A leggyakoribb elkerülendő hibák az állásinterjún

A leggyakoribb elkerülendő hibák az állásinterjún

A leggyakoribb elkerülendő hibák az állásinterjúnAz interjúk legtöbbünknek meglehetősen sok stresszel járnak. Jó benyomást akarunk kelteni és meggyőzni az interjúztatót arról, hogy alkalmasak vagyunk a pozíció betöltésére. A stressz, hogy az interjú jól sikerüljön, gyakran hibákat is szülhet. Módszeres tervezéssel és gyakorlással azonban a legtöbb hiba elkerülhető. Néhány tipikus hibát felsorolunk okulásul:

1) A tökéletes előkészület hiánya

Tudjunk meg a lehető legtöbbet a vállalatról az interjú előtt. Az ötlet nem csupán annyi, hogy csak statisztikákat gyűjtünk a cégről, hanem hogy megértjük a kultúráját. Látogassunk el a weboldalukra, figyeljük meg, hogy a stílus baráti vagy esetleg professzionális? Az önéletrajzok humorosak vagy komolyak? És a legfőbb, hogy legyünk tisztában a cég küldetésével és értékeivel. Fogalmazzunk meg kérdéseket és próbáljuk is megválaszolni.

2) Késés

Mindenki tudja, hogy nem szabad késni az interjúról. Igen, megtörténhet. Tisztíttassuk ki ruháinkat már előző nap. A kabátot, kulcsainkat rakjuk olyan helyre mikor lefekszünk, hogy másnap könnyen megtaláljunk mindent. Próbáljunk meg fél órával előbb odaérni, és esetleg egy közeli kávézóban töltsük el a maradék időt az interjú előtt.

3) Dokumentumok hiánya

Vigyünk magunkkal egy pár önéletrajzot, mert lehet hogy több interjúztatóval fogunk szemben állni. Habár nem a legnagyobb hiba, ha csak egy darabot viszünk, de felkészültnek tűnhetünk, ha minden egyes interjúztató kap egy-egy önéletrajzot. Továbbá legyenek nálunk az ajánlásaink. Ha eljön az ideje, hogy arról beszéljünk, hogy miért is tartjuk magunkat megfelelőnek a poszt betöltésére, vegyük elő az ajánlást, vagy esetleg ha olyan munkáról van szó, egy-egy mintát munkáinkból. Aki magával visz ilyen mintákat, sokkal több esélye van az interjún mint azoknak, akik így (sem) készülnek.

4) Köszönőkártya hiánya

A legtöbb munkaadó jó néven veszi, ha az interjú másnapján küldünk egy köszönő e-mailt vagy kártyát. Ezáltal illedelmesnek tűnhetünk. Ez az egyik leggyakoribb hiba az interjúk kapcsán, és a második interjú lehetőségét is eldöntheti, hogy ki az, aki köszönetet nyilvánít. Válasszunk olyan üdvözlőlapot, ami illik a vállalat imidzséhez. Egyszerűen köszönjük meg az interjúztatónak az idejét és említsük meg, hogy továbbra is érdeklődünk a munka iránt és várjuk mielőbbi válaszát.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet