Online-álláspályázat

Online ÁlláspályázatEgyre kedveltebb, szinte minden nagyobb cég weboldalán lehet találni egy megfelelő linket, gyorsan, praktikusan el lehet juttatni a pályázatot rövid idő alatt akár több cégnek is. Mire figyeljen, ha az internet segítségével pályázik?

A legtöbb nagyvállalat évente több álláshirdetésre kapja életrajzok százait. Természetes, hogy az internetet is felhasználják, hiszen az online álláspályázatokat sokkal gördülékenyebben lehet feldolgozni. Külföldön a pályázatok  70-80%-a interneten keresztül bonyolódik. A tendencia itthon is erősödik.

Téves elképzelés, hogy az online leadott pályázatokat nem követi ugyanolyan figyelem a vállalatok részéről, mint a hagyományosakat. Pontosan ezért a pályázónak az interneten leadott motivációs leveleket és önéletrajzokat is ugyanolyan körültekintéssel kell kezelnie.

Érdemes az összes szükséges bizonyítványt, csatolandó okmányt beszkennelni, PDF formátumban tárolni a gépen. A pályázó kapkodás nélkül, nyugodtan fogalmazza meg az önéletrajzát, motivációs levelét, nyelvileg ellenőrizze többször, nincs lehangolóbb, mint egy pályázat nyelvtani és gépelési hibákkal tele.

Az online álláspályázat alfája és omegája, amit nem győznek a fejvadászok is hangoztatni, a motivációs levél. Sokan újból elküldik az önéletrajzukat, kicsit átfogalmazva, de a dolog lényegét nem értik. A motivációs levél olyan, mint egy „mézes madzag”, amire nincs hely az önéletrajzban, azt itt szabadon meg lehet fogalmazni: miért esett a pályázó választása pont erre a munkára, miért döntött úgy, hogy ehhez a céghez jelentkezik, milyen tapasztalata van ebben a szakmában illetve ezekkel a termékekkel.

Abban az esetben, ha kitöltendő felületű pályázattal találkozik a leendő munkavállaló, fontos, hogy minden rubrikát kitöltsön, hiszen a program, lehet, hogy a hiányosan kitöltött pályázatokat automatikusan törli. A szabadon kitölthető részeknél lehetősége van pályázónak a személyes erősségeit jobban megvilágítani. Ezért fontos, hogy egész mondatokban fogalmazzon, térjen ki a részletekre.

Az is előfordulhat, hogy a pályázat kitöltése végén egy tesztet is kérnek, amelynek a lényege, a pályázó szakmai hozzáértéséről, képességeiről képet kapjon a cég.

Érdemes az elküldés előtt a kitöltött formanyomtatvány kinyomtatni, és átolvasni, illetve készenlétben tartani, ha behívják a pályázót egy beszélgetésre.

Manapság természetes, ha valaki egy állásra e-mailen küldi el az anyagait. Elvárás, hogy az e-mailben a cég hirdetésében feltüntetett kontaktszemélyt szólítsák meg, és vázolja röviden a pályázó, hogy miért is ír. A levél tárgyát is pontosan fel kell tüntetni. Csatolja, lehetőleg PDF-formátumban a dokumentumokat, azokat könnyebb kinyomtatni és iktatni. Nem szabad elfelejteni, hogy általában egy felelős munkatárs naponta több tucat e-mailt is kap és lehet, hogy a cég pillanatnyilag több beosztásra is keres dolgozókat. Mellőzze a Powerpoint prezentációkat, és ne kísérletezzen semmi olyan formátummal, amely a megnyitásnál kellemetlenséget okozhat, maradjon a jól bevált, hagyományos megoldásoknál.

Bár a baráti e-mailek lazák, az interneten elküldött pályázatokban nincs keresnivalója sem a rövidítéseknek, sem a smiley-nak, illetve a pongyola fogalmazásnak. Emellett nevetségesnek hatnak az olyan e-mailcímek, mint a szuperanyu@, katika@, cicus84@ és társaik. Érdemes létrehozni a cél érdekében, egy szakmailag helytállóbb e-mailcímet, mint amilyen a család- és keresztnév kombinációja. Ahhoz, hogy az e-mail ne automatikusan spamként végezze, érdemes nagyobb szolgáltatónál regisztrálni. Hasznos a levél végén megadni az összes elérhetőséget.

Küldés után nem marad más, mint türelemmel várni, de legalább egy héttel utána illik küldeni egy érkeztetést a cég részéről. Ha ez nem történt meg, érdeklődjön telefonon és, ha szükséges, küldje el még egyszer a pályázatot. A telefonszámot és a nevet megtalálja az álláshirdetésnél, vagy cég weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet