Hogyan váltsunk karriert?

Hogyan váltsunk karriert?Egyeseket már a karrierváltás gondolata is félelemmel tölt el. Mások egy új karriert izgalommal és nagy elvárásokkal fogadnak. A karrierváltás sikeressége függ a személyes képességeinktől, tanulmányainktól és a távlati céljainktól. Azok járnak sikerrel, akik megfelelően felkészülnek erre a nagy ugrásra. Megtehetjük, hogy a karrierváltás érdekében az újság álláshirdetéseit böngésszük, de jobb ötletnek tűnik, ha megismerjük, hogy mi iránt lelkesedünk. A legtöbb karrier-tanácsadó egyetért abban, hogy azok a karrierváltások a sikeresek, amikor az egyén a szenvedélyét követi. Vizsgáljuk meg az érdeklődési körünket és vegyük észre, hogy melyek azok a feladatok, amiket szívesen végzünk, még ha ezt éppen ingyen is tesszük. Olyan karrier után nézzünk, amely érdeklődési körünkkel megegyezik.

 

Például ha szeretünk a szabad ég alatt dolgozni, a kertészkedés jó ötletnek tűnik.

Képezzük magunkat annak érdekében, hogy könnyebben menjen a karrier váltás. Egyes karrierek esetében ez azt jelenti, hogy vissza kell ülnünk az iskolapadba, vagy akár első ízben megtenni ezt. Másoknak akár elég lehet egy felelevenítő kurzus vagy egy esti képzés. Esetleg online kurzusokat is igénybe vehetünk a siker érdekében.

Vegyük például, hogy karriert szeretnénk csinálni mint virágkötő, keressünk az Interneten online képzéseket.

Az emberekkel való kapcsolattartás kritikus pontja lehet a karrier váltásnak. Tudassuk családtagjainkat, kollégáinkat, barátainkat és akár fogorvosunkat arról, hogy karriert igyekszünk váltani. A következő állás akár egy kedves szóból is származhat, melyet ismerősünktől kapunk. Továbbá legyünk nyitottak és csatlakozzunk minden olyan szakmai szervezethez, ami elősegíthető a karrier váltást.

Írjunk dinamikus önéletrajzot, esetleg készíttessük el egy profival. Amennyiben a cég ahol a jövőbeni karrierünket tervezzük, naponta több száz önéletrajz közül kell, hogy szelektáljon, egy átlagos önéletrajzzal nem lehet a miénk a munka. Az önéletrajz legyen rövid, hiszen nem akarjuk elterelni a figyelmet a lényegi dolgokról. Miután beküldtük önéletrajzunkat, vagy részt vettünk egy interjún, kövessük nyomon annak sikerességét vagy sikertelenségét.

“Merjünk nagyot álmodni” – a szlogen biztos ismerős.

Amikor karrierváltásra adjuk a fejünket, hajlamosak vagyunk alulképzettnek tekinteni magunkat az adott szférában, bár megvan az új pozíció megszerzéséhez szükséges tudásunk. Ne felejtsük el, hogy rugalmasnak kell lennünk. Amikor karrier váltásról beszélünk, megeshet hogy el kell fogadnunk egy más nagyságrendű fizetést, főleg az elején. Utoljára, de nem utolsó sorban, fontoljuk meg, hogy saját vállalkozásba kezdjünk, mivel nem muszáj mindenáron másnak dolgozni ahhoz, hogy elinduljon az új karrierünk.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Kísérőlevél
Tovább olvasom

Kísérőlevél

Te mit gondolsz a kísérőlevél intézményéről? Hasznos? Vagy esetleg nem is kell? Nekem eddig mindig bejött. Azt hiszem…