Mi kell a pozitív jelöltélményhez vírushelyzetben?

Mi kell a pozitív jelöltélményhez vírushelyzetben?
Mi kell a pozitív jelöltélményhez vírushelyzetben?

Szakértő tippek a hatékonyabb kiválasztási és munkaerőmegtartási folyamatokhoz

A vírushelyzet alapvető változásokat indított el a munkaerőpiacon. Olyan korábban ismeretlen kihívásokkal kellett megbirkózniuk a szereplőknek, amelyekkel kapcsolatban kevés korábbi tapasztalatuk volt.

A mindennapossá váló home office, váltott rendszerű irodahasználat mellett a toborzás és kiválasztás módja is megváltozott, ami új kihívásokat és egyben lehetőségeket is teremtett mindkét fél számára. Berettyán Anna, a Jobcapital vezető toborzási tanácsadója a jelöltélmény szempontjából elemzi a kialakult helyzetet, hasznos tanácsokat adva a munkavállalóknak és a munkaadóknak egyaránt.

A munkaerőpiacon a járvány időszaka alatt munkahelyet keresők megfontoltabban és körültekintőbben választanak a cégek közül, így a munkaadóknak még fontosabbá válik a jelöltek minél szélesebb körű tájékoztatása és a rugalmasabb kiválasztási folyamatok kialakítása.

Jelöltélmény 2.0

  1. Készítsük fel alaposan a jelölteket

A pozícióikat aktívan hirdető munkáltatók nagyban hozzájárulnak a járványhelyzet alatti jelöltélmény kialakításához. A munkaerőpiacon a járvány időszaka alatt munkahelyet keresők is megfontoltabban és körültekintőbben választanak a cégek közül. A Jobcapital szakértője szerint kiemelten fontos a bizonytalanság oldása, a jelöltek minél szélesebb körű tájékoztatása. Így a jelöltek felkészültebben és komfortosabban érezhetik magukat, kisebb lehet az interjú okozta stressz és kevesebb a váratlan helyzet az online kiválasztás során.

  1. Legyünk rugalmasabbak a kiválasztási folyamatok során

Az aktív hirdető cégek összességében nyitottak az online interjúkra, hiszen a kialakult helyzet korlátozottan teszi lehetővé a személyes találkozást. A keresés módszertana sem változott alapvetően a járvány hatására, de bizonyította, hogy a virtuális térben történő első és második körös interjúk hatékonysága és eredményessége nem megkérdőjelezhető a továbbiakban. A munkakeresők is jól reagáltak a megváltozott helyzetre. Az online meghallgatások sokkal rugalmasabban zajlottak, egyszerűbben betervezhetők mindkét fél számára, hiszen nem igényel a jelenlét fizikai helyváltoztatást, a jelölt csak leült a gépe elé és máris az interjún találja magát otthonában saját ismert közegében, oldottabban, kevesebbet stresszelve. Az online kiválasztás folyamata néhány cég esetében a tapasztalatok szerint elhúzódhat, de van, ahol pont ellenkezőleg, inkább felpörgött a fizikai helyváltoztatás kihagyásának köszönhetően, ami előnyt jelent és növeli a jelöltek elégedettségét is.

  1. Jelezzünk vissza

A visszajelzés fontossága az online kiválasztás során nagyon felértékelődött, egy alapvetően bizonytalan helyzetben sokkal több információval kell ellátni a jelentkezőt. Sokat számít, ha a jelentkező megerősítést kap a munkáltatói oldal véleményéről és hasznos tippeket a továbbiakra. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt a szempontot is, hogy miként lehet a személyes találkozás, személyes benyomás lehetőségét beépíteni ebben a többnyire online folyamatba, amely a személyes találkozással válik teljesen alapos kiválasztássá – összegezte a Jobcapital szakértője.

Munkaerőmegtartás pozitív jelöltélményekkel

A pozitív jelöltélmény a munkavállaló megtartásának kulcsa

  1. Fektessünk nagyobb hangsúlyt az első benyomásra

A munkavállaló megtartásához szorosan kapcsolódik az a jelöltélmény, amit a kiválasztás folyamán tapasztalt. Az, hogy a jelöltként szerzett élmény, a megismert cégkultúra, mennyire van összhangban azzal, amit munkavégzés közben ténylegesen tapasztal, kritikus az elköteleződés és megtartás szempontjából. Fontos, hogy a cég HR szakembere a vírushelyzetben kifejezetten odafigyeljen erre és minden eszközzel (megfelelő információk nyújtásával, beilleszkedést segítő tréningekkel stb.) segítse a pozitív jelöltélmény kialakulását.

  1. Virtuális betanulás, avagy első nap az új home officeban

Sikeres felvételt követően az aktuális helyzetben az onboardingra kiemelten nagy hangsúlyt kell fektetni. Ideális esetben a munkavállaló első napja mindenféle óvintézkedések mellett fizikailag a munkahelyen történik, ahol megkapja az alapvető oktatásokat, megismerkedhet a céggel fizikai valójában is. A betanulás alapjában véve is több hétig tart, ami legtöbb esetben teljesen átkerült a virtuális térbe. Sok esetben az első hetekben a kollégák nem is találkoztak személyesen az új munkavállalóval, ami egy kezelendő feladat a munkaadók HR munkatársai számára.

A sikeres betanuláshoz legyen az offline vagy online, elengedhetetlen, hogy legyen egy jól végiggondolt menetrend, amivel a munkadó bevezeti a munkavállalót a szervezetbe. Fontos, hogy ez az integrációs folyamat úgy legyen felépítve, hogy egyaránt segítse a cégspecifikus betanulást (alapelvek, cégkultúra, szabályok, szabványok) és a munkakör specifikus elemeinek megismerését is (funkcionális terület, társterületek, feladatok és elvárások) továbbá, hogy a munkavállaló pontos eligazítást kapjon abban, hogy kitől, milyen témában kaphat további tájékoztatást.

  1. Alakítsunk ki hatékony kapcsolattartási és visszajelzési stratégiákat

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres kapcsolattartás, visszajelzés és számonkérés fontosságát a távoli munkavégzés esetében is, hiszen ezek mind erősítik a munkavállalók elkötelezettségét és segítenek eloszlatni az új helyzetből adódó bizonytalanságot.

A járványhelyzetre adott válaszként kialakult munkamódszerek felvetik a változás, racionalizálás és optimalizálás szükségességét az egész szektorban. A munkaadóknak érdemes felmérni és mérlegelni, hogy hosszú távon feltétlenül szükséges-e a munkahelyhez kötött munkavégzés, esetleg teljes „home office” mellett részleges otthoni munka, un. „hibrid” munkavégzési lehetőséget biztosítanak munkatásaik számára, amely szintén növelheti a pozitív elköteleződést, valamint ezzel a cég vonzerejét a munkaerőpiacon a munkavállalók számára.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet