Diákmunka

Diákmunka

DiákmunkaNapjainkban a tinédzserek egyre többen vállalnak munkát, már egész fiatal koruktól kezdve. A középiskolások körében is elterjedt az, hogy a nyári szünidőben pihenés, és nyaralás helyett inkább elmennek dolgozni. Azzal, hogy elvállalnak valamilyen diákmunkát, kiegészítik a zsebpénzüket, vagy félretesznek későbbi tanulmányaikra.

Gyakran előfordul, hogy egy szegényebb családban, a diáknak is hozzá kell járulnia pénzügyileg a tandíjhoz, ha tovább szeretne tanulni felsőoktatásban. Azonban mivel ők annyira nem jártasak ezen a területen, a munkáltatók könnyebben visszaélhetnek efféle tudatlanságukat kihasználva. Ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt elvállalják a munkát, alaposan utánajárjanak a dolgoknak, apróbb részleteknek.

A legnépszerűbb diákmunkák között egyaránt vannak hivatalosak, de nem bejelentett lehetőségek is. Sajnos az utóbbinál nagyobb a veszély, és az esetleges kockázat arra, hogy nem fizetik ki, vagy nem annyit adnak a munkáért, amennyiben megegyeztek.

Ha olyan munkát vállal el a fiatal, ami hivatalos, akkor ennek kevesebb, szinte nulla az esélye, azonban az ilyen bejelentett munkahely esetében pedig rengeteg igazolásra, és papírmunkára lesz szükség.

A leggyakoribb nyári munkák, amiket fiatalok is elvállalhatnak, többek között a szórólapozás, vagy újságkihordás egy megadott területen, városrészen. Emellett akadnak alkalmi lehetőségek is, mint például a különböző éttermi kisegítés, esetleg strandon, vagy közterületeken kisebb munkák elvégzése.

Éjszakai bárokban is gyakran keresnek pultosokat, vagy nagyobb hipermarketekben árufeltöltőket, pénztárosokat. Ezen kívül még számos lehetőség adódik a fiatalok körében nyári munka elvégzésére, azonban szakma, vagy megfelelő képzettség nélkül általában ezek többnyire a nehezen elvégezhető állások közé tartoznak.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

Intranet? Mire is jó az?

A statikus Intranet-nek leáldozott, sokszor a vállalat dolgozói önszorgalomból a szociális hálókon (pl.:=Facebook) cserélnek információt egymással. Ideje lenne…
Robogunk a kiégés felé?
Tovább olvasom

Robogunk a kiégés felé?

A munkavállalók több mint fele rengeteget túlórázik (kollektívan robognak a kiégés felé), 44 százalék pedig elégedetlen a munkahelyével.
Humánerőforrás-fejlesztés
Tovább olvasom

Mi a humánerőforrás fejlesztés?

A humánerőforrás fejlesztés segít az alkalmazottaknak a személyes és szervezői készségeit, tudását és képességeit fejleszteni. Olyan lehetőségeket rejt…
A mosolygás előnyei
Tovább olvasom

A mosolygás előnyei

A mosolygás remek módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal. A mosolygás azt jelenti hogy közvetlen, kedves személyiség vagyunk.…