Jó időbeosztással az ingázás hátrányai ellen

Jó időbeosztással az ingázás hátrányai ellen

Jó időbeosztással az ingázás hátrányai ellenMobilitás és rugalmasság a munkaerőpiacon fontos szerepet játszik. Sokan kiköltöznek a városból vállalva, hogy naponta legalább egy-egy órát töltenek utazással munkahelyük és az otthonuk között, hetente ötször. Sok időt töltenek az autójukban, a buszon, vagy a vonaton. A család és a barátok sokszor ezért szorulnak a háttérbe.

Mindez stresszt okoz, amely negatívan hat az egészségre, ezen a problémán csak egy jó időbeosztás segíthet.

Akinek naponta több mint másfél órát vesz igénybe, hogy eljusson a lakhelyéről a munkahelyére, azt ingázónak nevezi a szakirodalom.

A stresszt a hosszú út, az átszállások, a csigalassan haladó kocsisorban való vezetés okozza és a hétköznapi bosszúságok. Mindez kihat az egészségi állapotra, rosszkedv, depresszió, fájó hát, visszatérő migrén, és egy-egy megfázást is könnyebben kap el az ember.

Aki sokat ül a kocsiban, annak a háta, a válla és az izomzata szenvedi meg a hosszú autóutat. Rendszeres sportolás nélkül mindennapi fájdalommal és feszültséggel számolhat az ingázó. Azok, akik busszal vagy vonattal utaznak a munkahelyükre, kiteszik magukat a fertőzéseknek, főleg a téli időszakban.
A korai kelések igénybe veszik a szervezetet, az ingázó nem tudja magát kellőképpen kipihenni, kevésbé tud koncentrálni. Mindezt el lehet kerülni, ha egy kicsit korábban fekszik le az ember.

Az ingázónak különösen jól kell tudni kihasználni az idejét és ez csak egy jó időbeosztással és tudatos tervezéssel lehet megoldani. Nem szabad a szabadidőre túl sokat tervezni, inkább kevesebbet táblázzon be, és az előre megbeszélt időpontokat tartsa be.

Ha lehetőség adódik, az utazás idejét érdemes tartalmasan kihasználni: nyelvtanulás, hangoskönyv és zenehallgatás a kocsiban, olvasás, alvás a vonaton. A lényeg, hogy tegyen valamit önmagáért is, tekintse úgy ezt az időt, mint megérdemelt önmagára fordítható szabadidőt.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet