Hobbi az önéletrajzban

Hobbi az önéletrajzbanHobbiról írni egy önéletrajzban mindig nagy kihívást jelent. Csak akkor merészkedjen erre az ingoványos területre, ha a kedvtelés kapcsolatba hozható a munkával és érdekes, illetve, ha tényleg hódol is ennek a hobbinak.

Érdekes a hobbija, vagy inkább hagyományos és sorkitöltésre használja? Ez utóbbi esetben meg se említse. Vezető beosztást pályáz meg, de a hétvégéken az életével játszik? Még az is lehet, hogy a szerződésében külön kikötik, hogy vigyázzon jobban a szabadidejében is. Vannak olyan hobbik, amelyek bizonyos helyzetekben visszatetszést keltenek. Ha valaki aktív vadász, de leendő főnöke vegetáriánus, elképzelhető, hogy nem a legjobb belépő egy ilyen szabadidős elfoglaltság. Lehet, hogy valaki a legszebb képeket hímezi, és kiállításokon díjakat nyer, de az igazgatónak a matyó-minta az egyetlen élménye.

Az is visszatetszést kelt, ha valakinek túl sok hobbija van. Ha az önéletrajz szerint olvas, búvárkodik, karatézik, lovagol és ejtőernyőzik, akkor az első kérdés, ami felmerül, hogy honnan van ennyi ideje, illetve, miből finanszírozza a drága felszerelést. Az, ha valaki aktívan tölti a nyaralását pozitív visszajelzés a munkáltató felé, hiszen le tudja vezetni a stresszt és egészségesebb életet él, de hihetőnek is kell lennie, amit felsorol a leendő munkavállaló. Az aranyszabály, hogy a kevesebb néha több, itt is beválik.

Az, ha valaki kihagyja az írott bemutatkozásból a szabadidős tevékenységet, a legtöbbször jó ötletnek bizonyul. Így a hobbi nem tereli el a megbeszélés irányát a munkaügyi témákról, és a szakmai felkészültségről és még marad is téma, amit fel lehet vetni a későbbiekben. Aki nem említi meg a hobbiját az önéletrajzban, az azt is sugallja, hogy a szakmai és a magánéletet külön kezeli, és csak a kölcsönös szimpátia esetén nyílik meg és számol be róla mit is csinál munka után és a hétvégéken.

Természetesen más a hobbi megítélése, ha szorosan összefügg a szakmai élettel. Ebben az esetben ajánlott dátumokkal és részletesen is felsorolni a tevékenységet.
Mivel a privát szférát feszegetni a munkáltató részéről csak jogilag behatárolt területen lehet, a hobbi témaköre segít jobban felderíteni a jelentkező erősségeit, érdeklődési körét. Személyesen az olyan elcsépelt hobbi, mint az olvasás más felhangot kap, mivel van lehetősége a munkavállalónak megcsillogtatni tudását.

Természetesen egy érdekes hobbi jó pont lehet az aktív és egészséges életvitel szempontjából, versenyorientáltságot mutat és hajlandóságot a csapatmunkára. A bemutatkozó beszélgetésen könnyebb azt is lemérni a jelentkezőnek, hogy mennyire érdekes a hobbija a másik félnek. Egy ilyen közös téma esetén könnyebb megalapozni a személyes kapcsolatot a leendő főnökkel. Eredményesebb a hobbi kapcsán azokat a jó élményeket kidomborítani, amelyek fontosak a munka szempontjából, mint amilyen pl. a szervezés, a jó kondíció, a stressz feldolgozása, vagy a csapatmunka. Semmiképp ne azt sugallja a beszámoló, hogy az illető csak azért dolgozik, hogy a munka végeztével kitombolhassa magát kedvenc hobbijában illetve azt finanszírozza.

Az olyan elfoglaltság, amelye a munkavállaló csupán hébe-hóba csinál nem nevezhető hobbinak. Ha valakinek az utazás az önéletrajz szerint a hobbija, de a kerületet sem hagyta el, esetleg lovagol, de utoljára nyolc éve ült lovon, az inkább meg se említse. Tehát a hobbi a privát szféra egyik része, minél több szakmai tapasztalata van valakinek, annál inkább háttérbe szorul, óvatosan számoljunk be róla és inkább a személyes találkozóra hagyjuk.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet