A modern humánerőforrás menedzsment jellegzetességei

A modern humánerőforrás menedzsment jellegzetességei

A modern humánerőforrás menedzsment jellegzetességeiA legtöbb vállalatnál a humánerőforrás részleg felelős többek között a munkaerő toborzásáért, a juttatási csomagok összeállításáért és az elégedetlen dolgozókkal való törődésért. Ezen a területen dolgozó szakemberek egyeznek meg a munkavállalókkal a fizetést érintő kérdésekben is. A modern HR menedzsment legfőbb jellegzetessége, hogy a szakemberek első számó szempontja a kellemes munkakörnyezet megteremtése, ahol a dolgozókat támogatják mindenben.

Egyik módja ennek a munkahelyi viselkedés szigorú szabályozása. Például minden egyes munkavállalónak folyamatos HR tréningeken kell részt vennie, melyek többek között a megengedett hangnemet taglalják, azzal a viselkedéssel szemben, amely által a munkahely egy rosszabb hely lenne.

Egy másik karakterisztikája a modern humánerőforrás menedzsmentnek, hogy az ezen a területen dolgozók segítenek a dolgozóknak elérni céljaikat, és biztatják őket. Többek között van lehetőség arra, hogy mindenki megossza véleményét arról, hogy hogyan is lehetne javítani bizonyos munkafolyamatokon. A HR-en dolgozó szakemberek létrehozhatnak különböző platformokat, melyeken a dolgozók megoszthatnák gondolataikat és ötleteiket. Például ha valaki úgy érzi, hogy nem jogosan járt el vele szemben a felettese, erről nyugodtan beszélhet a HR szakemberével.

A modern humánerőforrás menedzsment szakemberei a kiválasztási, toborzási folyamat elhivatottjai is. A toborzási folyamat meglehetősen sokszínű a vállalattól és a meghirdetett munkáktól függően, azonban a közös bennük, hogy a humánerőforrás szakemberek azokat az önéletrajzokat választják ki, amelyek minden tekintetben megfelelnek az adott munka követelményeinek. Bevett szokás, hogy a potenciális munkavállalók először a HR-es szakemberrel beszélgetnek el, mielőtt találkoznának a menedzserrel vagy egyéb más felettessel.

Sok modern humánerőforrás menedzsent szakember tesztet töltet ki a pályázókkal. Ezek a tesztek gyakran a személyiségre és az etikára vonatkoznak. Ezen tesztek által leszűrhető, hogy az egyén mennyire tudja körültekintően, felelősségteljesen végezni munkáját. Meglehet, hogy munka specifikus teszteket is alkalmaznak. A tesztek segítségével a humánerőforráson dolgozók megtudhatják, hogy az adott személynek meg van-e a kellő képessége, tudása a poszt betöltésére.

A szakemberek, akik a humánerőforrás menedzsmentben dolgoznak, az alkalmazottak motivációjáért is felelősek. Egyes szakemberek a HR-en nyomtatott anyagokat állítanak össze arról, hogy a dolgozók megértsék munkájuk, cégben betöltött szerepük fontosságát. Bevett szokás, hogy különböző motivációs beszédeket tartanak külsős megbízott által, melynek témája többek között a csoportmunka, és ennek dinamikája.

0 Shares:
Ez is tetszhet
A mosolygás előnyei
Tovább olvasom

A mosolygás előnyei

A mosolygás remek módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal. A mosolygás azt jelenti hogy közvetlen, kedves személyiség vagyunk.…
Mobbing, a munkahelyi zaklatás
Tovább olvasom

Mobbing, a munkahelyi zaklatás

A mobbing munkahelyi stressz okozása szándékosan, sorozatos támadás, általában csoportos összefogás eredménye. A szó az angolból ered (to…
Robogunk a kiégés felé?
Tovább olvasom

Robogunk a kiégés felé?

A munkavállalók több mint fele rengeteget túlórázik (kollektívan robognak a kiégés felé), 44 százalék pedig elégedetlen a munkahelyével.
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.