Ezeket a pontokat kövessék a HR-esek elbocsátáskor

Ezeket a pontokat kövessék a HR-esek elbocsátáskorA munkavállalók elbocsátása meglehetősen stresszes feladat – éppen ezért nagyon sok HR-es siettetné a folyamatot, azonban ez nagy hiba. Az alábbiakban leírjuk hogy milyen lépéseket kellene követni az elbocsátási folyamat során hogy minden zökkenőmentesen, jogszerűen menjen.

Elbocsátás előtt

 • Nézzük át az alkalmazott elbocsátás utáni kötelezettségeit. Ezek megjelenhetnek titoktartási szerződés formájában például. Amennyiben van ilyen, adjunk egy másolatot a távozó kollégának, hogy emlékeztessük kötelezettségeire.
 • Vonjuk be az IT-t. Vegyük fel a kapcsolatot az IT-vel az illető hozzáféréseivel kapcsolatosan. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyes munkavállalók távolról is elérhetik a belső rendszert, erre is ügyeljünk.
 • Gondosan válasszuk meg a helyszínt és az időt. A legjobb idő a találkozásra, talán a nap vége. Ha lehet, válasszunk egy tárgyalót, vagy azt a helyet, ahol a munkavállaló dolgozik. Előfordulhat hogy komolyabb vitába bonyolódik a HR-es az elbocsátással kapcsolatosan, ekkor egyszerűbb az alkalmazott munkahelyét, vagy konferenciatermet elhagyni, mint rávenni a dolgozót hogy ő távozzon irodánkból.

 

Elbocsátás közben

 • Közöljük a munkavállalóval, hogy a számítógépén már nem tud dolgozni. Ezzel egy időben tudassuk vele, hogy segítünk neki saját dolgai elmentésében.
 • Szerezzük vissza a cég tulajdonában álló dolgokat. Ezek lehetnek telefonok, laptopok, beléptetőkártyák, kulcsok stb. Amennyiben a dolgozónak céges papírjai vannak otthon, szervezzük meg ezek visszajuttatását is. Kérjük meg a munkavállalót, hogy törölje saját személyes fiókjából azon leveleket, amiket magának küldött céges ügyben.
 • Kérdezzük meg a diszkriminációról. Ha egy dolgozó diszkriminációra panaszkodik, ne hagyjuk figyelmen kívül. Kérjük meg, hogy részletesen fejtse ki problémáját. Készítsünk jegyzeteket, és nyugtassuk meg afelől, hogy megvizsgáljuk az ügyét. Egy időben tudassuk vele, hogy a döntés végleges. Ezek után nézzük meg jobban az esetet és ha szükséges, forduljunk ügyvédhez.

 

Elbocsátás után

 • Kerítsünk alkalmat arra, hogy személyes tárgyait el tudja vinni. Akár egyből a megbeszélés után mehetünk velük az asztalukhoz, vagy megbeszélhetünk egy későbbi időpontot is.
 • Foglaljuk írásba az elbocsátást, ezt adjuk oda a dolgozónak.
 • Adjuk oda a dolgozónak az utolsó bérét. Összetett feladat lehet a pontos összeg kiszámítása, hiszen figyelembe kell vegyük a fel nem használt szabadságokat, betegszabadságokat stb.

 

A 4 leggyakoribb elbocsátási hiba

 • Nincs indoklás.
 • A minta megtagadása. A következetesség nagyon fontos. Ha újak vagyunk a cégnél, járjunk utána hogy korábban hogyan intézték a hasonló eseteket.
 • Nem bánnak jól a volt alkalmazottal. Attól még, hogy elbocsátunk valakit, vegyük emberszámba. A hírnevünkkel játszunk, ha erre nem figyelünk oda, továbbá ez a helyes módja az elbocsátásnak.
 • Nincs elbocsátás. Gyakran a legnagyobb hiba, hogy nem lépik meg. Ha nem válunk meg az alulteljesítő kollégáktól, az rontja a morált.
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Az ingyen csokigolyó már nem elegendő
Tovább olvasom

Az ingyen csokigolyó már nem elegendő

Felejtsük el a plusz juttatásokat, mutassunk inkább több figyelmet munkavállalóink felé. A Google-nél odafigyeltek a kényelemre: a masszázsfotelek, asztalifoci és természetesen ingyenes snack-ek, beleértve (E.T. után szabadon) az M&M's csokigolyót is.
Így választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai
Tovább olvasom

Így választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai

Egy országos felmérés arra kereste a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai. A válaszadók többségének nem a legfontosabb, hogy egy ismerős, vagy barát ajánlja-e a munkahelyet. Egyre nagyobb jelentőséggel bír számukra az, hogy büszkék tudnak-e lenni az adott munkahelyre.
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.