A szépség hátrány is lehet

A szépség hátrány is lehet

A szépség hátrány is lehetA legújabb felmérés szerint a csinos jelentkezők zöme, a megfelelő háttérrel is könnyebben kipotyog az állásajánlatokra beérkező válaszlevelekben küldött fotók alapján.

Sokukat nem is hívják be a második körre sem. Érdekes az, hogy az attraktív férfiakra ugyanez nem áll.

Több amerikai egyetemi kutató jutott erre az eredményre. A kutatók a csapatukkal több, mint 5000 pályázatot írtak 2600 állásajánlatra. 2008 és 2010 között küldték ki ezeket fiktív önéletrajzzal, de egyszer fotóval, egyszer fotó nélkül.

A jóképű férfijelentkezők behívási aránya volt a legjobb, majdnem 20 %. Fotó nélkül is több, mint 13 % volt. Meglepő módon az eredmény a csinos nők esetében volt a legrosszabb, még a 13%-ot sem érte el.

A valóságban az is közrejátszik, hogy a legtöbb jelentkező nem a megfelelő pályázati fotót küldi be. A fenti adatokból láthatjuk, hogy a fotó kifejezetten meghatározó szerepet játszik a pályázat sikerében. A képet külön erre a célra készíttesse a pályázó, felejtse el a sietősen, automatával készített képet, vagy a családi fotóalbumból kiválasztottat.

Keressen egy jó portréfényképészt, aki olyan fényképet csinál, ami nemcsak az illető előnyösebb oldalát mutatja meg, hanem visszatükrözi a cégnek szimpatikus tulajdonságokat is. A fotón (is) természetesen elvárás az ápolt, elegáns megjelenés, a fényképezésre legalább két öltözet ruhát érdemes vinni, hogy a fényképésznek legyen választási lehetősége és a ruha legyen megfelelő a megpályázott állás elvárásainak és a korosztálynak, pl. zakó nyakkendővel banki alkalmazott esetén, illetve ing, ha valaki iparos állásra pályázik és ne a tíz éves fotót küldje be. A ruha és a háttér harmonizáljon a pályázati mappával is, pl. barna, szürke vagy kék legyen.

Végül ne felejtsük el, hogy nem feltétlen szükséges fényképet csatolni az önéletrajzhoz, csak akkor tegyük, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, illetve erre a pályázati felhívás kifejezetten kér.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Karrierváltás
Tovább olvasom

Karrierváltás

A karrierváltás pontosan az, amit a neve takar – változás a karrierben. Az emberek többféle okból váltanak karriert.…