Kezdő ruhatár: Mire kell odafigyelni?

Kezdő ruhatár: Mire kell odafigyelni?

Kezdő ruhatár: Mire kell odafigyelni?Hamarosan itt vannak az érettségik, az OKJ-s vizsgák, egyetemi diplomavédések és sokan szereztek friss szakképesítést. Sokszor probléma, hogy milyen ruhatárral kell rendelkezni egy nívós munkahelyen, ahol illik megjelenni.

Ha olyan munkahelyen kezd dolgozni valaki, ahol nincs munkaruha, pl. kosztüm, vagy zakó, attól még lehet számolni azzal, hogy a középiskolai egyenfarmer pólóval nem a megfelelő választás reggelente.

Érdemes kialakítani első körben egy alapruhatárat, amit aztán az ízlésnek és az elvárásoknak megfelelően lehet a továbbiakban bővíteni.

Hölgyek esetében az ajánlott alapruhatár:

  • Három részes (nadrág, szoknya, blézer), lehetőleg sötét kosztüm (fekete, szürke vagy sötétkék). Inkább a klasszikusan elegáns darabot válasszuk, ami jó minőségű, és bármikor fel lehet venni. Egy divatos blúzzal, vagy akár egy pólóval bátran lehet variálni, a szoknyához és a nadrághoz fel lehet venni egy pulóvert is, a blézer csinos farmerral is lazább napokon. A ruhatár bővítésénél már választhatunk egy nyáriasabb színt, ha pedig harmadik kosztümre is szükség van, akkor már csak a jó ízlés szab határt a képzeletnek.
  • Elől-hátul zárt, csinos fekete alkalmi cipő, lehetőleg kényelmes, klasszikus vonalvezetésű és testszínű harisnya.
  • Fekete (cipőhöz illő), elegáns táska, egy munkahelyen mégsem lehet a bohém tarisznyával mutatkozni.
  • Legalább két blúz, elsőnek inkább a fehér ajánlható, a továbbiakban olyan, ami illik a kosztümökhöz és nem túl kihívó. (Ne feledkezzünk meg a hozzá illő fehérneműről, nincs lehangolóbb látvány, mint egy csinos nő, akinek kiscicás melltartója villan az elegáns blúz alól.)

Urak alapruhatára:

  • Lehetőleg három részes (nadrág, mellény, zakó) öltöny: fekete, sötétszürke, vagy sötétkék. A következő öltöny lehet nyáriasabb, barna, bézs, de ebben az esetben gondoljunk a megfelelő színű övre és cipőre. Jó megoldás a világosszürke, ehhez illenek a már meglévő fekete kiegészítők.
  • Fekete, elegáns cipő és fekete térdzokni, megfelelő mennyiségben. A lényeg, hogy ülve a ne villanjon ki semmi.
  • Fekete, elegáns öv.
  • Mappa, aktatáska, a fentiekhez semmiképp ne nejlonzacskót válasszunk.
  • Öt ing ezek közül legalább kettő fehér, a többi menjen az öltönyhöz és a nyakkendőkhöz. Válasszuk a klasszikus minőséget, tovább tudjuk használni azokat. Öltönyhöz hivatalosan hosszú ujjú inget ildomos felvenni, de készülve a nyárra és a kötetlenebb napokra vehetünk néhány rövid ujjú inget is.
  • Legalább három nyakkendő, amely divatos és illik az öltönyhöz és az ingekhez.
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet