Mi az Outplacement?

Outplacement, a gondoskodó leépítésAz Outplacement angol nyelvű kifejezés, jelentése a “gondoskodó leépítés”. Munkáltatófüggő, hogy ki az, aki él vele és ki az, aki nem.

Általában különböző HR-es szolgáltatóknál tudja az adott munkáltató igénybe venni az Outplacement szolgáltatást, ha nem akar maga foglalkozni vele. A leépítendő munkavállaló újra elhelyezkedésében segít úgy, hogy az új helyzetre való tekintettel a szolgáltató egy karriertervet készít a munkavállalóval együttműködve és segít betartani a lépéseit.

Van néhány nagyobb Outplacement szolgáltató a világban, úgymint a Lee Hecht Harrison, a Drake Beam Morris és a Right Management Group. Ezek közül a Lee Hecht Harrison hazánkban is megtalálható.

Általában az Outplacement szolgáltatás során változhat az alkalmazotti szint. Többször beszélhetünk visszalépésről az előző alkalmazáshoz képest, azonban így is mindenképpen segítség, mert a munkavállaló továbbra is megáll a lábán, megőrizheti az önbizalmát és könnyebben, egyszerűbben indulhat neki újra a ranglétrának.

Az Outplacement szolgáltatás hossza nem végtelen. Az alkalmazotti szinttől függően lehet 3, de akár 12 hónapos is. A költségeket természetesen az előző munkaadó állja.

Az Outplacement szolgáltató HR-es cégek segítsége nagyon hasznos és fontos dolog, bár tény, hogy az elbocsátás alatt álló munkavállaló ezt kevésbé veszi pozitívan, ami meglátszódhat a hozzáállásán is. Akárhogy is, mivel a szolgáltatás létezik, érdemes azt egy új munkavállalói szerződésben rögzíteni, azaz a munkáltatótól megállapodáskor juttatásként kérni.

Outplacement-ről még…

0 Shares:
Ez is tetszhet
Robogunk a kiégés felé?
Tovább olvasom

Robogunk a kiégés felé?

A munkavállalók több mint fele rengeteget túlórázik (kollektívan robognak a kiégés felé), 44 százalék pedig elégedetlen a munkahelyével.
Mi az Állásinterjú?
Tovább olvasom

Mi az állásinterjú?

Az állásinterjú egy beszélgetés, amely a potenciális munkaadó és a munkára jelentkező között zajlik. Az állásinterjú alatt a…
Megálljt parancsolt nekünk a világ!
Tovább olvasom

Megálljt parancsolt nekünk a világ!

A már pattanásig feszült, türelmetlen, rohanó világunkat nem várt jelenség rázta meg, melynek következményeiről, jövőbeli hatásairól, csak sejtéseink lehetnek.