10 mítosz a karrierváltásról – II. rész

10 mítosz a karrierváltásról - II. rész
10 mítosz a karrierváltásról – II. rész
Ha arról álmodozol, hogy egy másik karrierbe kezdesz, de nem mersz belevágni, akkor talán bátorságot meríthetsz a lentebb felsorolt karrier mítoszokból.

Már előző bejegyzésünkben tárgyaltuk ezeket a mítoszokat. Akkor ötöt tettünk közzé, most a másik öttel folytatjuk. Tehát, ha arról álmodozol, hogy egy másik karrierbe kezdesz, de nem mersz belevágni, akkor talán bátorságot meríthetsz a lentebb felsorolt karrier mítoszokból.

6. számú karrier mítosz:

A „Mi lenne a legjobb döntés?” a helyes kérdés

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amikor állás, vagy karrierváltáson gondolkozol. Logikus tűnődésnek tűnik – mérlegeled a dolog előnyét, és hátrányait.

Ne tedd fel magadnak ezt a kérdést!!!

Ritkán vezet ahhoz a válaszhoz, amit keresel. Sokkal valószínűbb, hogy úgy érzed majd, túl sok opció áll fent (ismerősnek tűnik?), vagy, hogy úgy érzed majd, muszáj valami gyakorlatiasat választanod ahelyett, amit szeretnél.

A kérdés, amely a válaszhoz vezethet, egyszerű (de nem könnyű!). Mégpedig ez az: ”Mivel szeretnék igazából foglalkozni?” Ez sokszor különbözik a „Mi lenne a legjobb” kérdéstől.
7. számú karrier mítosz:

Ha nem szereted az állásod, valószínűleg rossz karriert választottál

Ok, és okozat, igaz Neo?!

Nos, egy dolog azt mondani, hogy jó munkakörben vagy, és egy másik, hogy nem szereted az állásod. Hogyha elégedetlen vagy a munkáddal, akkor az lehet, hogy egy jel arra, hogy szükséges lenne átgondolnod,és mérlegelned az egész karrier-választásod.

Akiktől gyakran hallom ezt, tudták, hogy valami nincs rendben, mert nem szerették a munkájukat. Természetesen az volt a feltevésük, hogy az, hogy elégedetlenek, egy nagyobb problémához vezethető vissza – a helytelen karrierválasztásukhoz.

Ez egy tökéletes példa a hamis logikára. Azt, hogy nem szereted az állásodat, rá lehet fogni arra, hogy rossz munkahelyet választottál. Ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz munkakörben vagy. Még azt se jelenti, hogy rossz állást választottál. Lehet, hogy csak egy rossz embernek, vagy egy rossz vállalatnak dolgozol. Egy nagyon tudatos megközelítés kell ahhoz, hogy meglásd a probléma forrását. Úgy vélem, hogy sokszor nehéz ezt önmagad elérni. Talán jobb, ha megbeszéled valakivel. Talán egy karrier coach-al, vagy egy profi NLP-s szakemberrel.

8. számú karrier mítosz:

Mindenkinek szüksége van egy küldetéstudatra

Tudod, hogy mi a küldetésed? A Küldetés-tudatnak kellene, hogy vezessen bennünket, a pályán kellene tartania, és segítenie kellene abban, hogy előrefelé haladjunk. De mi van akkor, ha nincs ilyenünk? Ez azt jelenti, hogy arra vagy ítélve, hogy sose érheted el az optimális karrier-építettségi szinted?

Egyszer beszéltem valakivel, aki úgy érezte, hogy csak akkor találhatja meg az élete értelmét, ha  tudná, melyik karrier-utat kell bejárnia.

Kristálytisztán megfogalmazott célja volt, mégpedig megtalálni a küldetését! Elmesélte, hogy egy baráti beszélgetés alatt egy fantasztikus dolog történt vele. Hirtelen úgy döntött, hogy nincs szüksége küldetéstudatra.

Úgy döntött, hogy megbízik a megérzéseiben, még akkor is, ha nem tudja, azok merre vezetik. Ahogy befejezte a görcsös igyekezettel való küldetéstudat keresését, ölébe hullott élete addigi legjobb ajánlata, amit el is fogadott.

Ha a küldetéstudatod nehezen elérhető célokra fókuszál, hagyd abba a kergetését. Maradj nyugodt, és hagyd, hogy az találjon meg téged. Ami pedig a legfontosabb: éld tovább az életed, és lásd, mi fog történni.
9. számú karrier mítosz:

Az erős karrier Sugallatra várakozás

Amikor egy olyasmi üzenetet látsz, hogy „Találd meg Álmaid Munkahelyét”, akkor azonnal rákattintasz, hogy lásd, mi az? Megnézel minden „Top Tíz Karrier” listát, ami az utadba kerül, és minden felkelti a figyelmedet? Ha igen, akkor talán te is az erős karrier sugallatra várakozol.

Több ismerősöm arról számolt be, hogy volt egy sugallatuk,ami kristálytiszta jelekkel jelezte nekik a következő lépésüket. Az életben tett karrier “utazásuk”  magától értetődőnek tűnt a szemükben. Ám ez a valóságban nem mindig ilyen, a jelzések a legtöbbször nem villogó reklámfelületek, hanem apró bökések, és suttogások. A Te dolgod az, hogy az ilyen apró, észrevétlen jelzésekre is felfigyelj, és keresd a lehetőségeket.

10. számú karrier mítosz:

Ha nem foglalkozol azzal, hogy elégedetlen vagy a karriereddel, akkor az érzés elmúlik

Na, ez csak hosszú távon működhet! Bár talán első alkalommal is működhet. Amikor azon kapod magad, hogy elkezdesz kérdéseket feltenni magadnak a karriereddel kapcsolatban, akkor elég könnyűnek fogod találni az önátverést. Könnyen visszatartod az elégedetlenség érzésedet és simán menni fog a tettetése annak, hogy egyáltalán nem is létezik. Tudod, miről beszélek: ekkor kezdődnek a „Mi lenne ha?” kérdések megjelenése.

Idővel véletlenszerű gondolatok jelennek majd meg, amik aztán nyaggató gondolatokká válnak. Egyre több és több időt töltesz majd a másik opcióról való álmodozással. Aztán megpróbálsz egy listát csinálni azokból az okokról, amik segíthetnek a karriered iránt érzett elégedetlenséged visszafogásában:

  • Túl öreg vagy.
  • Nem akarod, hogy kevesebbet keress.
  • Nem akarsz visszamenni az iskolába.
  • Az esélyedet elszalasztottad 5, 10, 15 évvel ezelőtt.

 

Ha ilyen helyzetben vagy, javaslom dolgozz azon, hogy felfedezd és legyőzd ezeket a félelmeket. Néha megmarad a változástól való félsz, de a legtöbbször sikerül majd rájönni arra, hogy az élni akarás jobb, mint a félelem érzése.

Kihívás!

Szóval most, hogy már tudod, hogy ezeknek a mítoszoknak az egyike, vagy talán mindegyike az, ami visszatart utad során, akkor mire vársz hát? 😉

Ez is tetszhet