Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön

Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön
Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön
A legtöbb munkavállaló nem törődik a HR osztállyal, legalábbis egészen addig, amíg olyan problémájuk nem keletkezik, amivel pont őket kell megkeresni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek többsége nem szereti a HR-t, csak egyszerűen nem látják a hasznosságát, nem érzik, hogy mit tesz hozzá a napi munkájukhoz.

A legtöbb munkavállaló nem törődik a HR osztállyal, legalábbis egészen addig, amíg olyan problémájuk nem keletkezik, amivel pont őket kell megkeresni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek többsége nem szereti a HR-t, csak egyszerűen nem látják a hasznosságát, nem érzik, hogy mit tesz hozzá a napi munkájukhoz.

Ez nem azt jelenti, hogy a HR halott. Az emberi erőforrás továbbra is a cégek egyik legfontosabb értéke és ez így van akkor is, amikor a HR új kollégákat toboroz, táplálja a csapatszellemet az emberek között, hogy minél magasabb szinten tudjanak teljesíteni és ezáltal segítsék a céget, hogy nyereséges legyen.

Mégis a HR-nek nagy nehézséget okoz, hogy saját fontosságát kihangsúlyozza, mivel nagyon kötve van a saját folyamataihoz. Kényelmes, támogató feladatokat végez, mint interjúk koordinálása, szolgáltatási központok felügyelete és egyszerűbb alkalmi feladatok ellátása. Természetesen ezek a feladatok mind életbevágóan fontosak, de nem járulnak hozzá közvetlenül a termelékenység növeléséhez, sem egy sikeres marketing kampányhoz, vagy segítik elő az értékesítés növelését, sem semelyik nagyon fontos mérőszámban nem jelennek meg, amelyekkel a cégek a sikert mérik.

A HR-nek el kell fogadnia, hogy a szerepe folyamatosan fejlődik és eljutott egy olyan pontra, ahol változnia kell ahhoz, hogy a szervezet többi szereplője is megértse a fontosságát. Ezt a változást két fontosabb gondolat körül kell elkezdeni:

1.) Jobban meg kell érteni, hogy a szervezet minden részének egészen pontosan mit jelent siker, hogy pontosabb támogatást tudjanak nyújtani.

Ha ugyanis a HR folytatja a hagyományos megközelítést, hogyan remélheti, hogy a saját szervezetén kívül bárkinek is értéket tud szolgáltatni? Ismételten le kell szögezni, hogy a munkavállalók támogatása egyszerűbb alkalmi problémáik megoldásában vagy a lehető legjobb és leghasznosabb juttatási csomagok megvalósítása, ez mind nagyon fontos feladat, de egy profi HR-es egyedi szakmai tudáskészlete ennél sokkal-sokkal bővebb és távolabbra mutató.

A HR valódi hivatása, hogy segítsen a szervezet vezetőinek, hogy kihozzák csapataikból és a hozzájuk tartozó beosztottakból a lehető legjobb teljesítményt, és mindezt úgy, hogy közben motiválni tudják őket és motiváltak maradjanak.

Például a pénzügyi osztály vezetőit úgy támogathatják, hogy a toborzási stratégiát a szervezet projekt terveihez idomítják, ezáltal megkönnyítik az erőforrás tervező kollégák életét. Hasonló módon az ügyfélszolgálat tagjainak elkötelezettnek és motiváltnak kell lenniük, hogy a lehető legjobban segítsék a vevőket igényeik kiszolgálásában. Röviden, minden vezetőnek szüksége van tanácsra és arra, hogy bepillantást nyerhessen a beosztottjai aktuális csapatszellemére, mely által egy jókedvűbb és termelékenyebb munkahelyi légkör megteremtésén tud dolgozni.

2.) El kell felejteni azt a régi beidegződést, hogy az elkötelezettséget dolgozói szinten mérik

Számos tanulmány és kutatás irányult már annak megértésére, hogy mi teszi a dolgozókat elkötelezetté, de ezek mind az egyénre fókuszáltak, illetve az egyedi munkavállaló és a közvetlen vezetője kapcsolatára. Ebből a szűk látókörű megközelítésből következik, hogy az eredmények a valóságnak egy szeletét mutatják csak. Ahhoz, hogy ez teljes lehessen, azokat a faktorokat is nézni kellene, amelyek egy csapat együttes teljesítményéhez és elkötelezettségéhez járulnak hozzá. Azt az egyedi esetet leszámítva, amikor egy szabadúszó munkavállaló távoli munkahelyen egyedül dolgozik, az elkötelezettséget az együtt dolgozó emberek egymás közti kapcsolata mindig sokkal jobban mutatja, mint a kapcsolatuk a vezetőjükkel, vagy akár maga a munkájuk eredményessége.

Az Oracle, az Engage for Success and az Ashridge Business School új kutatása viszont már ezen az elven alapult. A tanulmány, amely a világon először az elköteleződést csoportszinten vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a legelkötelezettebb és legjobban teljesítő csoportokban mindig megtalálható a csoport tagjai közötti pozitív dinamika és nemkülönben az a vezetői hozzáállás, amely ezt elősegíti.

Mindegy, hogy többet segítenek más szervezeti egységnek vagy vezetőknek segítenek a kiválasztásban, a fejlesztésben és a csapatok motiválásában, a HR vezetőinek ki kell lépniük a komfortzónájukból és előrelátóbbaknak kell lenniük.

Ehhez meg kell érteniük a teljes szervezetet átfogó képet, amelyben egyesül az egyén, a csapat és a vezetés a szervezeti célok elérésében. Ha ezt sikerül megtenni, akkor végre eljátszhatják azt a szerepet a szervezeten belül, amelyre hivatottak és nem csak a szűken értelmezett HR feladatokat látják el.

Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön

Átvett blogbejegyzés forrása: “Why it’s time for HR teams to stop focusing on HR” – LWp Kommunikáció

Ez is tetszhet
A HR ideje még nem járt le
Tovább olvasom

A HR ideje még nem járt le

Az Oracle arra figyelmeztette a HR vezetőket a HR Tech World konferencián, hogy a jövőben a HR folyamatok előtérbe helyezése helyett a csapatok teljesítményére gyakorolt hatásukkal igyekezzenek fontosabb szerephez jutni.