Testbeszéd a munkahelyen

Testbeszéd a munkahelyenA munkahelyi testbeszéd megváltoztathatja a rólad kialakult képet a munkában. A non-verbális kommunikáció és a testbeszéd jelentése különbözhet attól függően, hogy munkában vagyunk vagy például otthon. Például a mosoly az üdvözlés egy kedves formája, azonban egyes ázsiai kultúrában a zaklatás egyik formája. Ha multikulturális környezetben dolgozunk, a kultúrák testbeszédének megértése fontos lehet.

A megfelelő munkahelyi testbeszéd segítségével őszintének, rugalmasnak és elhivatottnak látszódhatunk mások szemében. Egyenesen ülve, de mégis kényelmesen azt jelenti, hogy nyitottak és figyelmesek vagyunk. Ez hamar megváltozik, ha kezünket tarkónkra tesszük, vagy keresztezzük kezeinket a mellkasunk előtt. Unottságot vagy felsőbbrendűséget sugározhat.

Ha forgatjuk a szemünket, folyton nézzük az óránkat vagy nem figyelünk arra, aki beszél, nem vagyunk vele szemkontaktusban, azt jelentheti, hogy “Inkább mást csinálnék ehelyett”. Az ökölbe szorított kéz szorongást fejezhet ki, míg ha orrunkat vakargatjuk, az az érdektelenségről árulkodik.

Akár ülünk, állunk, vagy szemkontaktusban vagyunk valakivel, mindvégig non-verbálisan kommunikálunk. Mint azt már korábban említettük, az egyenes, de kényelmes ülőhelyzet profizmust sugall. A szemkontaktus fenntartása őszinteséget jelent, de vigyázzunk arra, hogy néha nézzünk más irányba is, hiszen akár túl intenzívnek hathat a nézésünk.

A mosolygás és a bólintás elfogadott formái a másokkal történő beszélgetés során munkahelyünkön. Az aktív figyelés formái, például “Igen értem, egyetértek veled”. Amennyiben nem értünk egyet valakivel, nem helyes munkahelyi testbeszéd a mosolygás és a bólintás, mivel a beszélgetés után úgy tűnhet, hogy a testbeszédünk mást árult el rólunk mint ahogy az valójában van. A beszélőhöz való közelebb hajlás azt jelenti, hogy érdekel amit mond – azonban ne hajoljunk túl közel.

Ha valakivel állva beszélgetünk, egyes pozíciók agresszívnak tűnhetnek. Például ha karjaink keresztezik egymást mellkasunk előtt, az védekezésnek tűnhet, míg a csípőre tett kéz azt sugározhatja: “Te nekem ne mondd meg, hogy mit csináljak!”. Álljunk kényelmes testhelyzetben, ezáltal nyitottnak tűnve. Kisebb gesztusok, amiket a kezünkkel végzünk, elfogadott formái a munkahelyi testbeszédnek.

Kollégáink személyes terét tartsuk tiszteletben, ez is a helyes munkahelyi testbeszédhez tartozik. A személyes tér sajnos meglehetősen változatos kultúráktól és egyénektől függően. Az Európában elfogadott személyes tér mérete 30-60 cm. Egyetlen testrészünk se lógjon ezen határon belülre, de figyeljük a beszélgetőpartnerünk reakcióit. Ha hátralép még akkor is, ha betartod az előbb említett határt, megeshet hogy nagyobb térre van szüksége. Amennyiben közelebb jön, azt jelentheti, hogy kisebb a személyes tere. Ha az egyén kényelmes testhelyzetben ül vagy áll, valószínűleg eltaláltuk a helyes távolságot.

A munkahelyi testbeszéd egy “megérintő” kérdése, hogy hogyan érinthetjük meg kollégáinkat. Míg a kézfogás elfogadott formája az üdvözlésnek, a hátuk megérintése vagy a válluk megkopogtatása nem igazán. Ha muszáj megérintenünk valakit ahhoz, hogy ránk figyeljen, a legjobb módja, ha megérintjük a vállát. Egy vagy két ujjal tegyük ezt, ne egész tenyérrel. Figyeljük a mozdulatra kiváltott reakciót. Figyelmesen olvassuk át a vállalat etikára illetve szexuális zaklatásra vonatkozó írásait, mivel ezek iránymutatást adhatnak a munkahelyi testbeszéd használatát illetően.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Karrierváltás
Tovább olvasom

Karrierváltás

A karrierváltás pontosan az, amit a neve takar – változás a karrierben. Az emberek többféle okból váltanak karriert.…