskereséshez. Íme a legfontosabb elvárások.

Ma már, ha állást keresünk, egyedül a szakirányú végzettség igencsak kevés, a papír a szükséges elvárás, de plussz előnynek számítanak a nyelvtudás, a számítástechnikai ismeretek, a B kategóriás jogosítvány. De nem is mindenhol előny, van ahol alapelvárás, enélkül esélyünk sincs az elhelyezkedésre.

Mennyire fontos az informatikai tudás az álláskeresés során?

Az internet kezeléséhez húsz évvel ezelőtt még nem sokan értettek, ritka képességnek számított. Ma már azonban a munkaerőpiacon rohamosan nő azoknak a száma akik gyerekkoruk óta használják az internetet sokféle tevékenységre. Mióta az internet széles körben használt mindenki számára, az idősebb generáció is egyre jobban hozzászokott, alkalmazkodott a használatához. Éppen ezért már nem nagy dolog, inkább elvárás az internet használat az iskolázottságtól és a lakóhelytől függetlenül az álláskeresés során.

Természetesen az internethasználatnak  ma is vannak olyan ágazatai és felületei amelyeket külön meg kell tanulni, de az alapvető kezelését lassan mindenki megismeri, akit kicsit is érdekel.

A Microsoft Office programok esetében nem mindegy a tudás szintje, hiszen vannak generációk amelyek tagjai már az iskolában tanulták  a Word, Excel, és PowerPoint használatát, nekik a szöveg formázása, egy Excel táblázat készítése egyszerűbb függvényekkel már nem okoz gondot. Vagy akár egy rövid prezentáció összerakása sem.

Általában ezeket szokás alapszintű ismeretekként feltüntetni. A komolyabb képzettséget igénylő állásoknál az Office programok felhasználói szintű vagy haladó ismerete szükséges.

Word használat esetén sem mindegy a tudás szintje, professzionálisan tördelt vagy félkövérre rakott sort tud-e szerkeszteni valaki, nem mindegy. Az Excelben rengeteg lehetőség rejlik, ha néhány alapműveletnél  és egy-két függvénynél többet tudunk kihozni az Excelből, akkor érdemes az önéletrajzunkban kiemelni, mire terjed ki a tudásunk.

Magát az Office-t is érdemes profibb módon megnevezni a CV-ben. Nevezzük meg melyik Office verzióban, pontosan melyik programban, milyen szinten állunk. Érdemes megemlíteni ha az említett  programokon kívül az Office program család többi tagját Outlook, Access, Publisher is ismerjük nem csupán iskolai tananyagként.

Mi a helyzet a nyelvtudással?

A számítástechnikai ismeretek mellett nagyon fontos képesség a nyelvismeret. Szinte nincs olyan munkahely ahol ne lenne szükség idegen nyelvű szöveg megértésére, levél írására, tárgyalásra. Nemzetközi cégeknél  napi szintű rutint szeretnének elérni különböző nyelveken a jelentkezőktől. Felsőfokú képzettséget igénylő munkához,  alapfeltétel az aktív angol nyelvtudás, de a német és a francia is sokat jelent.

Ehhez nem árt rendszeresen gyakorolni, hiány esetén segítséget kérni. A BeHappy egy angol nyelviskola Budapesten kezdőknek, haladóknak egyaránt, ahol bárki segítséget kaphat nyelvtanulás kapcsán.

Szükség van jogosítványra?

Jelentősen kevesebb helyen tartozik az alapelvárás kategóriájába mint a nyelvismeret, de vannak olyan területek ahova elengedhetetlen.  Általában ott fontos, ahol a cégnek több telephelye van, ahol tárgyalásokra kell járni, de vezetői pozícióhoz elengedhetetlen a jogosítvány megléte.

Összegezve

Ma már egy komolyabb állás megszerzéséhez nem elég a szakirányú végzettség, a számítástechnikai ismeretek, a nyelvismeret és egy B kategóriás jogosítvány megléte, sokkal nagyobb az esély egy munkahely megpályázásakor, ha ezekkel a tudásokkal is rendelkezünk.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet