Az alkalmazottak motiválásának 36 módja

Az alkalmazottak motiválásának 36 módja

Az alkalmazottak motiválásának 36 módja

Nehéz jó munkát találni, viszont ahogy azt minden vállalkozó tudja, ennél sokkal nehezebb a jó munkaerőt megtartani. Vállalkozóként az embernek meg kell bizonyosodnia afelől, hogy az alkalmazottak nem csak a fizetés miatt jönnek be a munkahelyre.

Az alkalmazottak motiválása rengetegféleképp történhet, mindenkinek a saját egyéniségére szabva:

Támogassuk az új ötleteket. Ha az alkalmazottunk egy új ötlettel áll elő egy bizonyos probléma megoldására, azt jelenti fontos számára a vállalat. Támogassuk az új ötleteket, még ha esetleg nem is sül el jól a legvégén.

Támogassunk mindenkit. Minden egyén hozzájárul a fő célhoz, engedjük, hogy kimagaslót nyújtsanak az adott pozícióban.

Ne hagyjuk unatkozni az alkalmazottakat. Engedjük hogy hétről hétre más tartsa a meetingeket, vagy szervezzünk egy közös étkezést, megtörve a monotonitást.

Ünnepeljük meg a fontosabb eseményeket. Egy kisebb cégben üljük meg együtt a születésnapokat és más egyéb fontos napokat az emberek életében.

Ismerjük el a szakmabeli eredményességet. Mindenki szeretné ha elismernék a munkáját. Egy felülről jövő dicséret sokkal többet jelent az alkalmazottnak mint azt gondolnánk.

Hallgassuk meg az alkalmazottakat. Ez talán a legegyszerűbb dolog, bár egyben a legnehezebb is lehet. Minden nap szakítsunk időt arra, hogy meghallgassuk az ügyes-bajos dolgoktól kezdve az építő jellegű ötletekig, amit az alkalmazottak mondanak.

Támogassuk a baráti versengést. A versenykörnyezet produktív környezetet teremt. Bátorítsuk az alkalmazottakat baráti versenyekre, ezáltal növelve a bajtársiasságot közöttük.

Állatok a munkahelyen. Az állatok boldoggá teszik az embereket, engedjük meg, hogy behozzák az állataikat a dolgozók.

Jutalmazzuk a teljesítményt. Ha az állatok, vagy egy vállveregetés nem tesznek eleget, a pénzbeli juttatás mindig telitalálat.

Kreáljunk elérhető célokat. A célok kitűzése nagyon fontos, de ezek semmiképp ne legyenek túlzott mértékűek.

Tisztázzuk az elvárásokat. Ne hagyjunk sok kétséget. Legyenek tiszta elvárásaink ami által specifikus eredményre számíthatunk.

Támogassuk az egyediséget. Mindannyian mások vagyunk. Ösztönözzük az egyéneket, ezáltal befogadóbb munkakörnyezetre szert téve.

Legyünk olyan vezetők, akiket érdemes követni. Fontos, hogy az alkalmazottak elismerjék a vezetőiket, máskülönben hogyan hihetnének a vállalat sikerében?

Mutassunk példát. Egyszer, kétszer, vagy akár többször. Nem várhatunk el semmi olyat az alkalmazottainktól amit mi magunk ne tudnánk megcsinálni.

Érjük el hogy érdeklődőek maradjanak a dolgozók. Keverjük meg egy kicsit a dolgokat, hogy a napi rutint kicsit megszakítsuk.

Támogassuk az új képességek megszerzését. Az idők változnak. Biztosítsuk az alkalmazottaknak egy-egy új képesség megszerzésének lehetőségét, ez mindenkinek jót tehet.

Támogassuk a kreativitást. A kreatív környezet által lehet vállalatunk produktív.

Alkalomadtán adjunk jutalmakat. Habár az alkalmazottak azért járnak be dolgozni, hogy elvégezzék a rájuk rótt munkát, megjutalmazhatjuk őket, ha jól végzik. Ismerjük el a kemény munkájukat.

Karrierlehetőségek megléte. Egy fontos motiváció, ha a dolgozónak megvan egy ösvény amit követhet, ha előrébb akar kerülni a ranglétrán.

Kezdjünk el egy hagyományt. Legyen az egy bizonyos ünnepen egy közös étkezés, vagy akár egy közös rövid vakáció.

Legyünk személyesek. Ez azért egy trükkös rész, hiszen meglehetősen kicsi a határvonal, amit nem szabad átlépnünk. Érdeklődjünk azonban az alkalmazottak életéről.

Legyünk nyitottak. Ha nyitottak vagyunk az új ötletekre, az csak jót tehet vállalatunknak.

Támogassuk a vidámságot. A nevetés ragályos, legyünk boldogak munkahelyünkön!

Kavarjuk fel az állóvizet. Nem könnyű érdekessé tennünk a dolgokat minden álló nap. Kavarjuk meg kicsit a dolgokat, például legyen akár minden második pénteken a nyáron versenyek a cégen belül.

Ismerjük fel az erősségeket. Kihozni az emberekből a legjobbat nagy művészet, próbáljuk meg!

Legyünk elérhetőek. Könnyen megeshet, hogy elveszünk a napi teendőkben, de legyen minden nap pár percünk arra, hogy az alkalmazottakkal beszéljünk.

Minden egyént kezeljünk külön. Mindenki különböző, de vannak olyan egyének, akikkel ténylegesen különféle módon kell bánni. Ismerjük meg az alkalmazottainkat, csak így tudhatjuk meg, hogyan bánjunk velük.

Tulajdonjog elismerése. Az üzlet sikere a tulajdonláson is múlik. Ha az alkalmazottak magukénak érzik a céget, a produktivitás nőni fog.

Egységben az erő. A munkavállalónak tudnia kell önállóan dolgoznia, de talán még fontosabb, hogy csapatban is helyt álljon.

Legyünk türelmesek. Cégvezetőként természetes, hogy csak az eredmények érdekelnek. Ha türelmesek vagyunk, nem várunk túl sokat kevés idő alatt, így a dolgozók el tudják végezni a munkájukat.

Legyünk rugalmasak. A dolgok nem mindig úgy történnek ahogy elterveztük. Ha a dolgozók látják, hogy hagyjuk magunkat az árral sodródni, a feszültség oldódik és a produktivitás folyamatos marad.

Legyünk ösztönzőek. Fontosabb projekteknél felajánlhatunk egy bizonyos plusz pénzösszeget, vagy akár extra szabadnapokat.

Tartsuk meg az egyensúlyt. A lendületes munkahelyi környezet kellemes légkört teremt, de az egyensúly fenntartása éppolyan fontos lehet.

Fogadjuk el az új metódusokat. A digitális világ teljesen megváltoztatja életünket. Ismerkedjünk meg, fogadjuk el az új módszereket, ezzel a versenytársak elé kerülve.

Ápoljunk pozitív munkakörnyezetet. A negatív szemléletnek semmi helye a munkahelyen, ha sikeresek akarunk lenni. A pozitív munkakörnyezet a pozitív vezetőnek köszönhető.

Adjunk okot arra, hogy munkába járjanak – minden nap. Azon munkavállaló, aki szeret a munkahelyére bejárni, megtérülő befektetés.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
A HR ideje még nem járt le
Tovább olvasom

A HR ideje még nem járt le

Az Oracle arra figyelmeztette a HR vezetőket a HR Tech World konferencián, hogy a jövőben a HR folyamatok előtérbe helyezése helyett a csapatok teljesítményére gyakorolt hatásukkal igyekezzenek fontosabb szerephez jutni.