8 problémás személyiségtípus az irodában

8 problémás személyiségtípus az irodában

8 problémás személyiségtípus az irodábanA problémásabb, erőszakosabb kollégák mindenhol jelen vannak. Hatással vannak a munka hatékonyságára, mi több, veszélyt jelenthetnek akár a többi dolgozóra is.

Az irodai megfélemlítés, kötekedés, erőszakoskodás következményei lehetnek:

 • csökkenő termelékenység, hatékonyság
 • nagyobb mértékű hiányzás, betegszabadság
 • rossz morál
 • megnövekedett kiadások az újraképzések miatt
 • több béremelési igény
 • indirekt kiadások az erőszakos cselekedetek megvitatására szánt idő miatt
 • a cég imidzsének rontása
 • büntetések a szabályok be nem tartása végett

Az erőszakos, zsarnokoskodó viselkedés nem automatikusan illegális, habár ez a viselkedés gyakran jár olyan dolgokkal, amik már annak számítanak – bántalmazás például.

A 8 leggyakoribb elviselhetetlen személyiség:

1. A hangoskodó

Ez a legkönnyebben észrevehető típusa a munkahelyi erőszakosságnak. Az ide tartozó emberek hangosak, ellenszenvesek és viselkedésükkel megalázzák a másik embert. Azt akarják elérni, hogy a többiek féljenek tőlük.

2. A kétfejű kígyó

A kollégák felé ő egy megbízható barát és munkatárs is egyben. Azonban amikor hallótávolságon kívülre kerül, elmondja mindennek az embert, hátba szúrja és talán még a másik dolgozó érdemeit is magáénak kívánja tudni.

3. Az örök kritikus

Ezen típusú emberek célja, hogy lerombolják mások önbizalmát az állandó kritikájukkal. Mi van ha valaki feddhetetlen? Nincs probléma: ezek az emberek nem rettennek meg attól sem, ha meg kell hamisítani egy-egy iratot ahhoz, hogy valakit rossz színben tüntessenek fel.

4. Az akadályozó

Minden munkahelyen megvan az az ember, aki hatalmat akar gyakorolni a többiek felett – attól függetlenül, hogy ereje vélt vagy valós. Ezek az emberek nem engedig hozzáférni a többi dolgozót azon eszközökhöz, amikre szükségük lenne munkájuk elvégzéséhez – legyen az valamilyen forrás, idő, vagy információ.

5. A figyelmet óhajtó

Ezen típusú dolgozók szeretnének mindig a középpontban lenni. Mindig a jó oldalukat mutatják, még akár a munkatársaiknak is segítenek – legfőképpen az újaknak. Amennyiben azonban a munkatársak nem szentelnek neki elegendő figyelmet, elfordul tőlük azonnal. Gyakran túldramatizálják a dolgokat, mindent megtesznek azért, hogy szimpátiát váltsanak ki az emberekből maguk iránt. Ezek az emberek gyakran csak azért informálódnak az ember hogyléte felől, hogy később a bizalmas információkat ellenük tudják fordítani.

6. A makacs

Ezek a dolgozók nélkülözhetetlennek hiszik magukat és mindenért elismerést várnak, ám gyakran nem a legjobb munkaerők. Kompenzálásképpen azzal töltik idejüket, hogy a hatékonyabban dolgozókat figyelik és várják hogy mikor hibáznak. Azt szeretnék, hogy minden akaratuk szerint történjen, még ha jobb mód is lenne egy probléma megoldására.

7. A Guru

Általánosságban véve ezen alkalmazottak teljesítményével semmi gond nem szokott lenni. Gyakori, hogy egy-egy terület szakértőinek mondják magukat.

A Guruk úgy gondolják, hogy feljebbvalók munkatársaiknál. Ennek eredményeként nem mérlegelik, hogy cselekedeteik hogyan hathatnak másokra, nem képesek elfogadni hogy esetleg nincs igazuk és nem vállalnak felelősséget tetteikért. Ezelen felül úgy érzik, a dolgok felett állnak, rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

8. A szociopata

Intelligens, jól tudja kifejezni magát, sármos és karizmatikus. A szociopaták a legveszélyesebb romboló elemek a munkahelyen. Ennek oka: egyáltalán nem empatikusak kollégáikkal szemben, viszont mesteri módon manipulálják mások érzéseit annak érdekében, hogy megkapják amit akarnak.

Ezen emberek gyakran olyan pozícióba kerülnek, ami hatalommal is jár – ezáltal különösen veszélyesek lesznek. A szociopaták gyakran olyan emberekkel veszik körül magukat, akik hajlandóak elvégezni bármilyen piszkos munkát annak érdekében, hogy feljebb juthassanak a ranglétrán.

Ahhoz, hogy megóvjuk magunkat a fent említett személyiségtípusoktól, az előírásban mindenképp szerepeljenek az alábbi dolgok:

 • a munkahelyi erőszak pontos definíciója – listaszerűen
 • az erőszakosság jelentésének módja, beleértve ha éppen a menedzserről van szó
 • a panasztevés és nyomozás folyamatának leírása
 • következmények nélküli jelentés joga mindenki számára
 • a szabályok megszegésének következményei
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

A karriercélokról

A karriercélok meghatározása elengedhetetlen ha szeretnénk az általunk meghatározott dolgokat elérni. Legyünk akár alkalmazottak,  vagy épp munka nélkül,…