Karriertanácsok friss diplomásoknak

Karriertanácsok friss diplomásoknak

Karriertanácsok friss diplomásoknakIdén szerezted meg a diplomádat és munkát keresel. A karriered elején fontos hogy figyelembe vegyél bizonyos dolgokat, hogy biztosan jó irányba indulj el.

Íme pár tanács ahhoz, hogy jól indítsd a karriered azután, hogy kiléptél a főiskola/egyetem kapuján.

Összpontosítsd a figyelmed:

Meglehet hogy az iskola elvégézése után nem tudod egyből, hogy mit kezdj az életeddel. Próbáld meg kitalálni, hogy milyen irányban képzeled el a jövődet – döntsd el és így fejleszteni tudod ezirányú képességeid, ezáltal jutva jobb munkához és keresethez.

Találd ki hogy mire van időd – végezz különféle tevékenységeket, vegyél részt különböző kurzusokon és kérdezd meg magadtól hogy mi az amit meg tudsz tanulni és mi az amit nem. Amennyiben több szenvedélyed van, próbáld meg kombinálni azokat – sikeresen össze tudod hozni például az informatika iránti érdeklődésedet és az idegen nyelvek szeretetét egy multinacionális cégnél.

Fedezd fel a jól fizető munkákat:

Természetes, hogy jól fizető munkát szeretnél, ahol hosszútávon gondolkodhatsz. Érdeklődj a jól fizető munkák iránt, amennyiben érdeklődsz valamelyik iránt és kezdj el tanulni! Például az informatikában jól tudsz keresni – ha imádsz programozni és az idődet azzal tölteni, hogy rájöjj hogyan is működnek a dolgok. Csatlakozz ilyen irányú kurzusokhoz. A végén oklevelet kapsz, mellyel megszerezted az elméleti tudást, mellyel megszerezhetsz egy munkát, ahol gyakorlatban is kamatoztathatod a tudásodat. Mindezt akár online tanfolyamokon keresztül is, ahol ugyanúgy kapsz a végzésről egy oklevelet, mintha bejártál volna valahová.

Légy jól informált:

Akár a végzettségednek megfelelő munkára pályázol, vagy esetleg teljesen más felé vennéd az irányt, a legfontosabb hogy informálódj arról a területről, amit kiválasztasz. Ismerd meg a lehetőségeket, a fizetéseket és hogy melyek azok a cégek, ahol a legnagyobb fejlődést érheted el. Ezt mind megteheted az Internetet böngészve, vagy a szakmában dolgozó alkalmazottak megkérdezésével. Ne felejts el megbizonyosodni arról, hogy megvan-e minden tudásod ami a munka elvégzéséhez szükséges, és amennyiben hiányosságaid vannak, pótold őket! Ezzel saját esélyeid növeled hogy megszerezd azokat a munkákat, amelyekről más friss diplomások százai vagy ezrei álmodnak.

Ne utasítsd el a rosszul fizető munkákat sem:

Amennyiben a diploma után már van tapasztalatod az általad kiválasztott munkaterületen, akkor sem sok esélye van annak, hogy már a kezdetektől sok pénzt fogsz keresni. Ám ha jólinformált vagy és tudod hogy mely cégnél, milyen munkakörben szeretnél dolgozni, meglehet, hogy egy kellemes fizetést fogsz kapni. Gondolkodj pozitívan: Még ha az elején alacsony is a fizetésed, kemény munkával a későbbiekben magasabb díjazásra is szert tehetsz.

Nem egyértelmű, hogy már a kezdetektől jó munkád lesz:

Igaz hogy egy pár friss diplomás egyből jól fizető munkát szerez, de nem sokaknak adatik meg ez a lehetőség. Másrészről az sem elvárható, hogy azért vegyenek fel egy munkahelyre mert magasabb végzettséged
van. Legyél türelemmel és haladj lépésről lépésre.

Végezetül…

…egy kis játékos segítség ahhoz, hogy olyan munkát találj, amiben jól éreznéd magad, de eddig nem is gondoltál rá. Játszd végig az alábbi lépéseket:

1) Végy magad elé egy papírt és egy ceruzát, majd sorold fel a papíron leírva a 10 legkedveltebb tevékenységedet, amit szeretsz az életedben. Akkor olvasd tovább és lépj a 2-es pontra, ha ezzel megvagy!

2) Válaszd ki azt a 2 tevékenységet a felsoroltakból, amely az összes közül a legközelebb áll a szívedhez.

3) Merengj el rajta, hogy a két tevékenységet hogyan lehetne ötvözni egymással és írd le mindazt, ami eszedbe jut. Mondjuk adj ennek 15 percet.

4) Állíts fel megvalósíthatósági, ésszerűségei, vagy egyéb listákat belőle. Bármilyet, ami csak eszedbe jut.

5) Mire ezeken a pontokon végigjutsz, garantáljuk, hogy tele leszel ötletekkel és lelkesedéssel. Válaszd ki a legszimpatikusabb ötletedet és nézz körül az Interneten, hogy mely cégek profiljába illik bele az ötlet úgy, hogy megkeresd őket, mint álláskereső, aki már projekttel is jön. Ha bejutsz a HR-hez, kérj szakmai területről a felvételi beszélgetéshez egy vezetőt, akinek “lehet szeme” az ötletedre. Megtöbbszörözheted így az esélyeidet!

Játékra fel! 😉

{nice1}
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet