Egy rossz referencia miatt ne mondjunk le potenciális munkavállalónkról

Egy rossz referencia miatt ne mondjunk le potenciális munkavállalónkrólAmikor úgy vesszük észre valakiről előzetesen akár egy apróság miatt, hogy nem ő az akit keresünk, azonnal lemondunk róla. Egyes szakértők szerint semmiképp ne tegyünk így. A referenciák ellenőrzése jó módszer a rossz alkalmazásba vételek elkerülésére, de a pályázó elbírálása egyetlen rossz referencia miatt nem a legjobb ötlet.

Egy elkeseredett, elégedetlen korábbi főnök természetesen intő jel lehet, de nem feltétlen kizáró ok, hogy mi alkalmazásba vegyük a pályázót.

Az alábbiakban álljon pár ok arra, amivel nem feltétlen kell foglalkoznunk:

1. Találunk egy olyan referenciát, amit a pályázó nem említett

A munkakereső nem adta meg azt a referenciát, amit megtaláltunk online. A megemlített referenciákkal ellentétben, ezen főnök nem éppen a legjobb véleménnyel van a dolgozóról.

Mit tegyünk? Hajítsuk félre a rossz referenciát – megeshet hogy ez a főnök a munkavállaló egy korábbi menedzsere volt.

2. A pályázó nem illett bele a régi munkájába

Amikor egy rossz referenciát kézbe veszünk, kérdezzük meg magunktól: ezen negatívumok hatással lehetnek a mi üzletünkre? Ezek után, a rossz tulajdonság akár jó is lehet máshol.

3. Nem ismerjük a referenciát nyújtó személyt

Ha minden jel arra mutat, hogy nagyszerű alkalmazottat fogunk felvenni, biztosak vagyunk benne hogy olyasvalakinek hiszünk, akit nem is ismerünk?

4. A panaszok nem negatívak

Figyeljünk a megfogalmazásra. Ha valami ilyesmit olvasunk: “Új projektekkor megpróbált mindannyiónkat rossz színben feltüntetni”, egy keserű menedzser szavait hallhatjuk.

5. A munkavállaló jogszerűen cselekedett

Bizonyosodjunk meg afelől, hogy a negatívumok egyikét sem védi a törvény, pélául ha kiveszi a szülési szabadságot.

6. Régi incidens

Mindannyian hibázunk. Ha valaki azért lett kirúgva, mert 18 évesen az egyik ügyfelet leöntötte valamivel, ne foglalkozzunk vele.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
A tárgyalás művészete
Tovább olvasom

A tárgyalás művészete

A munkapiac versenyképessége miatt az álláskeresőknek interjún kell részt venniük azért, hogy megszerezzenek egy munkát. Ha elnyerted a…