Hogyan csökkentsük a munkahelyi stresszt?

Munkahelyi Stressz

Munkahelyi StresszA munkahelyi stressz nem csak a fizikai és mentális állapotára hathat a munkavállalónak, hanem akár a gazdasági helyzetére is. A megoldatlan munkahelyi stressz több hiányzáshoz vezethet, alacsonyabb teljesítőképességhez, vagy esetleg kiégéshez. Számos dolog van amit mind a munkáltató, mind a munkavállaló megtehet a munkahelyi stressz csökkentése érdekében.

Egyes munkahelyek sohasem lesznek teljesen stresszmentesek, de vannak olyan stressztényezők, amelyek kizárhatók minimális anyagi ráfordítással és egy kis odafigyeléssel.

Az egyik módja a munkahelyi stressz redukálásának, hogy meghatározzuk az aktuális stressz forrását. A stressz forrása lehet például egy rosszul működő eszköz, egy irreális határidő, a kommunikáció hiánya, egy alul teljesítő kolléga vagy esetleg egy túlzottan kritikus felettes. Amikor az egyes stresszhatást kiváltó tényezést felismertük, valakinek lépéseket kell tennie ezen hatás csökkentésére, megszüntetésére. A helytelenül működő eszköz megjavítása, esetleg a határidő megváltoztatása olcsóbb lehet, mint a stresszes munkaerő pótlása.

A másik módja a stressz csökkentésének, hogy igénybe vesszük a napi előre eltervezett szüneteket. Egyes dolgozók ebédszünetet tartanak például. Ahelyett, hogy az asztalnál ülünk vagy egy más helyiségben, a rövid séta vagy egy kis mozgás segíthet a munkahelyi stressz feldolgozásában. Mások valami személyes dolgot csinálnak, például felhívnak egy barátot, esetleg megnézik az e-mailjeiket. A munkahelyi stressz kialakulásának valószínűségét a túlterheltség és a nem éppen szimpatikus felettes csak erősíti.

Egyes munkaadók csapatépítő tréningekkel és céges rendezvényekkel igyekeznek csökkenteni a munkahelyi stresszt. Az általános morál javítása megfelelő módja a stressz oldásának, hiszen proaktív lépéseket tesz a dolgozók egymás közötti problémáinak felszínre hozásában.

További jó módja a stressz csökkentésére, ha hagyjuk a dolgozót, hogy kialakítsa saját személyes terét a munkahelyi környezetben.

A munkaadónak arra kellene törekednie, hogy azon dolgozók, akik kiégve érzik magukat, forduljanak szakemberhez. Az indulat kezelési tanácsadás csökkentheti a stressz-szintet a dolgozók között, vagy egy alkalmazott és felettese között. Sokan, akik stresszes környezetben dolgoznak, képtelenek otthagyni a stresszt.

Jobban előtérbe kerülhet a munka, ha egy jobban kezelhető munka-élet egyensúlyra törekszünk és nem hagyjuk, hogy a stresszfaktorok befolyásolják magánéletünket.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet