Gazdasági kérdés a cigaretta-szünet?

Gazdasági kérdés a cigaretta-szünet?

 Gazdasági kérdés a cigaretta-szünet?Svédországban már bevezették, hogy a dohányzó munkatársaknak nincs biztosítva a szokásos óránkénti 5 perces „cigi-szünet”. Kiszámolták, hogy minden dohányzó munkatárs évente akár 3500 euróba is kerülhet a vállalatnak.

 

A cikk írója, a szépreményű kilencvenes évek közepén helyezkedett el első munkahelyén. Egy szobában nyolcan voltak és kocadohányosként lehetősége sem volt megkérni a többieket, hogy a munkaidő alatt ne gyújtsanak rá, vagy esetleg menjenek ki dohányozni.

Két hét után, amikor már a mások által szívott cigarettától kapart a torka, átkérte magát a raktárba, ahol ugyan egyedül volt, de legalább a nap végére nem lett az alsóneműje is füstszagú. Munkatársai természetesen felhúzták az orrukat, hogy dohányos létére, mennyire finnyás.

Telt-múlt az idő, az új évezred hajnalán a kollégák már csak ideges szippantásokkal bújtak el egy másik munkahelyen a sufni mögött, mert az ottani főnök egy szál cigit is devianciának titulált. Ez lenne a jövő?

Számoljunk csak? Napi nyolc órában 5 perc óránként (ami sokszor nem 5 perc) a szokásos „technikai szünet” mellett, az 40 perc, hetente 3 óra 20 perc, havonta több mint 13 óra a munkaidőből. Tehát egy dohányos egy napot legalább dohányzással tölt el, amit természetesen a cég fizet. Svédországban viszont bevezették, hogy dohányozni az ebédszünetben vagy a munkaidő lejárta után lehet.

Nemcsak arra hivatkoznak, hogy az a természetes, ha valaki nem dohányzik, hanem a dohányzás káros hatásaira is felhívják a figyelmet.

Az is meggyőzte a cégeket, hogy a dohányosok nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, mint a nem-dohányosok, illetve a beiktatott szünetek zavarják a munka menetét. Lehet úgy is tekinteni, hogy a nem-dohányosokat büntetik napi fél óra többlet munkaidővel, hiszen ők nem mennek ki dohányozni.

Németországban hajlanak egy új, szigorúbb dohányzás elleni törvény bevezetésére, de a szakszervezetek megkérdőjelezik az indokok megalapozottságát. Véleményük szerint a szünetek ilyen, vagy olyan indokkal kellenek munka közben és manapság kevesen engedhetik meg maguknak, hogy félórákat ácsorogjanak a dohányzásra kijelöl helyen.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.