Mi a sommelier munkája?

Mi a sommelier munkája?
Mi a sommelier munkája?

A sommelier azaz a borszakértő feladata, hogy segítsen a vendégeknek kiválasztani a legjobb bort, akár egy előkelő étteremben, akár otthon.

A munkához az újdonságok aktív kóstolására van szükség, hogy naprakész maradjon az iparágban népszerű borokkal kapcsolatban. A munkához az is szükséges, hogy ismerje a borágazat legújabb trendjeit, mivel sok fogyasztónak már van okostelefonja, és szeret kutatni az új borok után. A sommelier nagy tudással rendelkezik a borokról és a boriparról, így gyakran képes a legjobb ajánlásokat adni a vendéglátósoknak.

Sok feltörekvő sommelier a bortörténet tanulmányozásával, tanfolyamokon való részvétellel és olyan közösségekhez való csatlakozással kezdi, ahol más feltörekvő borszakértők találkoznak. A különböző régiókban termesztett szőlőfajták közötti különbségek alapos ismerete lehetővé teszi az egyén számára, hogy kialakítsa a borok ízlését és az ételekkel való párosítás készségét. Ezen túlmenően a sommeliernek képesnek kell lennie arra, hogy jól kommunikáljon a különböző típusú emberekkel, mind az ügyfelekkel, mind a kollégákkal.

A sommelier-nek képesnek kell lennie arra, hogy rávegye az ügyfeleket a borválasztásra, miközben költségvetésüket is számba veszi. Ez magában foglalja az ízlésre és a bor összetételére alapozott ajánlások megtételét is. A munkakör azt is megköveteli, hogy a sommelier az asztalhoz vigye a bort, hogy a vendégek megkóstolhassák, megszagolhassák és leírhassák annak összetevőit. A sommelier-nek képesnek kell lennie a bor dekantálására is, ezt a folyamatot általában a legalább tíz évig érlelt vörösborok esetében végzik.

A borok megismerése mellett a sommeliernek alapos leltárismerettel is rendelkeznie kell. Sok étterem használ szoftvert a borok nyilvántartására, de sokan még mindig heti rendszerességgel kézzel számolják a borokat. A készletgazdálkodás létfontosságú az étterem sikeréhez és a sommelier jövedelméhez. E tudás nélkül egy bor nem tudja elérni az értékesítési célját, és nem tud nyereséget termelni.

A bor sommelier-ket a borok szakértőjének tekintik.

Bár a sommelier-ket fizetik a borokkal kapcsolatos tudásukért, az igazi feladatuk az, hogy a vendégek borélményét javítsák. Ezért egy sommelier fizetése magasabb, mint egy bármenedzseré.

A sommelier fizetése a képesítés szintjétől függ. Egy alapképzés pár százezer forintért elérhető, de a minősítéshez több ezer órányi tanulás szükséges. Minél több tapasztalattal rendelkezik valaki, annál jobb, és magasabb fizetést kaphat Sommelier-ként. Ha elit karrierre vágysz, a Mester Sommelierré válás lehet a megfelelő út számodra.

Szerző: https://borkorzo.hu

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet