Mi is valójában a munkahelyi düh?

Mi is valójában a munkahelyi düh?A munkahelyi düh egy olyan általános frusztráció, ami többek között a velünk együtt dolgozók miatt alakulhat ki különböző okok miatt. Amennyiben ez nincs orvosolva, könnyen ronthatja a dolgozó munkahelyi teljesítményét vagy akár a vállalatra is hatással lehet. Nem utolsó sorban veszélyezteti a kellemes munkakörnyezet kialakításának lehetőségét. A düh gyakran az elvégzendő feladatból avagy szituációból adódik, függetlenül attól, hogy hol is helyezkedik el a dolgozó a vállalatban. Számos környezeti faktor lehet a munkahelyi elégedetlenség alapja, fontos, hogy ezeket a tényezőket higgadtan tudjuk kezelni.

 

Amikor nem sikerül valamilyen munkát elvégezni, vagy rosszul sikerül, gyakran nyerhet teret a munkahelyi düh. Azt az érzést keltheti az adott helyzet, hogy valaki elveszítette az irányítást a projekt fölött, gyakran egy munkatársunk vagy alkalmazottunk miatt. Ahelyett, hogy fenyegetőznénk, vagy a düh ami eluralkodott bennünk, fizikai formában jelentkezne, erősen javasolt a logikus problémamegoldás. A magasabb beosztásoknál gyakran elengedhetetlen a megfelelő dühkezelés, mivel a temperamentumos főnökök keze alatt sokkal több alkalmazott fordul meg.

A kisebb társaságoknak magas fokú munkahelyi dühvel és ellenségeskedéssel kell szembenézniük. Ez gyakran a stressz miatt van és attól, hogy a feladatok pár lépcsőn belül vannak megoldva a mikrokörnyezet miatt. Javasolt, hogy a kisebb cégeknek már a kialakulás fázisában legyen tervük a munkahelyi düh kezelésére.

Több oka lehet a munkahelyi dühnek. Nyilvánosan történő kritizálás, előnyben részesítés vagy magas igények alacsony fizetéssel párosulva ellenségeskedést szíthatnak. Ehhez gyakran a pozitív visszajelzések hiánya is hozzájárul. A jogos kritika azonban gyakran elkerülhetetlen egy-egy rossz teljesítmény miatt.

A munkahelyi düh gyakran a hatalomért folytatott harcban is jelen van. Egy dolgozó tiszteletlensége esetén a felettese felhasználhatja hatalmát az ügy rendezésére. Ez akár erőszakos cselekedethez is vezethet. A menedzserek vagy a főnök esetleges közbeavatkozása szükséges lehet ilyen helyzetekben.

A munkahelyi düh egyes okai sokkal komolyabbak annál, minthogy egyszerűen “csak” nem jó a munkahelyi környezet. A düh forrása lehet bántalmazás, származással kapcsolatos különbségtételek, diszkrimináció és akár “az” a bizonyos zaklatás, melyet legtöbb esetben férfiak követnek el nőkön. A legtöbb munkahelyen nem tolerálják az effajta viselkedést és jogi lépéseket is tesznek adott esetben.

A dühkitörés a stresszes és a nem megfelelő, ellenséges munkahelyi körülmények eredménye lehet. Az efféle kitörésekhez tartozik a kiabálás és az esetleges vandalizmus. Különböző jelei lehetnek annak, ha egy dolgozó elégedetlen, ezek lehetnek: szarkazmus, antiszociális viselkedés, nem következetes munkavégzés. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, megelőzhető lehet a dühkitörés.

Amikor egy láthatóan lehangolt főnökkel vagy munkatárssal van dolgunk, kerüljük az azonnali konfrontációt. A legjobb, ha nem vívjuk ki a haragját. Fogadjuk el a tényt, hogy lehangolt és javasoljunk valamiféle megoldást az adott szituációra.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Mobbing, a munkahelyi zaklatás
Tovább olvasom

Mobbing, a munkahelyi zaklatás

A mobbing munkahelyi stressz okozása szándékosan, sorozatos támadás, általában csoportos összefogás eredménye. A szó az angolból ered (to…
Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?
Tovább olvasom

Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?

Minden munkakörnyezetben előfordulhat hogy konfliktushelyzetbe kerülünk. A munkahelyi konfliktus megoldása lehet a probléma megbeszélése, vagy akár jogorvoslattal való…