A munkahelyi etikett

Munkahelyi EtikettA munkahelyi etikett a munkahelyi helyes viselkedésre vonatkozik, ami által egy jobb, kellemesebb hely lesz a munkahely. Ez az etikett munkahelyenként is változhat.

A legtöbb társaságnak például meghatározott irányvonalai vannak az etikettre vonatkozóan. A munkahelyi etiketthez tartozik, hogy illedelmesen szólítjuk meg munkatársainkat. Amennyiben kifogyott a papír a nyomtatóból, újratöltjük és tisztán tartjuk munkahelyünket.

 

Általánosságban a munkahelyi etikett az egymás iránti tiszteleten alapszik. Akármilyen etikettről is legyen szó, bánjunk egymással kedvesen, udvariasan és tiszteljük egymást. Ne csak a munkában! Figyelmesen hallgassuk a hozzánk szólót, ne szakítsuk félbe, a meetingek alatt ne e-mailezzünk, csak akkor szóljunk, ha az ténylegesen indokolt és figyeljünk arra, hogy bármikor segítséget tudjunk nyújtani bárkinek, aki igényli.

A munkahelyi etikett másik része, hogy ismerjük el és kérjünk elnézést, ha hibáztunk. A tisztelet egyszerű jeleit se felejtsük el, például megkérdezni a velünk egy légtérben dolgozót, hogy zavarná-e ha íróasztalunknál fogyasztanánk el ebédünket. Semmilyen körülmények között ne meséljünk támadó jellegű vicceket, nemcsak, hogy nem ildomos, de ez a vicc témájától függően zaklatásnak is minősülhet.

Munkahelyi EtikettA megfelelő öltözet magunkra öltése is a munkahelyi etikett része, még ha nem is tűnhet oly fontosnak. A “dress code” nem véletlen lett kitalálva és alkalmazva. A munkahelyi kapcsolatokat ha lehet kerüljük el, amennyiben ez mégis engedélyezett, ne viselkedjünk kihívóan.

Szükséges továbbá, hogy felelősséggel végezzük munkánkat. Mindenkinek elege van néha a munkából és böngészik a Neten, de a munkahelyen – akárhogy is vesszük – dolgozni kell. A személyes telefonhívások számát és a weben történő böngészést minimálisra kell csökkenteni. A projekteket fejezzük be időben.

 

Minden további szabálynak megtalálhatónak kell lennie a munkahelyi leírásban. Habár minden alkalmazott joga megkérdőjelezni a szabályokat, az egymás iránti tiszteletet mutatja, ha azokat mindenki betartja, még ha nem is ért vele egyet.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Tanulj valami újat!
Tovább olvasom

Tanulj valami újat!

Ismét közeleg a nyár (hiszen mától március van), és már érzed, tudod, hogy szeretnél belekezdeni valami „újba”, de még tépelődsz azon, hogy mi is legyen az? Tanulj valami újat!