10 mítosz a karrierváltásról – I. rész

10 mítosz a karrierváltásról
10 mítosz a karrierváltásról
Arról álmodozol, hogy egy másik karrierbe kezdesz, de nem mersz belevágni? Talán bátorságot meríthetsz a lentebb felsorolt karrier mítoszokból.

Arról álmodozol, hogy egy másik karrierbe kezdesz, de nem mersz belevágni? Talán bátorságot meríthetsz a lentebb felsorolt karrier mítoszokból. Ebben a cikkben 10 mítoszt írok le, amikről valószínűleg már hallottál, vagy átélted őket, és amik egyszerűen nem igazak. Fedezzük fel őket együtt:

1. számú karrier mítosz:

Nem élhetsz meg olyasvalamiből, amit tényleg, igazán szeretsz

A karrier-mítoszok egyik nagypapája az a gondolat, hogy amiért szenvedélyesen rajongasz, abból úgyse élnél meg. Választanod kell: vagy az egyik, vagy a másik.

Ez a mítosz félelmen alapszik, és arra sarkallja az embert, hogy áldozza fel a boldogságát az életben maradásért. Ám ez természetesen tévhit: senkinek se hidd el, hogy nem élhetsz meg abból a dologból, amit szeretsz.

Amikor egy ismerősöm elkezdett coach-kodni, nagyon sok embertől hallotta, hogy nagyon nehéz lesz ebből a munkából megélni. Ő azonban úgy döntött, hogy felkeres olyan coach-okat, akik sikeresek, és tőlük fog tanulni (milyen egyszerű, igaz?).

Ha azon kapod magad, hogy beveszed ezt a mítoszt, tűnődj el  ezen a kérdésen: ahogy majd hátratekintesz az életedben, mi fog többet számítani? Az, hogy ha a szenvedélyedet követed, vagy az, ha a félelmedet?
2 számú karrier mítosz:

Ez egy telített gazdasági/munkaerő piac

Még akkor se, ha az újságok, és más hírforrások azt mondják, hogy még mindig hatalmas a munkanélküliek száma, és hogy kevés a munkahely, vagy, hogy lassú gazdasági fellendülés van csak kilátásban, vagy nem említve az alacsony bérek rémmeséit, szóval még akkor se hidd el ezeket.

Ez egy mítosz, mégpedig azért, mert nem fedi fel az egész történetet. Ma már egy másik fajta munkaerőpiac működik. Más szóval: minden munkahely más, és más. Például kitolták a felvételi időszakot (lásd: 3 hónap próbaidő). Szóval a munkaerőpiac megváltozott, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszabb lett.

Ami esetleg rosszabbá teheti, az az, ha nem vagyunk elég gyorsak a lehetőség megkaparintására. Megtartottuk a régi gyakorlatokat, és a régi viselkedési normákat. Nem azt mondom, hogy a régi módszerek nem válhatnak be, de nem olyan hatékonyak.

Szóval én azt ajánlom Neked, hogy higgy abban, hogy amit szeretsz, az a tökéletes a munkaerőpiac számodra, és ott is fogsz munkát találni. Próbáld ki, ne habozz! Hidd el, ha komolyan nekiállsz és komolyan is veszed, nem telik bele sok idő, és olyan munkát találsz, amilyet szeretnél. Vagy olyan fontos kapcsolatokra tehetsz szert ez alatt a hét alatt, ami hozzásegít ennek a célnak az eléréséhez.

3 számú karrier mítosz:

a karrierváltás kockázatos dolog

Mi lehet kockázatosabb annál, mint amikor otthagysz valamit, amit ismersz, az ismeretlenért? Az munkahely váltás azt is jelenti egyben, hogy otthagyod az identitásod egy részét. Ez azt is jelentheti persze, hogy később bevallod majd magadnak, hogy hibát követtél el a karrierváltással. Vagy akár azt is, hogy nem tudod, legközelebb mihez fogsz kezdeni. És az okos emberek persze mindig tudják, hogy mi lesz majd, nemigaz? 😉

Nem. A sikeres karrierváltóknak gyakran nincs tervük; és semmi, de abszolúte semmi sem kockázatosabb annál, mint az, amikor más munkakörről álmodozol, és mégsem mersz belevágni. Mindig ott matat majd, a felszín alatt, arra várva, hogy tegyél valamit ennek érdekében.
4 számú karrier mítosz:

Mindig legyen egy B-terved!

Néha az, ha az ember kidolgoz egy B-tervet, az egy okos, és óvatos lépés. Az ilyen tartalék tervek olyan felnőttes, és felelősségteljes dolgok. De mi történik akkor, amikor az egyik lábaddal befelé, a másikkal kifelé állsz? Tapasztalataim szerint, általában visszalépünk, és becsukjuk az ajtót. Vonakodunk attól, hogy biztassuk magunkat. A vége ennek az lesz, hogy azzal hitegetjük magunkat, nem baj, hogy nem léptünk ki az ajtón, mert odakint úgyis minden nyirkos, és saras. A legvégén pedig nem marad más, csak megbánás, és az állandó rágódás azon, hogy „Mi lett volna, ha…?”.

A B-tervek visszafogják az energiáinkat. Az energia visszatartása pedig visszafogott eredményekhez vezetnek. Pedig ahhoz, hogy elérd az álmod/szenvedélyed, mindent be kell vetned, és kockáztatnod, csak így érhetsz el igazán nagy sikereket. Rossz hír, de ez van.

5. számú karrier mítosz:

Valahol mindenkinek van egy tökéletes állás

Mennyi időt töltöttél el azzal, hogy a sajátod után kutattál? Mélyen bent egyszerűen tudod, hogy valahol, odakint a nagyvilágban létezik egy ideális munka, ami tökéletes a számodra. Tökéletesen illik a személyiségedhez, a képességeidhez, és még érdekes is. És persze jól is fizet. Te vagy az egyedüli, aki megtalálhatja. Csak te vagy az, aki tudja, mi az.

Tényleg létezik egy tökéletes munka a számodra? Nem.

Ám most jön a jó hír: több olyan állás is létezik, mint amilyet elképzeltél, hogy „tökéletes” lenne számodra. Annak az esélye, hogy ezeknek a munkahelyeknek a közelébe kerülj, nagyon nagy. Szóval mi történik? Vajon hogyan ismerhetsz fel egy ilyen, sóvárogva vágyott, fantasztikus lehetőséget?

Volt már valaha olyan, hogy megláttál valamit, ami egy kedves ismerősöd/szeretted számára tökéletes ajándék lett volna, ám nem vetted meg, mert még úgyis hónapok voltak hátra a születésnapjáig? Aztán, amikor később visszamentél volna érte, már nem tudtad megvenni, mert mondjuk bezárt a bolt, vagy elfogyott az ajándéknak szánt valami. Egy elvesztegetett lehetőség, és te keresztbe tettél magadnak azzal, hogy nem vásároltad meg, amikor először megláttad.

Szóval talán már belefutottál a tökéletes munka lehetőségébe a múltban, de az időzítés miatt elszalasztottad a lehetőséged. Vagy lehet, hogy annyira koncentráltál valami másra, hogy elvesztetted ezt a komoly esélyt, mert egyszerűen nem ismerted fel a kínálkozó lehetőséget. Ám ahelyett, hogy a múlton rágódsz, amin már úgysem tudsz változtatni, inkább járj nyitott szemmel, és lásd meg a nyilvánvalót.

Rövidesen folytatjuk a következő 5 mítosszal. Gyere vissza a napokban! 🙂

10 mítosz a karrierváltásról- I. rész

Ez is tetszhet

Álláskeresés

Sokak szerint a megfelelő állás megkeresése majdnem ugyanannyira fontos, mint az állás elnyerése az interjún. Persze a döntő…