Az elérhetőség függőséget okozhat

Az elérhetőség függőséget okozhatMinden második munkavállaló még a nyaralás közben is elérhető, rendszeresen olvassa munkahelyi e-mail-jeit, sőt megválaszolja azokat. Tény, hogy a modern technika megkönnyíti a hétköznapokat, de pihenés közben nyűg is lehet.

Elvárható elkötelezettség, szenvedély, vagy már munkamánia? Sok munkavállaló nyaralás közben is fogadja és megválaszolja munkahelyi e-mailjeit, felveszi munkájával kapcsolatos telefonjait.

Ami a munkajogot illeti, a szabadság az szabadság. Nem elvárható, hogy a munkavállaló elérhető legyen, legfőképpen nem folyamatosan, mintha az irodában ülne. Miért esik mégis sokaknak nehezére kikapcsolni a munkahelyi telefont? Elcsépelt mondás, de azért még igaz: az ember nem azért él, hogy dolgozzék, hanem azért dolgozik, hogy éljen.

Fontos meghúzni a határt a pihenés és a munka között, egyensúlyban tartani egy közösség elvárásait az egyén érdekével. A pihenést, a szabadságot a munkavállaló megérdemli, sőt alanyi jogon jár neki, ha nem piheni ki magát alaposan, nem tud teljesíteni sem megfelelően.

A modern technika nemcsak a munkafolyamatokat gyorsítja meg a hétköznapokban, hanem az embert egyfolytában elérhetővé teszi, többször szakad meg egy másik munkafolyamat, ami önmagában is nagyobb stresszt jelent. Egyre nagyobb az igény, hogy a munkavállaló ne csak a cége érdekeit képviselje, hanem a saját igényeit, érdekeit is menedzselje. Egy cégnek sem lehet elvárása, hogy az a beosztott, aki egy fontos tárgyaláson nem veszi fel a telefonjait, a strandon elérhető legyen.

Természetesen jó, hogy nem kell megvárni egy fontos e-mailt az irodában ülve késő estig, hanem otthon is át lehet futni vacsora után, de tény, hogy az elérhetőség a fontosság, tudatát kelti a dolgozóban, és függőséget okozhat. A pótolhatatlanság érzése, a „nélkülem nem megy a szekér” azt eredményezi, hogy a gyerekkel pancsolva is azon jár a dolgozó esze, hogyan olvashatná el az e-maileket. Lehet, hogy a munkáltatónak rövid távon pozitívum, de dolgozójának nem egészséges.

Ahhoz, hogy a nyaralás teljes legyen, még előtte közölni kell a fontos tárgyalópartnerekkel és munkatársakkal a pontos időpontokat. A mailboxban érdemes automatikus üzenetet beállítani a kontaktszemély elérhetőségével, akinek a nyitott munkafolyamatokról részletes be kell számolni. Érdemes mindenre kiterjedő listát készíteni ezekről, és megtervezni, mikorra kell elkészülni velük a nyaralás után. Jó szervezéssel megoldható, hogy a nyaralás után, ne kelljen ledolgozni a szabadság idejét az elmaradt munkafolyamatok miatt.

Természetesen kell időt hagyni arra is, hogy az ember átálljon „nyaralás-üzemmódra”. Segítséget nyújtanak ebben a különböző rituálék, olyan tevékenységek, amelyek a hétköznapoktól eltérőek. Aki sokat ül az irodában, az sétáljon, mozogjon, kiránduljon, aki viszont fizikailag jobban igénybe van véve, annak megoldás egy masszázs, szauna, vagy ejtőzés a strandon.

Végezetül ne felejtsük el, az a vezető, aki igényeit ismeri, és ki is használja a pihenés napjait, sokkal jobban motiválja a munkatársait.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.
A mosolygás előnyei
Tovább olvasom

A mosolygás előnyei

A mosolygás remek módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal. A mosolygás azt jelenti hogy közvetlen, kedves személyiség vagyunk.…

Mi a ranglétra?

A ranglétra fogalma arra vonatkozik, hogy az adott munkavállaló hogyan tud előrébb lépni a cégben, ahol dolgozik, azáltal,…

Karriertanácsadás

Egyes tanulmányok szerint a diákok 20%-ának pontos csak az elképzelésük, hogy milyen is lesz (legyen) a karrierjük. A…