Miért éri meg egy Scrum Master képzés?

Miért éri meg egy Scrum Master képzés?
Miért éri meg egy Scrum Master képzés?

Egy vállalat sikeressége túlmutat egy jó terméken vagy szolgáltatáson – a kiemelkedő eredmények eléréséhez nem elég egy klassz ötlet.

A projektek sikeréhez egyre inkább szüikség van egy nagy adag rugalmasságra és arra, hogy a szervezet jól és hatékonyan tudjon reagálni a változó ügyféligényekre és piaci környezetre is. Ehhez pedig egy olyan csapat is kell, ami agilis működési elvek szerint működik.

Ennek köszönhető, hogy napjainkban az IT-szektoron túl is egyre nagyobb teret nyer magának az agilis projektmenedzsment, és azon belül is a scrum módszertan, illetve a scrum master szerepkör. A cikkben bemutatjuk, hogy milyen képzésre van szükség ahhoz, hogy bárki profi szakemberré váljon ezen a területen.

Az agilis szemléletmód a sikeres vállalkozás záloga

A scrum módszertant ma már azért használják egyre több iparágban, mert keretrendszere még a legbonyolultabb és legkomplexebb feladatok véghez vitelét is egy flexibilis folyamattá teszi. Segítségével:

  • a fejlesztési feladatok hatékonyabbak,
  • az ügyfélkapcsolat gördülékenyebb,
  • a folyamat pedig kockázatmentesebb és költséghatékonyabb lesz.

Egy jó Scrum Master aranyat ér

A scrum projekt megvalósításához és prosperáló működéséhez szükség van egy organikusan és önállóan szerveződő, különböző szakterületek képviselőiből álló scrum csapatra. Köztük a Scrum Master az, aki a legösszetettebb feladatot végzi, hiszen egyszerre funkcionál pszichológusként, tanácsadóként, tanárként, mentorként, facilitátorként és a legjobb problémamegoldóként.

Mindig az a szerepköre aktiválódik, amelyiket egy adott helyzet megkíván. Ha például egy fejlesztő nem képes teljesíteni a sprinten kijelölt munkát a meghatározott időn belül, akkor a Scrum Master lépésről lépésre segít a probléma kiváltó okainak feltérképezésében és az akadályok elhárításában.

Bárkiből lehet Scrum Master

Ha egy cég agilis átalakuláson megy keresztül, gyakran a Scrum Master pozíciót egy korábbi projektmenedzser tölti be. Ilyen esetben gyakori probléma, hogy a jelölt a korábbi tapasztalataiból indul ki, de nincs tisztában a feladataival. Lényeges, hogy a szerepkört nem csak házon belül lehet megkapni, hiszen nem kell hozzá projektspecifikus szakmai tudás, csak a megfelelő készségek elsajátítása. Így, egy arra érdemes helyen, pályakezdőként vagy – váltóként bárki és bármikor elvégezheti a szakmai alapokat.

Scrum Master képzés kiválasztása 5 lépésben

Mivel napjainkban a Scrum Master képzés is egyre népszerűbb, ezért nagyon fontos, hogy érdeklődőként a legjobb helyen vágjunk bele a szakmai ismeretek elsajátításába. A képzési hely kiválasztásában a következő 5 lépés sokat segíthet: 

  • Fizetési kötelezettség: ugyan jó kiindulási alap, ha ár-érték arányban is végignézzük a képzési kínálatot, de a fizetési kötelezettséghez tartozó szabályokat is célszerű figyelembe venni. Itt arra gondolunk, hogy kevés olyan hely van, mint például a Proman Consulting, ahol nincs előre fizetési kötelezettség. Mi több a cég elégedettségi garanciával működik, tehát ha valaki egy napon belül jelzi, hogy nincs megelégedve a tanfolyammal, később sem kell fizetnie.
  • Online képzési forma lehetősége: az elmúlt években kialakult járványügyi helyzet többek között arra is megtanított minket, hogy otthonról is lehetünk produktívak. Fontos ezért, hogy egy képzési hely biztosítson online tanfolyamot is, tekintettel azokra, akik vidéken élnek vagy az oktatás mellett dolgoznak.
  • Oktatói gárda professzionalizmusa: egy tanfolyam esetén az egyik legmeghatározóbb szempont az oktatói csapat felépítése. A Proman Consulting szakemberei nem csak a területen tapasztalt, de egytől egyig minősített trénerek is, akik CAPM, PMP, PMI-PBA és PMI-ACP szakképesítésekkel rendelkeznek.
  • Gyakorlati oktatás életszerűségének felmérése: a Scrum Master szakma feladatköreinek sokszínűsége miatt elengedhetetlen, hogy már tanulóként is látni lehessen a gyakorlati oldalt. Ehhez folyamatorientált, életszerű példákra van szükség az oktatás során.
  • Professional Scrum Master I. felkészítés: Scrum Masterként lehetőség van egy nemzetközileg elismert agilis minősítés megszerzésére (= PMI Agile Certified Practitioner). Vannak helyek, ahol opcionálisan ennek ismereteit is beépítik a tanfolyam tananyagába és áraiba – ezt a szempontot érdemes szem előtt tartani.

Miért érdemes belevágni egy Scrum Master képzésbe?

A megfelelő képzőhely kiválasztása után viszonylag gyorsan lehet váltani, és új kihívásokat keresni az életben. Pont, mint egy SEO-szakértő, a Scrum Master már kezdőként is jó keresettel rendelkezik, de többéves tapasztalat után szinte biztos, hogy egy percig sem kell aggódnia az anyagiak miatt.

Ezzel a pozícióval itthon és a nemzetközi szférában is könnyedén el lehet helyezkedni, az agilis szemléletű cégműködés népszerűbbé válásával pedig egyre több hely kapkod egy jó Scrum Master után. Legnagyobb pozitívuma a változatos feladatkör, aminek köszönhetően hosszú távon is elkerülhető a monoton, demotivált munkavégzésből fakadó kiégés.

Ezért válaszd a Proman Consulting intenzív tanfolyamot!

A Proman Consulting tanácsadó cég minden szempontból jó választás. Segít a nemzetközi vizsgára való felkészülésben; igényes oktatásai során, minősített trénerek segítségével fekteti le a szakmai alapokat. Mindenben a tanuló érdekeit nézi, és annyira bízik saját szolgáltatásában, hogy elégedettségi garanciát vállal.

Emellett életszerű helyzetszimulációkkal mutatja be a jövő Scrum Mastereinek a szakma valódi kihívásait, hogy már a képzés során is mindenki felmérhesse a saját képességeit. Egy szó mint száz, a Proman Consulting 93%-os elégedettségi mutatója a hallgatók értékelése alapján garanciát jelenthet a legjobb választáshoz.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet