Intranet? Mire is jó az?

A statikus Intranet-nek leáldozott, sokszor a vállalat dolgozói önszorgalomból a szociális hálókon (pl.:=Facebook) cserélnek információt egymással. Ideje lenne felismerni, hogy egy Facebook-oldal nem elég a belső információcserére.

A legtöbb cég Intranet oldala statikus, átláthatatlan és alig frissítik az információkat, ha egyáltalán van ilyenjük. Mostohagyerekként bánnak vele, sok helyen nem is ismerik fel a jelentőségét, pedig a belső információáramlást nagyban meggyorsíthatná és a jövőben akár egy digitális munkahellyé is kinőhetné magát. Ehhez persze interaktív felülettel kellene rendelkeznie, ahol a dolgozók probléma nélkül kommunikálhatnak egymással és mindazt megtalálják, ami a munkájukhoz szükséges. Tehát minden rendszer, program és céggel kapcsolatos információ összeköthető és minden dolgozó könnyedén elérhető.

Mindezen túl a jövő Intranet-je szociális háttérrel is rendelkezik, a dolgozók saját profillal képviselik magukat, amelyen az érdeklődési kör és a képzettség, képességek is fel van tüntetve. Minden munkatárs új tartalmat hozhat létre, ahol megoszthatja tudását, tapasztalatát a kollégáival. Így könnyebben elérhető és jobban kiaknázható a szaktudás. Sok ezer forintot lehet megspórolni az Intranet használatával, hiszen néhány másodperc alatt kideríthető, külső szakember bevonása nélkül, hogy a kolléga a hátsó, eldugott irodában vagy három emelettel feljebb ugyanilyen tudással rendelkezik.

Ha tényleg jól működik a dolog, akkor sok időrabló megbeszélés feleslegessé válik, a munka pedig rugalmasabbá. A kollégák együtt dolgozhatják fel a kérdéseket és rögtön meg is vitathatják az eredményeket. Felhasználható továbbképzésekhez, anélkül, hogy a szállást, a konferenciatermet fizetni kellene, hiszen több telephely, vagy a külföldi anyavállalat is bekapcsolódhat.

A felhasználói felületet kialakítása attól függ, hogy a kollégának mely programokra, tartalmakra van szüksége. Bizonyos tartalmaknál meg lehet határozni a felhasználók körét. Mindezek eredményeként a hatékonyság hosszú távon nőni fog, és a költségek csökkenni. A kihívást az jelenti, hogy megtalálják azokat a technológiákat, amelyek leginkább megfelelnek az elvárásoknak és a céloknak.

Kevés cég ismerte fel még Magyarországon az Intranet jelentőségét és hiányzik a türelem a fejlesztésnél és az első lépésekkor. Körültekintően kell bánni az adatvédelemmel és a munkaügyi kérdésekkel. A digitális munkahelyen pontosan követhető, hogy ki, mikor jelentkezett be, mivel dolgozott és hová mentette. Ezért fontos a jogi háttért tisztázni és hagyni, hogy a dolgozók saját akaratukból, szabadon dönthessenek az Intranet használatáról.

(Amennyiben Önnek ilyen Intranet-re szüksége lenne, ne habozzon megkeresni minket

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

Karriertanácsadás

Egyes tanulmányok szerint a diákok 20%-ának pontos csak az elképzelésük, hogy milyen is lesz (legyen) a karrierjük. A…
HR
Tovább olvasom

Mi a dolga egy HR-esnek?

A HR-es egy olyan szakképzett dolgozó, aki a humánerőforrás osztályon dolgozik. A HR-es biztosítja a szakképzett munkaerő toborzás…
Diákmunka
Tovább olvasom

Diákmunka

Napjainkban a tinédzserek egyre többen vállalnak munkát, már egész fiatal koruktól kezdve. A középiskolások körében is elterjedt az,…