A HR ideje még nem járt le

A HR ideje még nem járt le
A HR ideje még nem járt le
Az Oracle arra figyelmeztette a HR vezetőket a HR Tech World konferencián, hogy a jövőben a HR folyamatok előtérbe helyezése helyett a csapatok teljesítményére gyakorolt hatásukkal igyekezzenek fontosabb szerephez jutni.

Az Oracle arra figyelmeztette a HR vezetőket a HR Tech World konferencián, hogy a jövőben a HR folyamatok előtérbe helyezése helyett a csapatok teljesítményére gyakorolt hatásukkal igyekezzenek fontosabb szerephez jutni.

Ez a felhívás arra a kutatásra épül, amelyet a vállalat az Engage for Success kezdeményezés és az Ashridge Executive Education vezetőképző szakembereinek közreműködésével folytat. A kutatás a dolgozói elkötelezettséggel kapcsolatos hagyományos szemléletmódon próbál változtatni: elsőként tekint rá a csapatok szintjén, nem pedig az egyes alkalmazottak szemszögéből.

A Hult International Business School üzleti iskola részeként működő Ashridge Executive Education kutatócsoportja a dolgozói elkötelezettséget alakító tényezőkre képezi le a csapatok viselkedését. Az eredmények alapján négy úgynevezett „elkötelezettségi zónába” sorolták a jellemző viselkedésformákat:

  • Az elkötelezettség zónája („Zone of Engagement”): Az ide tartozó csapatok hatékonyan és proaktívan dolgoznak a problémák megoldásán, valamint pozitívan állnak hozzá a közös munkához.
  • Az elszakadás zónája („Zone of Disengagement”): Az ide tartozó csapatok nem termelékenyek, tagjaik a rendszer áldozatainak tekintik magukat, és sokszor az önálló munkát részesítik előnyben a közös munkával szemben.
  • A látszólagos elkötelezettség zónája („Zone of Pseudo-engagement”): Ezek a csapatok produktívak, tagjaik azonban a saját érdekeiket helyezik előtérbe. Elsősorban saját maguk szeretnének jó színben feltűnni a feletteseik előtt, semmint hozzájárulni a csapat mint egység sikeréhez.
  • Az elégséges elkötelezettség zónája („Zone of Contentment”): Az e kategóriába sorolt csapatok képességeikhez mérten minimális teljesítményt nyújtanak. Fő szempontjuk nem az, hogy erőfeszítésekkel vagy új ötletekkel mozdítsák elő az üzleti fejlődést, hanem hogy „elégedetten” térhessenek haza a nap végén.

A különféle vezetési szemléletmódokat, a csapatstruktúrákat, a sokféleséget, a dolgozók közti viszonyokat és sok más tényezőt – illetve azok kölcsönhatásait – figyelembe véve a HR vezetők elmélyültebb tudásra tehetnek szert és proaktívabban kezelhetik az egyes csapatok elkötelezettségének gyengébb pontjait.

Andy Campbell, az Oracle HCM-stratégiai igazgatója a következőket emelte ki:

„Bár a vállalatok vezetősége folyamatosan hangoztatja a HR fejlődésének szükségességét, számos HR csapat nem lépett még ki abból a komfortzónából, amelyet a támogatási feladatok teljesítése jelent. Ezek a feladatok továbbra is kulcsfontosságúak, azonban nincs szerepük a marketingkampányok sikerében, nem növelik az értékesítési eredményeket, és más bevett mércével mérve sem járulnak hozzá a vállalat sikeréhez. A HR szakembereknek az integrált HR rendszerek lehetőségeire támaszkodva ki kell lépniük a komfortzónájukból, és az egyes üzletágakkal szorosan együttműködve hozzá kell járulniuk az elkötelezett, produktív csapatok építéséhez.”

A kutatás még nem zárult le teljes egészében, de máris számos nagy meglepetést hozott, amelyek nyomán merőben máshogy fogunk tekinteni a dolgozói elkötelezettségre, mint korábban”

– fűzte hozzá Sharon Olivier, az Ashridge Executive Education programigazgatója.

Elsősorban azt kezdjük most megérteni, hogy valójában mekkora hatással vannak a csapatok és azok dinamikája az egyes dolgozókra – az emberek gyakran nagyobb jelentőséget tulajdonítanak közvetlen csoportjuknak, mint a munkaadó cégnek.

Cathy Brown, az Engage for Success ügyvezető igazgatója hozzáfűzte, hogy

„a dolgozói elkötelezettségre az a személy van a legnagyobb hatással, akit mi elkötelezettséget ösztönző vezetőnek (azaz „engaging managernek”) neveztünk el. Ő az, aki megbízik az alkalmazottakban, egyedi személyiségként kezeli őket, és olyan környezetet teremt, amelyben mindenki kihozhatja magából a legjobbat. Ráadásul ez csak az egyik figyelemre méltó meglátásunk. Ahogy egyre mélyebbre ásva próbáljuk feltárni, hogy mi kovácsolja össze a csapatokat, és miért viselkednek úgy, ahogy, további hasonló felismerések állnak még előttünk.

A dolgozói elkötelezettség témaköréről és annak fontosságáról itt, az Oracle előző kutatási jelentésében olvashatsz részletesen.

A HR ideje még nem járt le

Sajtóközlemény


Az Engage for Success kezdeményezés rövid bemutatása

Az Engage for Success egy folyamatosan növekvő, dinamikus, önkéntes alapon működő kezdeményezés, amely azt a szemléletet képviseli és hirdeti, hogy a dolgozók elkötelezettsége az egyes munkatársaknak, a csapatoknak és a teljes cégeknek egyaránt javukra válik. Az iparági fókuszú szerveződés az Egyesült Királyság kormányának támogatásával dolgozik azon, hogy átültesse a köztudatba az elkötelezettséget támogató munkahelyi kultúra előnyeit. Emellett az üzleti teljesítmény fokozását előmozdító ötletekkel, eszközökkel és technikákkal segíti a munkavállalókat, munkáltatókat és szervezeteket.

Az Oracle rövid bemutatása

Az Oracle Cloud SaaS-alkalmazáscsomagjai teljes körű megoldást kínálnak az integrált vállalatirányítási rendszerek, a humántőke-menedzsment és az ügyfélélmény-kezelés területén. A vállalat emellett amerikai, európai és ázsiai adatközpontjaiból működtetett PaaS- és IaaS-megoldásaival egyaránt a legjobbnak minősül kategóriájában. Az Oracle-lel (NYSE:ORCL) kapcsolatos további információkért keresd fel webhelyüket a www.oracle.com címen.

Ez is tetszhet
Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön
Tovább olvasom

Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön

A legtöbb munkavállaló nem törődik a HR osztállyal, legalábbis egészen addig, amíg olyan problémájuk nem keletkezik, amivel pont őket kell megkeresni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek többsége nem szereti a HR-t, csak egyszerűen nem látják a hasznosságát, nem érzik, hogy mit tesz hozzá a napi munkájukhoz.