Mit tegyünk, ha munkahelyi balesetet szenvedtünk?

Munkahelyi baleset

Munkahelyi balesetA munkahelyi balesetre vonatkozó jogszabályok meglehetősen változatosak lehetnek. A munkahelyi balesetek nagy többsége az alkalmazott hibáján kívül történik a munkahelyén. A legtöbb esetben azonnal jelenteni kell a sérülést a vezetőségnek és orvosi segítséget kérni amennyiben szükséges. Ha nem jelentjük azonnal az esetet, megeshet hogy a későbbiekben nem kerül sor a kompenzálásra. Amennyiben menedzserek vagyunk, követni kell a cég által előírt sérülésekre vonatkozó előírásokat. Ez magában foglalhatja a céggel kapcsolatban álló biztosítási cég képviselőjének felkeresését.

Amennyiben sérülést szenvedtünk a munkahelyünkön, az első lépések egyike annak megállapítása, hogy szükségünk van-e sürgős orvosi ellátásra. Ha igen, azonnal hívjunk segítséget, kérjük meg munkatársunkat hogy értesítse a mentőket illetve a vezetőséget vagy a részleget ahol dolgozunk. Sok esetben a cégeknek megvan a munkahelyi balesetekről szóló rendelete, ezáltal meglehet hogy a munkatársunk kezelni tudja a helyzetet.

Ha a sérülés nem túl nagy, részesítsük magunkat elsősegélyben vagy szóljunk valakinek hogy segítsen. Például ha megvágtuk vagy megégettük magunkat, kerítsük elő az elsősegélydobozt, és utána értesítsük a megfelelő személyt. Lehet, hogy részletesen el kell mesélnünk a balesetet, és megnevezni azon személyeket, akik jelen voltak. Rögzíteni kell a sérülés idejét és annak menetét, ami idáig vezetett.

Ha a munkahelyi sérülés nem igényel elsősegélyt, még akkor is jó ötletnek tűnhet az orvos felkeresése. Ilyen esetben kérdezzük meg a balesetekkel foglalkozó egyént, hogy mit kell tennünk. Megeshet hogy az üzemorvost kell meglátogatnunk, és a költségeket így a cég állja. Előfordulhat hogy a balesetet szenvedett egyén a saját orvosához szeretne menni, és később nyújtja be a számlát a cégnek. Jó tudni, hogy a TB nem minden esetben fizeti a munkahelyi balesetek során keletkező sérülések ellátását; a számlát a munkaadó kaphatja.

Amikor a munkahelyi sérülés annyira súlyos, hogy nem tud munkába állni a delikvens és további orvosi kezelésre szorul, a munkaadó gyakran kompenzálja a munkavállalót. A kompenzáció mértéke az éppen érvényben lévő jogszabályoktól függhet. Egyes esetekben a munkaadó és a sérülést szenvedett munkavállaló véleménye nem egyezik a baleset körülményeit illetően, vagy a kompenzációról. Ezen esetben keressünk fel egy ügyvédet.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet