17 fontos dolog, amire jó emlékezned, amikor állásinterjúra készülsz

17 fontos dolog, amire jó emlékezned, amikor állásinterjúra készülsz
17 fontos dolog, amire jó emlékezned, amikor állásinterjúra készülsz
Talán jó jön ez a lista állásinterjúra készülve. Időnként néhányan annyira izgatottak lesznek a megmérettetéstől, hogy hibát hibára halmoznak. Te ne kövesd el.

Talán jó jön ez a lista állásinterjúra készülve. Időnként néhányan annyira izgatottak lesznek a megmérettetéstől, hogy hibát hibára halmoznak. Te ne kövesd el.

Különböző Napok

Pár nappal az interjú előtt
 1. Tölts el némi időt azzal, hogy utánanézel a vállalkozásnak, és a pozíciónak. Ahhoz, hogy némi cég-specifikus információhoz juthass, látogass el a helyi könyvtárba, keress rá az interneten, vagy akár érdeklődj a már ott dolgozó alkalmazottaknál, kérdezd őket az ottani tapasztalataikról, a cégről alkotott véleményükről. Tanulmányozd a vállalat termékeit, és szolgáltatásait, a célközönségét, az éves eladásait, a földrajzi elhelyezkedés(ei)t, az arculatát, a történetét, és más fontos vonásait. Vannak pl. új trendek az iparban?
 2. Fedezd fel a szervezet fő versenytársait, és végezz néhány alap-kutatást, hogy miben különbözik (mind negatív, mind pozitív irányban) attól a cégtől, ahova állásinterjúra mész.
 3. Készíts specifikus példákat arra hogy a képességeid, és tapasztalataid hogyan tettek olyan személlyé, aki tökéletesen megfelel a cég igényeinek. Gyakorolj válaszolni közvetlen kérdésekre, amik a tapasztalatodra, az oktatásaidra, és a képességeidre irányulnak, és arra, hogy miért is vagy érdemes arra, hogy megkapd ezt a pozíciót. Az, hogy fel legyél készülve arra, hogy kiemeld azokat a pozitív tulajdonságaidat, amire a vállalatnak szüksége van, az egyik legfontosabb dolog, amit el kell sajátítanod az interjúig.
 4. Fedezd fel az erősségeidet, és gyengeségeidet. Légy felkészülve arra, hogy a gyengeségeidről beszélj, de találj módot arra is, hogy kiemeld a pozitívumaidat is. Például: „A legnagyobb hibám az, hogy maximalista vagyok. Ez arra késztethet engem, hogy egy kicsivel több időt töltsek a projekt elkészülésével, de épp ez garantálja, hogy a lehető legszigorúbban fogom átnézni a munkámat, 100%-ot beleadok, és egyetlen részlet sem marad átnézetlenül.”
 5. Tegyél fel néhány intelligens kérdést a vállalatról, és a pozícióról. Ez fogja majd demonstrálni a cég iránti ismereteidet, és a pozíció iránti mély érdeklődésedet.
 6. Korábban (ha van rá mód, még jobb, ha pár nappal az interjú előtt) vizsgáld át alaposan, és próbáld fel azt a ruhát, amiben meg szándékozol jelenni az interjún. Bizonyosodj meg arról, hogy nincs semmi hibája, és hogy jól áll rajtad.

 
Az Interjú előtti nap
 1. Ha még nem beszéltétek volna meg, lépj kapcsolatba a vállalattal, hogy egyeztessétek az interjú helyszínét, és időpontját. Azt is egyeztessétek, hogy mi a neve, és a titulusa annak a személynek, akivel találkozol.
 2. Nézz utána, hogy merre található az interjú helyszíne. Kétszer is ellenőrizd le a térképen, hogy juthatsz el oda. Ha útvonaltervezővel keresel rá, akkor már nagyjából azt is tudni fogod, mennyi időbe telik majd az odajutás – de inkább hamarabb indulj el, nehogy valami fennakadás miatt elkéss!
 3. Terítsd ki az interjús ruháidat. Minden egyes centijét vizsgáld át, ne legyen rajta semmiféle kosz, pötty, vagy maszat.
 4. Nyomtass ki pár extra példányt az önéletrajzodból, és a kísérőleveledből egy szép papírra. Még akkor is, ha az interjúvolónak van egy másolata ezekből. Jó ötlet, hogy legyen tartalékod. Emellett ez azért is jó, mert látják, milyen felkészült vagy.

 
Éjjel aludj egy jót!
 1. Az agyadnak szüksége van „üzemanyagra”, hogy csúcsteljesítményt nyújthasson, és ha valamikor, hát most tényleg 110%-ot kell adnia. Szóval ne fogd vissza az étkezést. Viszont arra már vigyázz, hogy közvetlenül az interjú előtt már ne egyél sokat, mert a nagy mennyiségű szénhidrát álmossá tehet, ami nem a legjobb ötlet ilyenkor.
 2. Öltözz fel korán, ezzel is kicsit csökkentheted az idegességet, ami azután kapja el az embert, hogy kilép az ajtón. Figyelj oda a részletekre, hogy biztos makulátlan legyen a ruhád, a cipőd. Gondozott, és elegáns benyomást keltsen a hajad, és a körmeid, ellenőrizd, hogy mostál-e fogat, használtál-e dezodort, stb. Emlékezz arra, hogy az első benyomás a legfontosabb.
 3. Ne felejtsd el magaddal vinni az önéletrajzod, és a jelentkezésed másolatát, és a portfóliódat, ha van.
 4. Adj magadnak sok időt, hogy odaérhess az interjúra. Hogyha több, mint 15 perccel az interjú előtt érkeztél meg, a legjobb, ha az épület előtt várakozol. Hogyha sokkal korábban jelensz meg a kelleténél, az azt a benyomást kelti, hogy nagyon ideges vagy az interjú miatt (és nincs jobb dolgod, vagy nem tudsz mihez kezdeni magaddal ebben az időben). Ami pedig még rosszabb, hogy az interjúztató úgy érezheti, hogy sietteted Őt, illetve az időbeosztását.
 5. Mosolyogj, és rázz mindenkivel kezet, amikor először találkoztak – és jó, ha az interjú befejeztével is mosolyogva kezet rázol a résztvevőkkel.
 6. Nyugodj meg! Ha elkészítetted a házidat, akkor jól-felkészülten érkeztél az interjúra. Vegyél egy mély levegőt, és tölts el egy pillanatot azzal, hogy összeszeded a gondolataidat, ha szükséges, amikor kérdezni szeretnél. Próbáld összeszedettem feltenni a gyakorlatias kérdéseket, és ne legyél szégyellős.

 

Az interjú után

Ez az utolsó pont: Írj egy gyors köszönő üzenetet annak, vagy azoknak, akik interjúvoltak.

Sok sikert!

Ez is tetszhet