Mi a fizetés?

Mi a fizetés?

Mi a fizetés?Ha fizetésről beszélünk, az sok mindenkinek annyit jelent, hogy a munkaadó fizet valamennyi pénzt a munkavállalónak. Ez közel helytálló, de nem teljes mértékben igaz.

Technikailag a fizetés egy előre meghatározott összeg, amely megadott időközönként jár teljesítménytől függően és természetesen az elvégzett munkák után. Az alábbiakban a fizetések különböző formáiról ejtünk szót.

Sok országban a fizetést nem a ledolgozott órák száma határozza meg, hanem a munkahelyi teljesítmény. Egy fizetett dolgozótól azonban gyakran elvárják, hogy egy minimum óraszámot ledolgozzon, de ha extra munkára lenne szükség, készen kell álnia elvégezni azt is. Abban az esetben, ha a fizetés mértéke állandó, a ledolgozott órák számától függetlenül, a munkaadó nem köteles túlórabért fizetni, bár egyes munkaadó bónusszal honorálja a plusz munkát az év bizonyos pontján.

A helyzet az, hogy a legtöbb munkavállalóra nem vonatkoznak a túlóráról szóló jogszabályok, hiszen ez szabályozva lehet külön a szerződésében.

Amikor a ledolgozott órák alapján kapja valaki a fizetést, akkor órabérért dolgozik. Ily módon ha többet dolgozik, mint az előírt óraszám, túlóradíjat kaphat a ledolgozott órái után. Egyes cégek duplaannyit fizetnek egy óráért, ha a munkavégzés ünnepnapon vagy más szabadnapon történik.

Akik havi fizetést kapnak, kivehetnek fizetett betegszabadságot, vagy sima szabadnapokat is akár. Ezt nem minden órabérben dolgozó teheti meg. A havi fizetés továbbá azt jelenti, hogy pontosan tudjuk, hogy mennyi pénz is jön a konyhára. Az órabérben dolgozóknak azonban hol több, hol kevesebb lehet a fizetése.

Míg maga a fizetés szó helytálló az alkalmazottak kompenzálására, tény, hogy rengeteg olyan órabéres állás van, ami ugyanolyan jól, vagy épp még jobban fizet, mint akik teljesítménybérért dolgoznak. A munkavállalónak az egyéni karrier- és személyes céljaitól függően kell megválasztania, hogy milyen munkát, és ezzel milyen bérezést vállal.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

Intranet? Mire is jó az?

A statikus Intranet-nek leáldozott, sokszor a vállalat dolgozói önszorgalomból a szociális hálókon (pl.:=Facebook) cserélnek információt egymással. Ideje lenne…
Diákmunka
Tovább olvasom

Diákmunka

Napjainkban a tinédzserek egyre többen vállalnak munkát, már egész fiatal koruktól kezdve. A középiskolások körében is elterjedt az,…

Karriertanácsadás

Egyes tanulmányok szerint a diákok 20%-ának pontos csak az elképzelésük, hogy milyen is lesz (legyen) a karrierjük. A…
Álláskeresési trendek
Tovább olvasom

Álláskeresési trendek

A 2010-es év statisztikája szerint a Magyarországon élő emberek többsége halad a korral. Ami ebben az estben azt…