Milyen tényezők befolyásolják a humánerőforrás menedzsmentet?

Milyen tényezők befolyásolják a humánerőforrás menedzsmentet?A humánerőforrás menedzsment felelős a minőségi munkaerő megszerzéséért, motiválásáért és megtartásáért. A HR menedzsmentre hatással lévő tényezők közé tartozik a jelenlegi munkakörnyezet, a szervezeti változások és a képzett munkaerő megléte a munkapiacon.

További tényezők is léteznek – mint például a demográfia és a multikulturalizmus – a vállalat helyétől és szükségleteitől függően. A humánerőforrás vezetői ezen tényezők felkutatásáért is felelősek, továbbá hogy ezek a tényezők a lehető legkisebb hatással legyenek a cégre. A legtöbb esetben ez egy folyamatos feladat.

A munkakörnyezet a legtöbb esetben nem igazán befolyásolható. A HR menedzsmentre hatással lévő külső tényezők gyakran arra késztetik a HR-t, hogy megváltoztassák
a vállalat munkáltatói jogszabályait. Amennyiben ez nem megoldható, negatív hatással lehet a vállalat jövőjére.

A szervezeti változásokról, mint a humán erőforrás menedzsmentre ható tényezőről is szót kell ejtsünk.

Az általános belső tényezők közé tartozik, amikor a szakképzetlen munkaerőből szakképzett válik, esetleg egy új termék, amelyhez különleges képesség kell, vagy például amikor a kompenzációra vonatkozó jogszabályok megváltoznak.

A humánerőforrás vezetői gyakran együttműködnek a vállalat többi vezetőjével ezen változtatások véghezviteléhez. Míg bizonyos változások elengedhetetlenek, hogy
megfeleljenek a külső követelményeknek, a többi tényező belső, melyekkel a vállalat versenyképessége tartható fent. Az állandóan változó tényezők meglehetősen megnehezíthetik ezt a folyamatot.

A szakképzett munkavállalók azok az egyének, akik megfelelnek bizonyos specifikus követelményeknek és ezáltal sokkal értékesebbek. Egy pár példa közülük a mérnökök,
az ügyvédek és még sok más szakképzett munkaerő. Ezen tényezőkkel nehéz megbirkózni, főleg az alacsony szakképzettségű környezetben. A szakképzett munkaerő kompenzálása többe kerül és nagyobb igény is van rá. A vállalatoknak meg kell határozni a szakképzett munkaerő szükséges számát.

A demográfia és a multikulturalizmus is szerepet játszik. Az idősebb munkaerő gyakran többe kerül, mint a fiatal munkaerő, ezzel megváltoztatva a vállalat
demográfiai szükségleteit. A multikulturalizmus szükséges lehet olyan környezetben, ahol különböző etnikai csoportok találhatók meg.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Robogunk a kiégés felé?
Tovább olvasom

Robogunk a kiégés felé?

A munkavállalók több mint fele rengeteget túlórázik (kollektívan robognak a kiégés felé), 44 százalék pedig elégedetlen a munkahelyével.