Milyen a sofőrök helyzete a mai Magyarországon?

Milyen a sofőrök helyzete a mai Magyarországon?
Milyen a sofőrök helyzete a mai Magyarországon?

Ez az a témakör, ami számtalan aspektusból megközelíthető, és amivel mégis viszonylag kevesen foglalkoznak behatóbban.

Milyen lelki, egészségügyi következményekkel járhat együtt a folyamatos ingázás, vezetés? Vagy éppen milyen gyakorlati szempontok nehezíthetik, vagy könnyíthetik meg az álláskeresést? Nyilván az érem másik oldala is roppantul érdekes, miszerint mi alapján, hogyan találhatnak megbízható munkaerőre a fuvarozó cégek? Mert azért az evidens, hogy nagyon nem mindegy, ki ül a kormány mögé.

Mennyire kedvelt ez a hivatás?

A megfogalmazás valóban akkor helyes, ha hivatásról beszélünk és nem pusztán munkáról. A sofőr állás ugyanis rengeteg áldozattal jár, ami persze csak akkor tűnik lemondásnak, ha a kormánykerék mögött ülő nem hivatásának, hanem egy kötelező jelleggel, fizetésért elvégző tehernek éli meg a dolgát. Így aztán főleg azok tapasztalják a szakma árnyoldalát, akik amúgy nem túlságosan lelkesek attól, amit csinálnak.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy aki elhivatott a szakmájában, az nem látja a problémákat vagy nem szembesül olyan egészségügyi kockázati faktorokkal, amik a mozgásszegény életmód következményei lehetnek. Ettől függetlenül, aki felelőssége teljes tudatában, elhivatottan és kíváncsian vállalja ezt az életet, annak egészen mást jelenthetnek a munkavégzéssel együtt járó élmények. Kutatások is foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel, a statisztikák is árulkodóak, viszont a számok helyett a legtöbbet mindenkor az emberi történetek mesélnek. Márpedig a sofőrök nagyrészt azt vallják, hogy az elégedettség kulcsa a szívvel-lélekkel végzett munkában rejlik. Aki szereti a vezetést, akit nem zavar a monotonitás, aki minden egyes velejárójával együtt úgy fogadja el a sofőr szakmát, ahogy az van, annak borítékolhatóak a pozitív tapasztalatok.

Mi a helyzet a kereséssel és a rátalálással?

Fentebb említettük, hogy a sofőr állások hirdetése, egyúttal felfedezése alapvetően nem egyszerű feladat. Mert a bizalom ezen a területen életbevágóan fontos. A soforallasok.com oldalt éppen ezért hozták létre, hogy egy olyan terepet biztosítsanak mind a munkavállalóknak, mind a fuvarozóknak, ahol biztosak lehetnek a leellenőrzött körülményekben. A felület teljesen ingyenes és nincsen semmiféle felesleges adminisztrációs labirintus, regisztráció, egyéb kellemetlenség.

Egyszerűség, gyorsaság, hatékonyság – ennyi az egész. A hirdetések ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra. A felek összekötése abszolút problémamentes és eredményes. Innentől kezdve a keresés és rátalálás nem okozhat a jövőben sem problémát, sem anyagi kiadást. A jelentkezésekről egyébként e-mail értesítőt kapnak a feltöltők, tehát a rendszer letisztultsága, átláthatósága, rendezettsége és rendszere együttesen azt a célt szolgálják, hogy a fuvarozás megszervezése mindkét fél számára egyet jelenthessen a könnyedséggel és a problémamentes levezényelhetőséggel. Ha pedig az igények egymásra találnak, akkor onnantól kezdve minden feltétel adott a sikeres, hosszú távú, mind emberileg, mind anyagilag megtérülő együttműködéshez.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Mi a sommelier munkája?
Tovább olvasom

Mi a sommelier munkája?

A sommelier azaz a borszakértő feladata, hogy segítsen a vendégeknek kiválasztani a legjobb bort, akár egy előkelő étteremben,…