A karriercélokról

A karriercélokrólA karriercélok meghatározása elengedhetetlen ha szeretnénk az általunk meghatározott dolgokat elérni. Legyünk akár alkalmazottak,  vagy épp munka nélkül, határozzuk meg, hogy hány éven belül szeretnénk például előléptetést. A pontos célok nagyon hasznosak, bizonyos időközönként vizsgáljuk újra ezeket a célokat, hogy elkerüljük a nemkívánatos eredményeket.

Általános típusok

Munkavállalás megkezdésekor és a munkavégzés során is karriercélokat határozunk meg. Mielőtt dolgozni kezdünk, megpróbáljuk a lehető legjobb oktatást igénybe venni, hogy el tudjuk majd végezni az adott munkát. Akik esetleg nem szeretik amit épp csinálnak, elkezdhetnek más dolgokat tanulni, hogy más területen tudjanak elhelyezkedni. Vannak, akik idő- vagy pénzspecifikusan gondolkodnak, azaz hogy mennyi időt szeretnének eltölteni az adott munkahelyen és mennyi pénzt szeretnének keresni. Mások az adott vállalaton belüli fejlődést tekintik mércének, vagy épp a flexibilis munkavégzés lehetőségét.

A legjobb, ha mindezek keverednek az egyén ambícióit illetően, mind rövid, mind pedig hosszú távon. A hosszú távú tervek azonban inkább legyenek általánosabbak, mivel manapság a körülmények meglehetősen gyorsan változnak. A rövid távú tervek lehetnek sokkal specifikusabbak, ezekre könnyebb felkészülni.

Az általános karriercélok közé sorolhatjuk, ha valaki orvos szeretne lenni, vagy otthonról szeretne dolgozni, míg a specifikus karriercélok azokat a lépcsőfokokat keresik, amik segítségével az adott cél elérhetővé válik. Ha valaki orvos szeretne lenni, az első lépés természetesen az orvosi tanulmányok elkezdése / befejezése lesz.

Célmeghatározási folyamat

Amikor célokat határozunk meg, fontos, hogy tisztában legyünk a motivációnkkal és azokkal a dolgokkal, amik révén megvalósíthatjuk céljainkat. Amennyiben megvan a lépések listája, meg kell határoznunk az erre szánt időkeretet is. A karriertanácsadók és a HR-esek gyakran tudnak segíteni ezen célok valóságosságának felmérésében.

Például ha valaki szeretne körülbelül 5 millió Forintot keresni évente, először végig kell gondolnia, hogy van-e olyan cég, aki ezt az összeget ki tudja fizetni, amennyiben igen, milyen pozícióban kell ehhez lenni. Arra is gondolnia kell, hogy milyen képességei kell hogy legyenek a munka elvégzéséhez, és meghatározni azt, ami által többet fog érni mint a többiek. Ha úgy látja, hogy akik jelenleg a cégnél dolgoznak 5 éve és egy adott összeget keresnek, valószínűleg neki is nagyjából 5 évre lesz szüksége a fizetési szint eléréséhez.

Meglehet, hogy különböző kurzusokon kell részt vennie ahhoz, hogy jobb, nagyobb projektekben vehessen részt és kitűnjön a többiek közül. Ezek után lehet meghatározni a további célokat, például: 20%-kal többet fog keresni mint a tavalyi évben. Fél éves ellenőrzőpontokat is állíthat fel, hogy megnézze, jó úton jár-e és hogy a kitűzött cél még mindig fontos-e neki.

Értékelés

Fontos, hogy rendszeresen értékeljük a karriercélokat annak érdekében, hogy megbizonyosodhassunk fontosságuk és hasznosságuk felől. Mivel az emberek prioritása változik az évek során, a célokat is ehhez kellene igazítani. Például valaki szeretné, ha áthelyeznék egy madridi irodába, mert meg szeretne tanulni spanyolul. Később ha rájön, hogy a jelenlegi helyén nagyobb lehetőségek vannak, már lehet hogy nem is lesz olyan fontos a spanyol nyelvtanulás.

Néha akadályokba ütközünk, ezek jelenthetik akár a cél irrealitását vagy a célok újraformálását. Ha újra és újra valamilyen akadályba ütközünk, megeshet hogy egyszerűbb lesz magát a célt pontosítani. Fontos, hogy flexibilisek legyünk a karriercélokat illetően és felül tudjuk vizsgálni, ha nem működnek. Ha túl mereven ragaszkodunk valamihez, könnyen lehet hogy kihagyunk egy-egy másik lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet