Miért nem működik a teljesítménybérezéses rendszerünk?

Napjainkban az alacsony büdzsé miatt a teljesítménybérezés logikus lépésnek tűnhet. De akkor mégis, miért nem működnek? Három hibáról ejtünk most szót, és hogy hogyan tudjuk elkerülni azokat:

1. Jutalom a lehetetlenért

A vezető bejelenti, hogy plusz juttatást ajánl annak, aki teljesíteni tudja a megnövekedett eladási célokat. Eléggé egyértelműen hangzik, adj el többet, keress többet.

Azonban az értékesítők amint meghallják, hogy “megnövekedett eladási cél”, csak felsóhajtanak. Minden áldott nap próbálkoznak eladni valamilyen terméket vagy szolgáltatást, azonban a vevők nem élnek az ajánlattal.

A valós probléma: A cég terméke nem illeszkedik a piac igényeihez, vagy esetleg rosszul van árazva. Tehát a plusz juttatás felajánlása több eladás után, nem működik túl jól.

A probléma sokkal nagyobb, minthogy az értékesítőt hibáztassuk – sőt, ha lehetetlen helyzetbe hozzuk, az általános morál is romolhat.

2. Nagy változtatások eszközölése kisebb problémák megoldására

A munkavállalók nem gépek, nem mindenki tud azonos környezetben fejlődni. Megeshet, a felsővezetés észreveszi pár emberen, hogy nem hat rájuk jól az ösztönző program és ezért megpróbálják újratervezni azt. Ez épp olyan, mint ágyúval lőni verebekre. Továbbá arra is számíthatunk, hogy a többi munkavállaló nem lesz boldog.

A legjobb, ha az alulteljesítő kollégákat oktatásban részesítjük – tudnunk kell, hogy nem mindenki fogja tudni teljesíteni az előre kitűzött célokat.

3. Nem várt következmények figyelmen kívül hagyása

Abban egyetértünk, hogy egyetlen cég sem szeretne több veszteséget az ösztönző program által, mint hasznot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem történhet meg.

Vegyünk például egy call center-t: a vezetőség plusz juttatást ajánl fel, ha több hívást kezdeményez a munkavállaló óránként mint azelőtt. A dolgozók hatékonyabbak lesznek, de a minőség és a kliensek elégedettsége nagy mértékben csökken.

A kezdeti fellendülést nagy visszaesés követheti, akár rosszabb is lehet a helyzet, mint az ösztönző program bevezetése előtt.

A végeredmény: a munkavállalók rájönnek hogy az ösztönzés hamis, és visszatérnek korábbi munkatempójukhoz. Azonban a morális visszaesés még tovább csökkenti a produktivitást.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
A tárgyalás művészete
Tovább olvasom

A tárgyalás művészete

A munkapiac versenyképessége miatt az álláskeresőknek interjún kell részt venniük azért, hogy megszerezzenek egy munkát. Ha elnyerted a…