Mi a ranglétra?

Mi a ranglétra?A ranglétra fogalma arra vonatkozik, hogy az adott munkavállaló hogyan tud előrébb lépni a cégben, ahol dolgozik, azáltal, hogy új képességekkel, és esetleg új szakképzettséggel rendelkezik. A ranglétrán való előrelépés előnyei közé tartozik a nagyobb felelősség (na jó, ez nem annyira), a jobb fizetés, a nagyobb befolyás a cégen belül, nagyobb elégedettség és még sok más dolog.

 

A pályázó gyakran egy kezdő pozícióba érkezik a céghez, a ranglétra alján elhelyezkedve ezzel. Lehetősége van arra, hogy egyre feljebb és feljebb lépjen a ranglétrán egészen a legfelső szintig akár, ahol a legnagyobb elégedettség érhető el.

Nem minden kezdő pozícióból lehetséges a ranglétra végigjárása. Egyes pozíciók nem engedik ezt meg, mivel megeshet, hogy betölthet a dolgozó egy másik posztot a cégben, de csakis azon szintnek megfelelőt, amelyben éppen tartózkodik. A ranglétrán való előrejutás magában foglalja, hogy a munkavállaló javítja a pozícióját a cégben, több juttatást szerezve fáradozásaiért cserébe.

A felkapaszkodás hónapokba, vagy akár évekbe is telhet, a munkavállaló sikereitől függően, és nincs semmi garancia arra, hogy eléri az óhajtott pozíciót.

A ranglétrán való előrelépés módja sokféle lehet. Egyesek a cég által szervezett szakirányú képzéseken vesznek részt képességeik javítása céljából, vagy hogy újabb képességekre tegyenek szert. Ezen a tréningeken való részvétel az egyik módja a ranglétrán való előrelépésnek, de ez nem az egyetlen út. A pozícióján úgy is javíthat a munkavállaló, ha keményen dolgozik és megmutatja a főnökének, hogy készen áll az előléptetésre.

A kapcsolatok ápolása is meglehetősen fontos: azok a munkavállalók akik jó kommunikációs képességgel vannak megáldva és szociálisak, sokkal előbb tudnak a ranglétrán előrébb jutni.

Természetesen ha valakit kirúgnak, vagy elhagyja a céget, meg van annak az esélye, hogy a ranglétra aljáról kell újrakezdenie az egészet. Egyeseknek sikerül egy-egy másik pozíciót megcsípni cégen belül, vagy előrébb jutni, azonban megeshet, ha a munkavállaló a távozás mellett dönt, hogy ugyanazon lépéseket többször meg kell tennie ahhoz, hogy előrébb jusson a ranglétrán.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Mi a zöld munkahely?
Tovább olvasom

Mi a zöld munkahely?

A zöld munkahelyeket más szóval környezetbarát munkahelyeknek hívjuk. A környezetbarát munkahely kialakítására számtalan megoldás van. Sok vállalat állandó…