Small talk – a csevej művészete

Small talk - a csevej művészete

Small talk - a csevej művészeteTárgyalás előtti bemelegítés, ismerkedés az új kollégával, munkahelyi fogadás, mind-mind kiváló lehetőség, hogy beszélgessünk. Ami ennél is fontosabb, mindezt úgy tegyük, hogy ne mondjunk túl sokat. A munkahelyi kapcsolatok ápolása a fontos, ez nem egy “kibeszélő show” a magánszféra kiteregetésével.

Íme néhány tipp, hogy könnyen, gördülékenyen csevegjünk:

 

 

  • Bátran lépjünk oda akár a ranglétrán feljebb állóhoz is, még akkor is, ha a ő egyedül álldogál.
  • Adjuk meg a lehetőséget, hogy a másik elmondja a véleményét, tehát “örök érvényű” megállapítások helyett célszerű kérdéseket feltenni. Egy partin legjobb indítás megkérdezni például, hogy milyennek találja beszélgetőpartnerünk a fogadást.
  • Csak pozitív töltésű, közös témát ragadjunk meg. Egy vállalati fogadáson, lehet ez a bor, az étel, a zene, egy jó eredmény a vállalat életében, a kultúra, a sport stb.
  • A small talk nem felesleges időpocsékolás, hanem szociális érzékenységét bizonyítja az, aki ilyen esetekben ügyesen bánik a szavakkal. Aki ilyen alkalommal képes kellemes, oldott légkört teremteni, az a munkatársaival és a vevőkkel is jól bánik.
  • Figyeljünk oda a testbeszédre: legyünk nyitottak, mosolyogjunk, tartsuk a szemkontaktust. Folyamatosan reagáljunk a másik jelzéseire, ha bizonytalan, ragadjuk magunkhoz a kezdeményezést, ha kellemes témát pendített meg, hagyjuk, hogy a beszélgetőpartnerünk elmondja a véleményét, cserébe tegyük meg mi is ugyanezt. Ez nem kihallgatás, ahol csak az egyik fél tehet fel kérdéseket.
  • Az egyéni vélemény kifejtése érdekessé teszi a beszélgetést, de hagyjuk a másikat is szóhoz jutni. Természetesen ez is pozitív legyen, ami nem ízlett pl., azt nem kell szóra sem méltatni.
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
HR
Tovább olvasom

Mi a dolga egy HR-esnek?

A HR-es egy olyan szakképzett dolgozó, aki a humánerőforrás osztályon dolgozik. A HR-es biztosítja a szakképzett munkaerő toborzás…

Mi az Outplacement?

Az Outplacement angol nyelvű kifejezés, jelentése a “gondoskodó leépítés”. Munkáltatófüggő, hogy ki az, aki él vele és ki…