Mi az Outplacement?

Outplacement, a gondoskodó leépítésAz Outplacement angol nyelvű kifejezés, jelentése a “gondoskodó leépítés”. Munkáltatófüggő, hogy ki az, aki él vele és ki az, aki nem.

Általában különböző HR-es szolgáltatóknál tudja az adott munkáltató igénybe venni az Outplacement szolgáltatást, ha nem akar maga foglalkozni vele. A leépítendő munkavállaló újra elhelyezkedésében segít úgy, hogy az új helyzetre való tekintettel a szolgáltató egy karriertervet készít a munkavállalóval együttműködve és segít betartani a lépéseit.

Van néhány nagyobb Outplacement szolgáltató a világban, úgymint a Lee Hecht Harrison, a Drake Beam Morris és a Right Management Group. Ezek közül a Lee Hecht Harrison hazánkban is megtalálható.

Általában az Outplacement szolgáltatás során változhat az alkalmazotti szint. Többször beszélhetünk visszalépésről az előző alkalmazáshoz képest, azonban így is mindenképpen segítség, mert a munkavállaló továbbra is megáll a lábán, megőrizheti az önbizalmát és könnyebben, egyszerűbben indulhat neki újra a ranglétrának.

Az Outplacement szolgáltatás hossza nem végtelen. Az alkalmazotti szinttől függően lehet 3, de akár 12 hónapos is. A költségeket természetesen az előző munkaadó állja.

Az Outplacement szolgáltató HR-es cégek segítsége nagyon hasznos és fontos dolog, bár tény, hogy az elbocsátás alatt álló munkavállaló ezt kevésbé veszi pozitívan, ami meglátszódhat a hozzáállásán is. Akárhogy is, mivel a szolgáltatás létezik, érdemes azt egy új munkavállalói szerződésben rögzíteni, azaz a munkáltatótól megállapodáskor juttatásként kérni.

Outplacement-ről még…

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Mi az Állásinterjú?
Tovább olvasom

Mi az állásinterjú?

Az állásinterjú egy beszélgetés, amely a potenciális munkaadó és a munkára jelentkező között zajlik. Az állásinterjú alatt a…
Az ingyen csokigolyó már nem elegendő
Tovább olvasom

Az ingyen csokigolyó már nem elegendő

Felejtsük el a plusz juttatásokat, mutassunk inkább több figyelmet munkavállalóink felé. A Google-nél odafigyeltek a kényelemre: a masszázsfotelek, asztalifoci és természetesen ingyenes snack-ek, beleértve (E.T. után szabadon) az M&M's csokigolyót is.