Gyakornoki program

Gyakornoki program
Gyakornoki program
Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is…

A programot meghirdető vállalatoknak érdemes a konkurenciától eltérő tapasztalatot biztosítaniuk. Ez nagyon jó módszer lehet, ha vállalatunkat érdekesnek szeretnénk mutatni. Ennek függvényében mire érdemes odafigyelni, amennyiben a legjobb munkaerőt szeretnénk gyakornoki programon keresztül magunknál tudni? Fontoljuk meg, hogy:

Digitális a világ

Jelen korunk fiataljai digitális világban nőttek fel, úgy születnek, hogy kézfejükben benne van a tablet vagy a mobil képernyője feloldásának simító mozdulata. A modern technológiát leendő munkahelyükön is szeretnék használni, ami még ettől is fejlettebb dolgokat jelenthet.

Gyakornoki program
Gyakornoki program

Azon cégek, akik felismerik ezen generáció – például közösségi média – függőségét, nagy előnnyel indulnak a többiekkel szemben. Vállalatunknál a különböző szervezeteken belül e generáció tudása nagy hatással lehet a hatékonyságra.

A közösségi médiával foglalkozni korántsem csak időpocsékolás, ugyanis megfosztanánk magunkat attól, amit a fiatal generáció adhat ezáltal. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a közösségi média stragégiánkat rájuk kellene bíznunk csak azért, mert okostelefonjuk van és például számtalan Facebook ismerősük. 😀

Legyünk nyitottak az új ötleteikre, csak így profitálhatunk a közösségi média és a fiatal gyakornokok segítségével.

Barátkozás

Az első interjútól kezdve igyekezzünk gyakornokunk csapatba való beilleszkedését megkönnyíteni, ez pozitív hatással lesz a későbbi termelékenységére. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha összebarátkoztatjuk valakivel, legyen az például egy fiatal kolléga. Ez triviálisnak tűnik, de sokszor korántsem olyan egyszerű, mint beszélni róla. Hogyan lehet ezt mégis megtenni?

Az interjúztatási folyamatba be kell vonni a fentebb említett fiatal kollégát, aki segít abban, hogy a leendő gyakornok valós képet kapjon a vállalatról. Amikor megtaláltuk a megfelelő egyént, kollégánk figyeli a gyakornok teljesítményét, illetve végigkövetheti az egész folyamatot.

Kompenzáció

A fizetett gyakornoki állásokról meglehetősen heves viták folynak. Habár a gyakornokság egy nagyszerű tanulási lehetőség, ami akár a diplomához vezető út része is lehet egyben, az idejükért és a befektetett energiájukért fontos mégis, hogy kompenzáljuk őket.

A munkavállalók – bármilyen szinten is állnak – jobban teljesítenek ha úgy érzik meg vannak becsülve. Az anyagi juttatások is mutathatják az adott egyén szervezeten belüli értékét. Stratégiailag gyakornokokat alkalmazni egy befektetés; ha jól csináljuk, később megtérül a befektetett idő és pénz.

A gyakornokság kiváló tapasztalatszerzési lehetőség mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak. Fontos azonban, hogy mindkét fél megfelelő mértékű energiát fektessen bele. Ha a megfelelő fiatal tehetséget szeretnénk megtalálni, áldozzunk is rá, adjuk neki az elvárt élményt.

Tegyük fel a kérdést magunknak: Szeretnénk gyakornokok lenni saját cégünkben?

Amennyiben nemmel feleltünk, ideje átértékelni stratégiánkat.

Cikk:

Gyakornoki program

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Megálljt parancsolt nekünk a világ!
Tovább olvasom

Megálljt parancsolt nekünk a világ!

A már pattanásig feszült, türelmetlen, rohanó világunkat nem várt jelenség rázta meg, melynek következményeiről, jövőbeli hatásairól, csak sejtéseink lehetnek.
Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön
Tovább olvasom

Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön

A legtöbb munkavállaló nem törődik a HR osztállyal, legalábbis egészen addig, amíg olyan problémájuk nem keletkezik, amivel pont őket kell megkeresni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek többsége nem szereti a HR-t, csak egyszerűen nem látják a hasznosságát, nem érzik, hogy mit tesz hozzá a napi munkájukhoz.
A tárgyalás művészete
Tovább olvasom

A tárgyalás művészete

A munkapiac versenyképessége miatt az álláskeresőknek interjún kell részt venniük azért, hogy megszerezzenek egy munkát. Ha elnyerted a…