A leggyakoribb munkahelyi veszélyforrások

A leggyakoribb munkahelyi veszélyforrások

A leggyakoribb munkahelyi veszélyforrásokA munkaadók gyakran mindent megtesznek azért, hogy a lehetséges balesetek számát a minimálisra csökkentsék a munkahelyen. Különböző stratégiák alkalmazásával – melyek összhangban vannak a kormányzati biztonsági előírásokkal – gyakorlati lépésekkel megóvható a dolgozók testi épsége a veszélyforrások legtöbb formájától. A munkahelyi veszélyforrások meghatározása és a megakadályozásukért tett lépések meghozatala folyamatosan kell, hogy történjen a vállalkozás méretétől függetlenül.

Az egyik leggyakoribb veszélyforrás a biológiai veszély. Azok a dolgozók akik különböző vegyszerekkel dolgoznak, olyan elemekkel találkozhatnak, melyek meglehetősen veszélyesek. Különböző biztonsági előírásokat kell létrehozni, melyek betartása által nem károsul a dolgozó egészsége. Extrém környezetben védőruhát is lehet alkalmazni.

A biztonsági veszélyek a munkahelyi veszélyforrások egy másik fajtája, amiben csaknem az összes munkavállaló érintett. Itt az a legfontosabb, hogy biztosítva legyen a munka elvégzéséhez szükséges hely biztonságos megközelíthetősége. Például egy üzemben a gépeknek megfelelő távolságban kell lenniük egymástól, továbbá biztosítva kell legyen az út a gépek között. Fontos, hogy a bejárat és a kijárat is legyen könnyen, akadálymentesen megközelíthető. Minden egyéb, a munkavállaló által használt eszköz (szék, asztal, vagy bármi más) meg kell, hogy feleljen a biztonsági előírásoknak.

A stressz és a munkahelyi erőszak is a munkahelyi veszélyforrások közé tartozik. Különböző jogszabályok védik a dolgozókat a verbális és fizikai bántalmazásoktól. A bántalmazások sok fajtája, például a szexuális zaklatás is helyet kap ezen jogszabályokban, melyeket a világon rengeteg országban alkalmaznak. Nem szokatlan, hogy a bántalmazott munkavállalónak a cég biztosít professzionális segítséget az őt ért trauma feldolgozására.

A legtöbb országban az országos biztonsági előírásokat kell betartania minden vállalkozásnak. Ezen általános szabályozások mellett a különböző cégeknek különböző biztonsági előírásokat kell betartaniuk. A munkahelyi veszélyforrások tanulmányozása és a szabályozások átvizsgálása lehetővé teszik hogy biztonságos környezetet teremtsünk minden munkavállalónak.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Így választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai
Tovább olvasom

Így választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai

Egy országos felmérés arra kereste a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai. A válaszadók többségének nem a legfontosabb, hogy egy ismerős, vagy barát ajánlja-e a munkahelyet. Egyre nagyobb jelentőséggel bír számukra az, hogy büszkék tudnak-e lenni az adott munkahelyre.