A munkakeresés költségei

A munkakeresés költségei

A munkakeresés költségeiMíg egyesek azért keresnek munkát, mert elvesztették az előzőt, mások egy új irányba szeretnének lépni. Amikor munkát keresünk, az egyik legfőbb szempont az ezzel járó kiadások mértéke. A különböző munkákhoz szükséges kiadások megértése segíthet, hogy felkészüljünk anyagilag a jövőt illetően.

Amennyiben szakmát szeretnénk váltani, a munkakeresés költségei a képzésekben merülhetnek ki. Egyes esetekben az egyén visszatér az iskolapadba, hogy megszerezze a diplomát, olyat, amivel a meghatározott környezetben érvényesülhet. Néhány vállalatnál szükséges lehet különböző számítógépes – például az egyes szoftverek kezelésére vonatkozó – kurzus elvégzése. Megeshet, hogy a szoftver és a tréning költségei a munkavállalóra hárulnak.

A munkakeresés kiadásaiba beletartozhat szükség esetén a költözés. Beköltözni a belvárosba sokba kerülhet és nehéz feladat lehet az alapvetően alacsony keretből kigazdálkodni a költségeket. Ha már megvan a munka és úgy költözünk, lehet hogy az új cég átvállalja a lakás költségeit, ezáltal segítve a költözéssel járó kellemetlenségeket.

Az általános munkakeresési kiadások közé tartozik az önéletrajzok és kísérőlevelek kipostázása, vagy fejvadász igénybevétele. Válasszuk jól meg a használni kívánt eszközt, hiszen egyes szolgáltatások leírhatók az adóból, ezért őrizzünk meg minden számlát, bizonylatot.

Amikor interjúra megyünk, számoljunk az utazás költségeivel. Fontoljuk meg, hogy hogyan éri meg jobban eljutni több interjú helyszínére, autóval, vagy akár tömegközlekedéssel. Számoljuk ki, hogy mennyibe kerülne az egész napos metrózás, avagy az üzemanyag ára. Gondosan tervezzük meg utunkat, fontos tényező lehet a munkakeresésre fordított összeg minimalizálásában.

Az interjúalany legfőbb célja, hogy lenyűgözze és meggyőzze a munkaadót. E célból sokan öltönyt vesznek, hiszen mégiscsak a potenciális főnökükkel tárgyalnak. Az egyes darabok megvásárlása is a munkakeresés költségeihez tartozik. Ahelyett, hogy a legdrágább ruhákat vásárolnánk meg, vegyük elő régebbi darabjainkat, tisztíttassuk ki, ezáltal spórolva a költségeken. A régi ruhák új formába hozásával jelentősen csökkenthetjük a munkakeresés költségeit.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Karrierváltás
Tovább olvasom

Karrierváltás

A karrierváltás pontosan az, amit a neve takar – változás a karrierben. Az emberek többféle okból váltanak karriert.…